Κλόε Ζάο: η πρώτη Ασιάτισσα που κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες

0
63

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των Χρυσών Σφαιρών είδαμε στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας να περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες σκηνοθέτιδες: η Έμεραλντ Φένελ (Promising Young Woman), η Ρετζίνα Κινγκ (One Night in Miami) και η Κλόε Ζάο (Nomadland).

Τελικά, το Nomadland κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, ενώ η Κλόε Ζάο κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας, γράφοντας έτσι ιστορία για πολλούς λόγους.

cat is art

Πρόκειται για την δεύτερη γυναίκα που κερδίζει βραβείο Σκηνοθεσίας στα 78 χρόνια του θεσμού -η πρώτη ήταν η Μπάρμπρα Στράιζαντ που βραβεύτηκε το 1984- ενώ είναι μόλις η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κερδίζει ποτέ αυτό το βραβείο. Παράλληλα, αφού η Ζάο ήταν και παραγωγός της ταινίας, είναι και η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας ως παραγωγός.

Η Κλόε Ζάο σπάει ρεκορ με τις βραβεύσεις της και οδεύει προς τα Όσκαρ

Η πιο πρόσφατη νίκη του Nomadland εδραιώνει ακόμα περισσότερο την Κλόε Ζάο ως φαβορί των Όσκαρ. Εφόσον η Ζαο σκηνοθέτησε, έγραψε και ήταν παραγωγός στο Nomadland, αυτό επίσης σημαίνει ότι φέτος έσπασε κάθε ρεκορ ως η πιο βραβευμένη δημιουργός σε μία σεζόν βραβείων.

Σύμφωνα με διάγραμμα του Variety, με 34 βραβεία σκηνοθεσίας, 13 για το σενάριο, 9 για το μοντάζ, και τώρα δύο Χρυσές Σφαίρες μέσα σε μία μόλις σεζόν, η Κλόε Ζάο με 56 βραβεία έσπασε το ρεκόρ του Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος με την ταινία του Sideaways («Πλαγίως») κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ με 42 νίκες. Όλα αυτά χωρίς να έχει ακόμα τελειώσει η σεζόν.

Αυτή η σαρωτική πορεία του Nomadland το καθιστά και φαβορί για τα βραβεία Όσκαρ. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ταινία θα κερδίσει στις «Μεγάλες 5» Κατηγορίες των βραβείων -η ταινία που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ κέρδισε Όσκαρ μόνο για το Σενάριο του. Το Nomadland όμως έχει ήδη κερδίσει 24 κορυφαία βραβεία Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Ζάο έχει επίσης σαρώσει τα βραβεία σκηνοθεσίας -όπως είδαμε παραπάνω. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι τα Όσκαρ δεν θα αγνοήσουν το αριστουργηματικό Nomadland, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Ζάο να γράψει ιστορία για ακόμη μια φορά.

Πηγή: monopoli.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here