Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ανθρωπολόγος Bronislaw Μalinowski

0
57
sodiummedia.com

Σαν σήμερα το 1884 γεννήθηκε ο Πολωνός και σπουδαίος ανθρωπολόγος Bronislaw Malinowski. O ίδιος σπούδασε ανθρωπολογία στο London School of Economics και συνεπώς συνεπώς εντάχθηκε στο χώρο της βρετανικής ανθρωπολογίας. Η πρώτη του επιτόπια έρευνα στα νησιά Trobiant της Ν. Γουινέας, παράλληλα με το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Η εθνογραφική του έρευνα κράτησε για χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς εθνογραφικής έρευνας το βιβλίο του με τίτλο: Αrgonauts of the Western Pacific ( Αργοναύτες του Δυτικού Ειρηνικού).

Σε μια άλλη έρευνα πεδίου που διεξήχθη το 1934 στην Αφρική ο Μαλινόβσκι και ο Άλφρεντ Ρέτζιναλντ Ράντκλιφ-Μπράουν (Alfred Reginald Radcliffe-Brown) έφεραν μαζί τους μια ολόκληρη γενιά ανθρωπολόγων, που τεκμηρίωσαν έρευνες για τις αφρικανικές φυλετικές κοινωνίες. Επισκέφθηκε επίσης την κοιλάδα του Οασάκο στο Μεξικό στην περίοδο 1941-42. Ένα από τα μείζονα επιτεύγματα του Μαλινόφσκι θεωρείται η επιτυχής ενσωμάτωση της πολιτισμικής θεωρίας στην επιστήμη της ψυχολογίας. Όχι μόνον είδε τον πολιτισμό ως σύστημα συλλογικών εθίμων, αλλά επανειλημμένα έδωσε έμφαση στον οργανικό και λειτουργικό χαρακτήρα του.

Κατείχε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σημαντικές θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα το πανεπιστήμιο Κορνέλ, το πανεπιστήμιο Γέιλ, το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα. Ήταν πολύγλωσσος -μιλούσε πολωνικά, ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αρκετές διαλέκτους ιθαγενών.

Επίσης σύμφωνα με πολλούς ίσως ξεχώρισε, διότι ήταν ο πρώτος που ένταξε στην εθνογραφική μέθοδο την συμμετοχική παρατήρηση, όπουμε απλά λόγια παρατηρεί και ζει όπως και ο πολιτισμός που μελετά, ξεφεύγοντας από τον τρόπο που σκέφτεται και αντιλαμβάνεται, με βάση το κοινωνικό πλαίσιο που προέρχεται ο ανθρωπολόγος.

Τέλος ο ίδιος διατυπώνει με τον δικό του τρόπο τον λειτουργισμό,πώς δηλαδή ο πολιτισμός ανταποκρίνεται στις βιολογικές ανάγκες με έναν ιεραρχικά οργανωμένο τρόπο. Φανερά επηρεασμένος από τον Φρουντ αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν βιολογικές ανάγκες και ταυτόχρονα ο πολιτισμός λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να ικανοποιεί αυτές τις βασικές τους ανάγκες.

Πέθανε στις 14 Μαΐου 1942, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ (New Haven, Connecticut)

Πηγή:wikipedia.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here