Ας πούμε πως αγοράζουμε ένα κινητό. Και έστω πως το ανοίγουμε, αφού το έχουμε φορτίσει και… δεν βλέπουμε τίποτα! Δηλαδή όταν λέμε τίποτα, τίποτα απολύτως! Μα δώσαμε 180,200, 650 ευρώ συν ΦΠΑ για να το ανοίξουμε και να μην έχει τίποτα φορτωμένο πάνω του; Καμία εφαρμογή; Ε, τότε τι δώσαμε για να πάρουμε πίσω;
Ε, κάπως έτσι το είχε δει το έργο ο Νόαμ Τσόμσκι όταν το 1957 είχε εισάγει την λεγόμενη « Γενετική- μετασχηματιστική γνώση». Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο Τσόμσκι είναι πως « δεν υπάρχει περίπτωση να γεννηθούμε χωρίς να έχουμε μερικά στοιχεία γνώσης ,φορτωμένα στον σκληρό μας δίσκο», ενσωματωμένα στο DNA μας.
Σε αυτήν την ιδέα αντιστέκονται αυτοί που θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε « εμπειριστές», αυτούς δηλαδή που πιστεύουν πως η γλώσσα πάντα μαθαίνεται. Ο Τσόμσκι έχει υποστηρίξει όμως πως τα παιδιά γεννιούνται με μια μηχανή απόκτησης γλώσσας η οποία μετατρέπει όλους τους κανόνες με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένα παιδί, στην βασική γραμματική που χρησιμοποιούμε όλοι μας. Ο μεγάλος γλωσσολόγος έχει διατυπώσει την άποψη πως η ταχύτητα με την οποία ένα παιδί μαθαίνει να μιλάει και να χρησιμοποιεί την γλώσσα αρκετά γρήγορα μετά την γέννησή του, δεν αφήνει περιθώρια στον ερευνητή – επιστήμονα να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη πέρα από αυτήν που λέει πως δεν είναι επίκτητη η γνώση που αποκτά ένα παιδί αλλά έμφυτη.
Οι εμπειριστές βέβαια στηρίζουν την δική τους άποψη στην χρήση των αισθήσεων. Όλη η γνώση προέρχεται από το βίωμα. Σε αυτό στηρίζονται επάνω στην διατύπωση του Τζον Λοκ που λέει πως « δεν υπάρχει έμφυτη γνώση». Ο Τσόμσκι επάνω σε αυτό ήρθε να αντιπαραβάλλει την δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι, και οι γλώσσες κατά προέκταση, να δημιουργούν καινούργιες έννοιες με βάση έναν πεπερασμένο, ελάχιστο κατ’ άλλους πλαίσιο κανόνων. Για να το πούμε πιο απλά, εκεί επάνω πολλές φορές στηρίζεται ο Μπαμπινιώτης και διαμορφώνει καινούργιες έννοιες οι οποίες πρέπει να μείνουν στον κόσμο και στην γλώσσα και να χρησιμοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο που είχε δημοσιεύσει το 1997 στο « Βήμα της Κυριακής» οριοθετώντας την χρήση του όρου « Διαδίκτυο» αντί του Ίντερνετ.
Για να καταλήξουμε κάπου. Όντως το κινητό, ή ο υπολογιστής που αγοράσαμε στην αρχή του κειμένου πρέπει να έχει εκτός από ρεύμα ή μπαταρία, και ένα λειτουργικό σύστημα. Ο Τσόμσκι έρχεται να υποστηρίξει ακριβώς αυτό, πως οι άνθρωποι έχουν ένα λειτουργικό σύστημα, ένα Disc Operation System που τους οδηγεί από κει και πέρα στη γνώση, όσο την φτάσουν, και όσο την επεκτείνουν. Οι διαφωνούντες πάντα μπορεί να υπάρχουν. Προσωπικά τείνω προς την άποψη του Τσόμσκι, όχι μόνο από θαυμασμό προς το μεγαλύτερο πολιτικό πνεύμα του καιρού μας, αλλά και εκτιμώντας τον άνθρωπο που αποδεδειγμένα πήγε την γνώση ένα βήμα παραπέρα.
Δ. Παπαδόπουλος