Με λίγα λόγια το έργο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα

0
110

Υπήρξε από τους πιο διαπρέπεις ζωγράφους και γλύπτες του ελλαδικού χώρου. Αποτέλεσε εκπρόσωπος, της γενιάς του ’30.

sansimera.gr

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1906 στην Αθήνα και ήταν το μοναχοπαίδι του Ψαριανής καταγωγής υποναυάρχου Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου και της Ελένης Γκίκα, από την Ύδρα. Και οι δυο γονείς του ήταν απόγονοι οικογενειών με σημαντική συμβολή στην Επανάσταση του 1821.

Ως μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη συνδύασε το ενδιαφέρον του σε μία ελληνική σχολή ζωγραφικής, στηριγμένη αφ’ ενός στην ντόπια παράδοση και αφ’ ετέρου στην αισθητική του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

m.ellinika.gr

Η πρώτη του έκθεση στο Παρίσι

Μόλις στα 17 του η πρώτη του έκθεση στο “Σαλόνι των Ανεξαρτήτων”, (Salon des Independants) στο Παρίσι και ακολούθησαν συμμετοχές στο ίδιο Σαλόνι (1924-1926), στο Σαλόνι του Κεραμεικού (Salon des Tuileries, 1928) και στο Σαλόνι των Υπερανεξαρτήτων (Salon des Surindepedants, 1930, 1931, 1933, 1934).

Το 1927 οργανώθηκε η πρώτη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Περσιέ στο Παρίσι.

Τον επόμενο χρόνο η πρώτη του έκθεση στην Αθήνα, στην Αίθουσα Στρατηγοπούλου.

Το 1933 έπεισε τον Λε Κορμπιζιέ να οργανώσει το Δ’ Συνέδριο της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την ψήφιση της Χάρτας των Αθηνών, που εκδόθηκε από τον σπουδαίο ελβετό αρχιτέκτονα το 1943

Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1935, εξέθεσε έργα του μαζί με τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο και τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο, με αποτέλεσμα την πρόκληση αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό χώρο της πρωτεύουσας.

m.ellinika.gr

Υπήρξε καθηγήτης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με σπουδαία δράση και σημασία για την εξέλιξη του Ελεύθερου Σχεδίου της Αρχιτεκτονικής.

Θα κλείσω με τα εγκάινια του Μουσείου του το 1991.,στην οικία του επί της οδού Κριεζώτου 3 στο κέντρο της Αθήνας, ένα ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος και παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, στην Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στα Μουσεία τού Σινσινάτι, της Μελβούρνης και της Καρκασόν, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αμμοχώστου, στο Θεατρικό Μουσείο Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου και σε πολλές ακόμη δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πηγή: www.sansimera.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here