Βίκτωρ Ουγκώ: Ο σπουδαίος εκπρόσωπος του γαλλικού ρομαντισμού

0
107

Ήταν μυθιστοριογράφος, ποιήτης και δραματουργός. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επιφανείς εκπροσώπους του γαλλικού ρομαντισμού. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1802, στο Μπεζανσόν της Γαλλίας.

Τον γνωρίζουμε καλά από τα εξής έργα του: “Οι άθλιοι”, “Η Παναγία των Παρισίων” και “Η τελευταία μέρα ενός κατάδικου”.

publicblog.gr

Το πάθος και το ταλέντο του για την λογοτεχνία, εμφανίστηκε στην εφηβεία , αλλά αναδείχθηκε μετέπειτα στον ακαδημαϊκό χώρο.

Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό.

Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του Lettre à une femme (Γράμμα σε μία γυναίκα): “Je ne sais plus mon nom, je m’appelle Patrie!” (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.

alfavita.gr

Ως παιδί είχα ακούσει πολλές φορές το όνομα του. Ωστόσο τον αναζήτησα περαιτέρω στο Λύκειο, επηρεασμένη από τα λόγια του αγαπημένου καθηγητή στην Έκθεση και στην Ιστορία Κατεύθυνσης, ύστερα.

Τέλος είμαι βαθιά συνδεδέμενη με τους εξής του αφορισμούς: “Άλλαζε απόψεις, αλλά κράτα τις αρχές σου. Άλλαζε τα φύλλα, αλλά κράτα άθικτες τις ρίζες” και “Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή”

Πηγή:wikipedia.gr, athesvoice.gr, thessalonikiartandculture.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here