Κική Τσιλιγγερίδου: «Είμαι παθιασμένη με την Αστυνομική Λογοτεχνία»

0
367

Η Κική Τσιλιγγερίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος και έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ΜΜΕ της πόλης. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ως παρουσιάστρια ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών. Δηλώνει παθιασμένη με την δουλειά της ως Δημοσιογράφος.

Από τις Εκδόσεις Bell κυκλοφορούν τρία αστυνομικά μυθιστορήματά της: «Βυθισμένος Ουρανός», «Πύρινη Κόλαση» και «Κρύο Δέρμα», το οποίο μάλιστα έκανε την παρθενική του εμφάνιση πριν από λίγες ημέρες. Η πρωταγωνίστρια των βιβλίων; Η αστυνομικός Στέλλα Άνταμς. Μια πολύ καλά εκπαιδευμένη, δυνατή, τρομερά σκληραγωγημένη, πολύ καλή με τα όπλα αστυνομικός. Δεν είναι καθόλου τυχαία. Και είναι πολύ καλή στη δουλειά της. Είναι μια ερευνήτρια που θα μπορούσε να έχει μία εξαιρετική καριέρα, αν δεν της είχε τύχει μία μεγάλη τραγωδία που άλλαξε εντελώς τη ζωή της, και την ίδια. Το λευκό της δέρμα και τα κατακόκκινα μαλλιά της σε μαγνητίζουν. Μια αντισυμβατική ηρωίδα που έχει ταράξει τα νερά της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η Συγγραφέας των βιβλίων αλλά και Δημοσιογράφος, Κική Τσιλιγγερίδου, μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Την ευχαριστούμε θερμά!

Το πρόγραμμα σας ξεκινάει από τις 7:00 το πρωί και τελειώνει αισίως στις 23:00. Μέσα σε αυτή την αδιάκοπη ροή της καθημερινότητας, μπορεί κάποιος να είναι δημιουργικός; Ή κινείται μηχανικά;

Καμία δουλειά δεν μπορεί να γίνει μηχανικά. Δεν οφείλει απλώς κανείς να είναι πάντα παρών, παρά την κούρασή του, παρά τα εμπόδια, παρά τις όποιες αναποδιές, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς παρών, από τη φύση του, και από τις συνθήκες που θέτει η ίδια η δουλειά. Δουλεύουμε για να είμαστε εκεί.

Μια πολυπράγμων γυναίκα, όπως εσείς, «σηκώνει μύγα στο σπαθί της»; Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και δουλειάς ανέχεστε όσα ίσως ανεχόσασταν στα πρώτα σας βήματα;

Ποτέ δεν ανεχόμουν πράγματα. Απλώς πλέον δουλεύω σε ένα κατά το δυνατόν αρμονικό περιβάλλον, χωρίς προβλήματα και ιδιαίτερους ανταγωνισμούς. Είμαι τυχερή.

Στο χώρο της δημοσιογραφίας έχει παρατηρηθεί ανά τα χρόνια, «ρατσισμός» και «σεξισμός» απέναντι στις γυναίκες του χώρου. Στο χώρο της συγγραφής, επικρατούν οι ίδιες συνθήκες;

Δεν είναι διακριτός ο χώρος της συγγραφής κατά την έννοια που είναι αυτός της δημοσιογραφίας ώστε να μπορεί να παρατηρήσει κανείς τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, αν έπρεπε να δώσω μία απάντηση, θα ήταν, «Όχι». Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο δημοσιογραφικός χώρος, ο οποίος βέβαια έχει όρια και ξεκάθαρη ταυτότητα, είναι κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τον σεξισμό. Όπως δεν είναι και το θέατρο. Σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλους τους κλειστούς χώρους, εμφανίζονται τα ίδια φαινόμενα, πάντα και παντού. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι «προνόμιο» ενός ή δύο επαγγελματικών χώρων.

Μιας και αναφερθήκαμε στη συγγραφή, μοιραστείτε μαζί μας το πως ξεκίνησε το ταξίδι σας σε αυτόν τον κλάδο.

Αγαπούσα πάντα το διάβασμα και τα βιβλία, και ήμουν —και εξακολουθώ να είμαι— παθιασμένη με την αστυνομική λογοτεχνία. Αυτό που συμβαίνει, δηλαδή, και με τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους συγγραφείς.

Ο «Βυθισμένος Ουρανός», ήταν το πρώτο σας βιβλίο. Και μάλιστα το πρώτο μιας τριλογίας. Πρωταγωνίστρια η Στέλλα Άνταμς. Τι κοινά έχει η Στέλλα Άνταμς με την Κική; Υπάρχουν;

Όχι, η Στέλλα Άνταμς είναι πολύ ιδιαίτερη, και πολύ «μυθιστορηματική» γυναίκα και αστυνόμος, με τα πάνω της και τα κάτω της. Εντελώς larger than life.

Μετά το πρώτο σας βιβλίο, και ενώ ξεκινούσατε για το δεύτερο, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η οριστική μεταπήδηση από τον κλάδο της δημοσιογραφίας, σε εκείνον της συγγραφής;

Όχι, ποτέ. Και όχι μόνο επειδή αγαπώ τη δουλειά μου με πάθος. Αλλά ένα πολύ-πολύ μικρό ποσοστό των Ελλήνων συγγραφέων μπορεί να ζει από το γράψιμο.

Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο μυθιστόρημα για τη Στέλλα Άνταμς, το «Κρύο Δέρμα». Ποια είναι τα συναισθήματά σας; Υπάρχει μεταξύ άλλων, μια «γλυκιά» πικρία που κλείνει ένας κύκλος;

Ναι. Είναι όμορφο το συναίσθημα. Ωστόσο η Στέλλα Άνταμς δεν θα φύγει, τελικά — το υπαινίσσεται άλλωστε και η ίδια στον επίλογο του βιβλίου. Παραείναι ζωντανή για να εξαφανιστεί έτσι απλά. Και έχει πολλούς φίλους εκεί έξω, που την αγαπούν και την περιμένουν.

Η εποχή που ζούμε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ψηφιακή. Μπορούν τα e-book, να αντικαταστήσουν τα βιβλία; Τη μυρωδιά μιας τυπωμένης σελίδας, την υφή, την επαφή;

Όχι, ούτε νομίζω πως τέθηκε ποτέ στα σοβαρά κάτι τέτοιο. Όλες οι μορφές βιβλίου έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, έχουν συν και πλην. Ακόμη και τα παραδοσιακά βιβλία. Για παράδειγμα, ποτέ πριν στην ιστορία δεν μπορούσες να πάρεις ένα πραγματικά πολυσέλιδο μυθιστόρημα μαζί σου σε μία αεροπορική πτήση — τώρα μπορούμε όλοι. Όλες οι μορφές βιβλίου θα συνυπάρχουν για πολύ-πολύ καιρό ακόμα. Κι αυτό είναι καλό για όλους μας.

Πως θα φανταζόσασταν ιδανικά τον συγγραφικό εαυτό σας, σε 10 χρόνια από τώρα;

Παρακολουθώντας τις περιπέτειες της Στέλλας Άνταμς στην τηλεόραση, όσο θα γράφω τις επόμενες. Όμως αυτό που με νοιάζει τώρα είναι να πάει σε όσα περισσότερα χέρια γίνεται το «Κρύο Δέρμα». Να διαβαστεί από όσους διάβασαν και αγάπησαν τα προηγούμενα δύο βιβλία της Τριλογίας, και να το πάρουν, και να τους αρέσει, ακόμη περισσότεροι. Ανυπομονώ να το δω να γίνεται αυτό. Είναι ο πραγματικός στόχος αυτής της δουλειάς.

Τέλος, τι σημαίνει για εσάς «Πηγή Παιδείας»;

Το διάβασμα. Από την πιο τρυφερή ηλικία, και για πάντα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, και δεν θα υπάρξει για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά την Κική Τσιλιγγερίδου για τον χρόνο που μας αφιέρωσε. Εμείς να της ευχηθούμε καλοτάξιδο το νέο της βιβλίο και κάθε επιτυχία!

Συνέντευξη: Έλλη Δήμου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here