Με την πέμπτη υψηλότερη τιμή παγκοσμίως δημοπρατήθηκε έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη

0
33
Πηγή: athina984.gr

Θετικά μόνο μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα για την ελληνική αγορά τέχνης, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπρασίας Νεοελληνικής ζωγραφικής & Φιλελληνικών αντικειμένων, που πραγματοποίησε η  Vergos Auctions στις 27 Ιανουαρίου και προβλήθηκε σε ζωντανή ροή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube.

Πιο αναλυτικά, στην ιστορικά υψηλότερη τιμή για την ελληνική αγορά τέχνης (€ 370.680) και ανάμεσα στις 5 υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο κατοχυρώθηκε το έργο «H αποθέωση της Ομορφιάς» (1940) του δημιουργού Κωνσταντίνου Παρθένη, το οποίο προοριζόταν αρχικά για τη διακόσμηση αίθουσας του δημαρχείου της Αθήνας. Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το μοντέρνο «Λευκό εικονοστάσιο» του Στήβεν Αντωνάκου είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμη πρωτιά για τον μεγαλύτερο αμιγώς ελληνικό Οίκο δημοπρασιών. Το έργο πωλήθηκε στην υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί για τον καλλιτέχνη στην πορεία του, μέχρι σήμερα, αγγίζοντας τα € 28.274 (αρχική τιμή εκτίμησης € 10.000 – 15.000).

ρκετά ακόμη έργα ξεπέρασαν τις αρχικές τιμές εκτίμησης στην ενότητα της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, με το σύνολο των πωληθέντων λαχνών  της κατηγορίας να ανέρχεται στο 75%. Ξεχώρισαν η «Σύνθεση» του Γιάννη Γαΐτη -έργο το οποίο κατοχυρώθηκε στο ποσό των € 25.704, τιμή υπερτριπλάσια της αρχικής (€ 6.000 – 8.000) και το έργο «Infinity Fields» από τη σειρά της Λευκάδας του Θεόδωρου Στάμου -το οποίο πωλήθηκε € 28.274, με αρχική τιμή εκτίμησης € 12.000 – 16.000.

Τέλος, στην κατηγορία Ιστορικών & Φιλελληνικών αντικειμένων, το έργο «Nicolacki Mitropoulos arborant l’étendart de la Croix à Sâlona, le jour de Pâques 1821» του Louis Dupre αποτέλεσε, επίσης, πόλο έλξης για τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία, με την τελική τιμή να φθάνει τα € 9.786 ενώ η αρχική εκτίμηση κυμάνθηκε μεταξύ €1.000 – 1.500.

Πηγή: naftemporiki.gr

Previous articleΤι είναι η εκπαίδευση STEM και γιατί είναι χρήσιμη;
Next articleEurovision 2021: Στο Ρότερνταμ και με περιορισμούς ο φετινός διαγωνισμός
Avatar
Είμαι η Ανθή Ποζατζίδου. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Δράμα, βρίσκομαι τώρα στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να δοκιμάσω στην πράξη την τέχνη της δημοσιογραφίας έχω συμμετάσχει σε διάφορες προσομοιώσεις συνεδρίων ως δημοσιογράφος, βοηθός αρχισυνταξίας και αρχισυντάκτρια, ενώ δηλώνω λάτρης των τεχνών και ιδιαίτερα του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας. Ο λόγος που γράφω στη Πηγή Παιδείας είναι γιατί θέλω να συνδυάσω τα δύο αγαπημένα μου πράγματα, την αρθρογραφία και τις τέχνες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here