Σάμος : αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και το 8ο θαύμα της μηχανικής

0
93

Το νησί της Σάμου αποτελεί κοιτίδα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και μας χαρίζει όχι μόνο μία τεράστια γκάμα αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων αλλά και σπουδαίους επιστήμονες όπως ο Πυθαγόρας, ο Επίκουρος και ο Αρίσταρχος. Μέσα σε όλα αυτά τα διαμάντια που βρίσκονται στο νησί ξεχωρίζει συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στη θεά Ήρα στην Ελλάδα. Ο ναός χτίστηκε το 550 π.Χ. στις όχθες του ποταμού Ιμβράσου, που θεωρούνταν ως ο τόπος γέννησής της. Είναι ιωνικού ρυθμού με 155 κολώνες, από τις οποίες σήμερα σώζεται μόνο μια που στέκει μόλις στο ήμισυ του αρχικού της μεγέθους.

naftemporiki.gr

Λαξευμένος σε σαμιακό μάρμαρο με λευκότεφρες νευρώσεις ο εντυπωσιακός, καλοδιατηρημένος Κούρος ύψους 5 μέτρων, με το γλυκό του χαμόγελο στεκόταν κάποτε αγέρωχος στην Ιερά Οδό Σάμου.

Η κατασκευή του Ευπαλινείου Ορύγματος ανατέθηκε από τον Πολυκράτη στον Ευπαλίνο για την υδροδότηση της αρχαίας πόλης του νησιού. Με κατάλληλους μαθηματικούς υπολογισμούς κατασκευάζεται το «αμφίστομο όρυγμα», μήκους 1036 μ. μέσα σε μόλις 8 χρόνια, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης και από τις δύο πλευρές διάνοιξής του, καθιστώντας το 8ο θαύμα της μηχανικής.

naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here