Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σάντρο Μποτιτσέλι

0
67

Ο Σάντρο Μποτιτσέλι (Αλεσσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι) γεννήθηκε στις 1η Μαρτίου 1445 και αποτελεί έναν από τους πιο διακεκριμένους και επιτυχημένους ζωγράφους της εποχής του. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε τους πίνακες του με σκοπό να μεταδώσει φιλοσοφικές θεωρίες γεγονός που οδήγησε στην αποδοκιμασία του από το ευρύ κοινό τον 16ο αιώνα. Το ενδιαφέρον για τα έργα του αναδύθηκε για μία ακόμη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα. Συνδέθηκε στενά με τα ρεύματα της πρώιμης αναγέννησης, ζωγραφίζοντας πολλές προσωπογραφίες ακόμα και για μέλη της υψηλής κοινωνίας καθώς επίσης και με την Φλωρεντινή Σχολή.

pinterest.gr

Ένας από τους γνωστότερους πίνακες του είναι “η γέννηση της Αφροδίτης” φημολογείται πως ήταν παραγγελία ενός διακεκριμένου μέλους της οικογένειας των Μεδίκων, αν και δεν έχει αποδειχθεί ποτέ. Υποστηρίζεται ότι ο πίνακας αποτελεί ύμνο για την αγάπη του Τζουλιάνο ντι Πιέρο των Μεδίκων για τη Σιμονέττα Κατανέο Βεσπούτσι, η οποία ζούσε σε μία παραθαλάσσια περιοχή που θυμίζει το τοπίο του πίνακα. Ο πίνακας απεικονίζει τον μύθο για την γέννηση της Θεάς Αφροδίτης που αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας. Μάλιστα, σημειώνεται πως ο Μποτιτσέλι είχε κρυφό έρωτα για την Σιμονέττα, που ήταν ερωμένη του ευγενούς από την οικογένεια των Μεδίκων και ίσως να αποτέλεσε την μούσα του για την δημιουργία του πίνακα.

Thessaloniki arts&culture

Στα τελευταία έργα του ο Μποτιτσέλι υιοθέτησε ένα απλούστερο ύφος, απομακρυσμένο από έντονα στοιχεία που θα αποσπούσαν την προσοχή του θεατή από το μήνυμα που ήθελε να δώσει στον πίνακα. Προς το τέλος της ζωής του υπέφερε από διάφορες ασθένειες, που παραμόρφωσαν το σώμα του και τον απομάκρυναν από την ζωγραφική. Το τέλος του ήρθε στις 17 Μαΐου του 1510 και τάφηκε στο κοιμητήριο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων. Η επιρροή του, ωστόσο στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης είναι μεγάλη και οι πίνακες του κοσμούν μουσεία ανά τον κόσμο.

wikipedia.com

Πηγή: wikipedia.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here