Ο λόγος στα παιδιά

0
2053
Πηγή: ant1news.gr

Υπήρξε μια εποχή μακρινή,  όπου η ανθρωπότητα αγωνίστηκε για αξίες και ιδανικά. Οραματίστηκε ένα καλύτερο αύριο και θυσιάστηκε γι αυτό.

Όλοι οι αγώνες και όλες οι μάχες είχαν ένα κοινό στόχο: την ισότητα. Ισότητα των λαών, ισότητα απέναντι στο νόμο, ισότητα των φύλων.
Μα για όσες ισότητες και αν πάλεψε η ανθρωπότητα,για όσες και αν θυσιάστηκε, ο 21ος αιώνας, ήρθε περίτρανα να αποδείξει πως δεν κατακτήθηκε μία ισότητα. Η ισότητα των παιδιών.

Διαφήμιση

Ίσως γιατί η ανθρωπότητα θεώρησε πως κατακτώντας  την ισότητα σε θέματα ζωτικής σημασίας θα  κατακτούσε και αυτή των παιδιών. Ίσως πάλι γιατί τους αγώνες που έγιναν για το “ολο” τους υποκίνησε ένα “εγώ”.

Γιατί αν τα παιδιά δεν ζουν και δε νιώθουν ίσα σε μια κοινωνία ίσων πως εσύ προσδοκάς να αντιμετωπιστείς ως ίσος;

Όταν παιδιά  μεγαλώνουν  σε κοινωνίες οπού ο φυλετικός ρατσισμός δεσπόζει, σε κοινωνίες οπού θεωρούνται μέσο πλουτισμού, όταν μέσα στην καρδιά τους έχει φωλιάσει το μίσος, πώς προσδοκάς να αντιμετωπιστείς ως ίσος; 

Σε πολλές χώρες η έννοια του σχολείου απέχει από τον σύγχρονο ορισμό που δίνεται.Μαθήματα που γίνονται σε μισογκρεμισμενα κτίρια ή κάτω από δέντρα συνθέτουν τον ορισμό της λέξης  “σχολείο” σε αυτές τις χώρες.

Μα ακόμα και βασικές ανάγκες των παιδιών δεν καλύπτονται. Τα παιδιά, κυρίως των τριτοκοσμικών χωρών, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης αφού οι σιτιστικες τους ανάγκες καλύπτονται από σκουπίδια και η ανάγκη για νερό από λασπόνερα.

Θες να μιλήσουμε και για μουσουλμανικές χώρες όπου εκεί τα κορίτσια παντρεύονται σε πολύ νεαρή  ηλικία χωρίς να έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν;

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα συνθέτουν τον παζλ μιας ισότητας που ποτέ δεν υπήρξε .

Ποτέ δεν κατακτήθηκε γιατί ποτέ δεν έγινε στο όνομα των παιδιών .Η ανθρωπότητα έκανε πολλά άλματα.

Σε πολλά πέτυχε και ακόμα περισσότερα θα πετύχει.

Μα ένα δεν κατάφερε, το σπουδαιότερο όλων. Το σεβασμό στα παιδιά. Σε όλα τα παιδιά.Ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά.
Μα, άνθρωπε, μην προσδοκάς πως θα αντιμετωπιστείς ως ίσος αν δεν αρχίσεις εσύ και εγώ από κάπου.

Για τα μακρινά πολλά δεν μπορείς να κάνεις μα για τα παιδιά της κοινωνίας σου πολλά.

Τι σημασία έχει το χρώμα, η καταγωγή, η θρησκεία; Σημασία έχει ότι είναι δίπλα σου. Σε κοιτάει και περιμένει από εμάς τους ενήλικες να του δείξουμε όλα όσα η κοινωνία δεν μπορεί. Να το σεβαστούμε και να το αποδεχτούμε. Να το αφήσουμε να ζήσει μακριά από κοινωνικές ταμπέλες.

Γιατί πάνω από όλα είναι ΠΑΙΔΙ. Είναι το θεμέλιο  για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι η άλλη εκδοχή του εαυτού σου. Είναι εσύ!

Ευαγγελία Τζιακα

Διαφήμιση
Previous articleΣκέψεις περί εκπαίδευσης
Next articleΓνωστική ανάπτυξη και υπανάπτυξη
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here