Με λίγα λόγια ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ;

0
128
newsbomb.gr

Στόχος του μόνο ένα πράγμα, να αλλάξει τον κόσμο! Έζησε μια ζωή γεμάτη δράση, τον ακολουθήσαν πολλοί, δεν είχε ωστόσο λίγους ανταγωνιστές . Θεμελίωσε ουσιαστικά την κομμουνιστική κοσμοθεωρία θέτοντάς την σε επιστημονικές βάσεις υπήρξε από τους μεγαλύτερους και πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους στην παγκόσμια ιστορία, Υπήρξε επίσης ένας πρωτοπόρος, μαχητικός δημοσιογράφος καθώς επίσης ιστορικός, κοινωνιολόγος και οικονομολόγος. Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» παραμένει παγκόσμιο μπεστ σέλερ και είναι ευρέως γνωστό και διαδεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία:

Γεννήθηκε στις 5 Μάη του 1818 στο Τρίερ. Είχε γερμανοεβραϊκές ρίζες και τόσο ο δικηγόρος πατέρας όσο και η μητέρα του κατάγονταν από οικογένειες ραβίνων. Οι γονείς του όντας πιο προοδευτικοί για την εποχή, που ζούσαν, είχαν βαφτιστεί λουθηρανοί για λόγους επιβίωσης εφόσον η Πρωσία ήδη εφάρμοζε διακρίσεις στην εβραϊκή κοινότητα. Ο ίδιος ωστόσο ήταν άθεος.

Μετά το Ιησουίτικο κολέγιο του Τρίερ ξεκίνησε νομικές σπουδές στη Βόννη (1835) αλλά περισσότερο σύχναζε στις μπιραρίες της πόλης όπου τραγουδούσε κιόλας παρά στο Πανεπιστήμιο.


Το 1836 κατόπιν πατρικών πιέσεων μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου όπου στράφηκε στη Φιλοσοφία κι εντάχθηκε στους ριζοσπάστες Νέους Εγελιανούς. Έχοντας ήδη αναπτύξει έντονες κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες καταπιάστηκε αποφοιτώντας με τη δημοσιογραφία: Ξεκίνησε ως συνεργάτης στην Εφημερίδα της Ρηνανίας (1842) όπου τον επόμενο χρόνο ανέλαβε αρχισυντάκτης, όμως η εφημερίδα γρήγορα έκλεισε καθώς είχε γίνει ενοχλητική για τις αρχές – τα άρθρα του για τις συνθήκες ζωής των αγροτών της Μοζέλ θεωρούνται μάλιστα θεμέλιοι λίθοι του πολιτικού ρεπορτάζ.

Η μεγαλύτερη ίσως συμβολή του Μαρξ στη Δυτική φιλοσοφία ήταν η πεποίθησή του ότι αυτή οφείλει να εγκαταλείψει το αφηρημένο πλαίσιο όπου είχε εγκλωβιστεί και να γίνει εφαρμοσμένη πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας τον κόσμο προς όφελος των αδυνάτων. Εκτιμούσε ότι κάθε μορφή κοινωνικής οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα των υφιστάμενων παραγωγικών σχέσεων. Άσκησε έντονη κριτική τόσο στον ιδεαλισμό όσο και στον ουτοπικό σοσιαλισμό, στη θρησκεία («όπιο του λαού»), φυσικά και στον καπιταλισμό του οποίου ωστόσο αναγνώριζε το καινοτόμο πνεύμα και τη ρηξικέλευθη δυναμική.

Μερικές μαρξιστικές ρήσεις:

«Η κοινωνία δεν αποτελείται από άτομα αλλά εκφράζει το άθροισμα των αλληλεπιδράσεων, τις σχέσεις εντός των οποίων βρίσκονται αυτά τα άτομα μέσα σε μια κοινωνία» (θέση που έγινε διάσημη στα 80’s όταν επιχείρησε να την αντιστρέψει η Μάργκαρετ Θάτσερ – «δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους» είχε δηλώσει, συμπυκνώνοντας έτσι όλη τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία

«Οι επαναστάσεις είναι η ατμομηχανή της ιστορίας» (Η ταξική πάλη στη Γαλλία)

«Στην αστική κοινωνία το παρελθόν κυριαρχεί στο παρόν. Στην κομμουνιστική κοινωνία, το παρόν κυριαρχεί στο παρελθόν. Στην αστική κοινωνία το κεφάλαιο είναι ανεξάρτητο κι έχει ατομικότητα, ενώ ο ζωντανός άνθρωπος είναι εξαρτημένος δίχως ατομικότητα» (Το Κεφάλαιο).

Πηγή:lifo.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here