Θεοδωρίδου: Οδηγίες για πιθανό σπάνιο σύνδρομο από τον εμβολιασμό με AstraZeneca

0
25
Πηγή: naftemporiki.gr

Επηρεασμένοι από τα αρνητικά δημοσιεύματα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται πως είναι οι Έλληνες, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται το φαινόμενο, πολίτες να ζητούν από τους φαρμακοποιούς να αλλάξουν με κάποιο άλλο εμβόλιο τον εμβολιασμό τους.  Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο θέμα,  είπε πως υπάρχει πιθανότητα σύνδεσης του συγκεκριμένου εμβολίου με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Παρέπεμψε μάλιστα στις σχετικές οδηγίες που δίνει η αιμοατολογική εταιρεία. Πάντως, μεχρι στιγμής, στην Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί μόνο ένα ύποπτο επεισόδιο θρομβωσης σε σύνολο 346.00 εμβολιασμών με AstraZeneca   

Η κ. Θεοδωρίδου είπε επίσης πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ ο οποίος θα συνεδριάσει ξανά για να καταλήξει σε επιστημονικό πόρισμα , «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου η οποία πρόσθεσε με έμφαση ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».

Πηγή: naftemporiki.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here