«Ψάχνοντας τον Νέμο» – «Ψηλά στον ουρανό»: Η αγάπη μέσα από δύο κλασικές ταινίες animation

0
109

Finding Nemo-Ψάχνοντας τον Νέμο(2003)

Ποιος άραγε δεν την έχει δει αυτή την ταινία? Όποιος δεν την έχει δει παρακαλώ, να την δει. Εκείνη την ώρα μπορεί να νιώθει ότι απλά διασκεδάζει. Όντως. Αλλά αν δει λίγο πιο βαθιά θα καταλάβει ότι υπάρχουν πολύ όμορφα και δυνατά μηνύματα. Για την φιλία, για την αγάπη, για το «ποτέ μην τα παρατάς». Ο Marlin, που ζει στον ύφαλο, χάνει τον γιο του, τον Nemo, όταν κάποιος δύτης τον «απαγάγει» για να μπει τελικά στο ενυδρείο ενός οδοντιάτρου. Η Dory, που ζει σε μια κατάσταση αμνησίας, συναντιέται κατά τύχη με τον
Marlin και ξεκινούν μαζί την αναζήτηση του.

Φαίνεται μια απλή ιστορία, αλλά δεν είναι. Βασίζεται πάνω στην αγάπη. Από την πρώτη σκηνή, μέχρι την τελευταία. Η Dory μπορεί να έχει πρόβλημα με την μνήμη της, αλλά δεν χάνεται στον αχανή ωκεανό, συντροφεύει τον Marlin μέχρι το τέλος, και όταν ποια έχουν φτάσει στον προορισμό τους και εκείνος εγκαταλείπει νομίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σώσει τον γιο του, εκείνη παραμένει εκεί. «Σε κοιτάω και … και …είμαι σπίτι. Σε παρακαλώ … δεν θέλω να φύγεις. Δεν θέλω να ξεχάσω.»

Όταν περνάς χρόνο με κάποιον, όταν έχετε μια κοινή πορεία, έστω και για λίγο, μπορεί να δημιουργηθεί ένας δεσμός που να είναι αληθινός. Ο Nemo τελικά ξανά συναντιέται με τον πατέρα του, μετά από όλες τις δοκιμασίες που πέρασαν και οι δύο. Γιατί προσπάθησε και ο ένας και ο άλλος, με όποιον τρόπο μπορούσε. Άλλο ένα μήνυμα για την αγάπη, και πως αυτή επιβιώνει, πως αυτή συνεχίζει να υπάρχει.

Η νέα οικογένεια πλέον ο Marvin, ο Nemo και η Dory, που ενώθηκαν μέσα από τις δυσκολίες, συνεχίζουν μαζί πια, μετά από όλη αυτή την περιπέτεια, την ζωή τους στον ύφαλο. Φαίνεται πως η αγάπη ενώνει.

Up/Ψηλά στον ουρανό (2009)

Αυτή η ταινία, είναι από τις αγαπημένες μου. Μιλάει για την ερωτική αγάπη δύο ανθρώπων, και πως αυτή συνεχίζει να υπάρχει αφού ο ένας από τους δύο φύγει από την ζωή. Γιατί όπως λέει και στο Coco, οι άνθρωποι πραγματικά πεθαίνουν όταν τους ξεχνάς.

Ο Κ. Fredricksen δεν ξέχασε ποτέ την γυναίκα του Ellie, και όχι μόνο αυτό αλλά συνέχισε και το όνειρο της, αυτό που δεν πρόλαβε να ζήσει μαζί του, και αυτός μαζί της. Ένα σπίτι δεμένο με πολλά πολύχρωμα μπαλόνια, που ταξιδεύει με κατεύθυνση την Λατινική Αμερική, στους απαγορευμένους καταρράκτες, το όνειρο της Ellie.

Τελικά, το έκανε ο Κ. Fredricksen μόνος τους. Όμως μέσα από αυτό το ταξίδι έκανε τρεις καινούργιους φίλους. Τον μικρό πρόσκοπο Russel, τον σκύλο με το κολάρο που μιλάει εν ονόματι Dug, και το εξωτικό, πολύχρωμο πουλί. Όλον αυτό τον καιρό που ήταν μόνος του, θρηνώντας ουσιαστικά για την απώλεια της αγαπημένης του, δεν ήξερε ότι μπορεί να βρει και αλλού την αγάπη. Αυτή την φορά στην φιλία.

«Κρυβόμουν κάτω από την βεράντα σου γιατί σε αγαπάω. Μπορώ να μείνω?» λέει ο Dug. «Αν μπορείς να μείνεις? Γιατί, είσαι το σκυλί μου, δεν είσαι? Και γω είμαι το αφεντικό σου!», απαντάει ο Κ. Fredricksen.

IMDb, « Ψάχνοντας τον Νέμο»(2003)
https://www.imdb.com/title/tt0266543/quotes/?tab=qt&ref_=tt_trv_qu

IMDb, « Ψάχνοντας τον Νέμο»(2003)
https://www.imdb.com/title/tt0266543/characters/nm0000983?ref_=tt_mv_close

IMDb, «Coco» (2017)

https://www.imdb.com/title/tt2380307/

«P.Sherman, 42 Wallaby Way, Sydney».

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΑΝΗ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here