24 Φεβρουαρίου 1994:Ανάγνωριση και καθιέρωση της 19η Μάη ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”

0
72

Η Βουλή των Ελλήνων σαν σήμερα πριν 27 χρόνια, αναγνώρισε, μετά από 70 χρόνια και καθιέρωσε την 19η Μάη ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”

tanea.gr

Λίγα λόγια για την 19η Μάη

Τα αποτρόπαια γεγονότα, που δυστυχώς πραγματοποιήθηκαν, έγιναν λόγω του αυξημένου εθνικισμού του τουρκικού ζυγού. Άπειροι αθώοι βασανίστηκαν,δολοφονήθηκαν, εκτοπίστηκαν. Νωρίτερα με την δημιουργία του αντάρτικου των Ποντίων, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της αυτοάμυνας και της προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας, μετά την γενοκτονία των Αρμένιων.

Ερχόμαστε στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 1916 μέχρι το Φεβρουάριο του 1918, όπου η περιοχή της Τραπεζούντας και ο ανατολικός πόντος καταλαμβάνεται από το ρωσικό στρατό.

toenimerotiko.gr

Στις 15 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη. Ενώ στις 16 Μαΐου του 1919 (π.ημ. 2 Μαΐου), με απόφαση του «Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου» των νικητών συμμάχων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ως εφαρμογή της συνθήκης του Μούδρου, πραγματώνεται η ελληνική στρατιωτική απόβαση στην Σμύρνη.

Στις 19 Μαΐου λοιπόν ο Ατατούρκ φτάνει στην Αμισό, στη Σαμψούντα, με αποστολή να ειρηνεύσει την περιοχή από τη δράση ένοπλων συμμοριών.

Αυτονομείται από την Υψηλή Πύλη και κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Δεν είναι δυνατόν, να σβηστούν τόσο έντονες μνήμες από τις ψυχές των Ποντίων.

Δεν ξεχνώ!

Η Ρωμανία αν πέρασεν, η Ρωμανία αν ‘πάρθεν

Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.

Πηγή:newface.gr,kathimerini.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here