Ένας ποιητής της μουσικής : Φρέντερικ Σοπέν

0
70

Ο Φρέντερικ Σοπέν ήταν Πολωνός συνθέτης που γεννήθηκε στις 1η Μαρτίου 1810 και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του ρομαντισμού στην μουσική και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του κόσμου. Δεν υπάρχει επίσημη πηγή που να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία γέννησης του, ωστόσο ο ίδιος αναφέρει την 1η του Μάρτη ως ημέρα γέννησης του. Από νωρίς έδειξε την έφεση που είχε στη μουσική και τύπωσε την πρώτη του σύνθεση στην ηλικία των 6, ενώ μέχρι τα 8 είχε ήδη ονομαστεί δεύτερος Μότσαρντ.

pinterest.com

Το 1830 έφυγε από την Πολωνία και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι ένα χρόνο αργότερα όπου ήρθε σε επαφή με πολλούς διακεκριμένους του χώρου που επηρέασαν το έργο του όπως ο Φραντς Λιστ και ο Τζοακίνο Ροσσίνι. Σύντομα απέκτησε φήμη και τακτοποιήθηκε οικονομικά παραδίδοντας μαθήματα πιάνου. Στο σπίτι του Λιστ γνώρισε μία ακόμη αμφιλεγόμενη για την εποχή της προσωπικότητα την Γεωργία Σάνδη (ψευδώνυμο της Βαρώνης Aurore Dudevant), η οποία του είχε κάνει αρνητική εντύπωση στην αρχή και την κατέκρινε. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η σχέση τους η οποία κράτησε 9 χρόνια. Ο συνθέτης είχε παντρευτεί και στο παρελθόν.

Ο Σοπέν δεν ακολουθούσε την παράδοση της εποχής και μάλιστα δέχτηκε κριτικές για τα έργα του, κατηγορούμενος πως δεν γνώριζε πως λειτουργούσε το είδος του βιεννέζικου κλασσικισμού. Πιθανότατα, ο συνθέτης να ήθελε να ξεφύγει από την παράδοση δημιουργώντας ένα νέο είδος το οποίο άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια κλασσική μουσική. Οι περίφημες Σονάτες του αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που παρουσίασε Σκέρτσο ως αυτόνομο κομμάτι. Εξάλλου προτιμούσε κομμάτια σε ελεύθερες φόρμες όπως οι Μπαλάντες και τα Σκέρτσι.

Μετά τον χωρισμό του με την Σανδή μετεφέρθηκε στην Αγγλία και έπειτα στην Σκωτία το 1848 ύστερα από πρόσκληση μίας μαθήτριας του. Εκεί η υγεία του επιδεινώθηκε και έφυγε από την ζωή το 1849 εξαιτίας της φυματίωσης ή ενός καρδιακού νοσήματος. Η καρδιά του, κατόπιν δικής του επιθυμίας παραδόθηκε στην Πολωνία και φυλάσσεται εκεί, ενώ το σώμα του βρίσκεται στο Παρίσι.

boraeinai.blogpost.com

Πηγή: wikipedia.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here