Ο Χάρης Μαύρος είναι ένας ταλαντούχος και ανερχόμενος συγγραφέας. Έγινε γνωστός μέσα από το βιβλίο του “Μέχρι (τις) τέσσερις.” Αυτό που εντυπωσιάζει στον Χάρη είναι η απλότητα και η αμεσότητα του.
Πώς προέκυψε η ανάγκη για συγγραφή;
Η συγγραφή ήρθε μόνη της. Από τα 14 άρχισα να γράφω με σκοπό να τα μοιραστώ. Έγραφα σε τετραδιάκια και τα έδινα σε συμμαθητές μου, τα διάβαζα στο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι ανάγκη έκφρασης, η οποία κινητοποιείται από μια στρεσογόνο περίοδο της ζωής σου. Είτε από θετικές αλλαγές είτε από γεγονότα που σε στιγματίζουν και θες να τα αποτυπώσεις γραπτά.
Χάρη η ιδέα της συγγραφής του ”Μέχρι (τις) τέσσερις” πώς προέκυψε;
Ξεκίνησε μέσα από μία φιλική κουβέντα σχετική με τις ανθρώπινες σχέσεις και εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο που προέκυψαν ερωτήσεις για το πώς οι οικογενειακές καταστάσεις επιδρούν στην συναισθηματική μας εξέλιξη.
Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου;
Tο βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που εκδίδεται. Είναι ένα βιβλίο που το αγαπάω πολύ. Είναι το παιδί μου. Πρόκειται για την ιστορία τεσσάρων νέων ανθρώπων που συνδέονται συναισθηματικά μεταξύ τους. Ουσιαστικά θέλει να εξετάσει πώς η πρότερη οικογενειακή παθολογία επηρεάζει τις ενήλικες ζωές τους και πως μέσα από την μεταξύ τους σχέση προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους. Η οικογένεια και το γονιδίωμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία μας.
Πώς οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων τους επηρέασαν τελικά; Τι είναι αυτό που έχουν βιώσει και τους εμποδίζει να εξελιχθούν συναισθηματικά;
Εξελίσσονται μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς είτε με ρυθμούς που τους κρατάνε πίσω. Δεν είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Χρειάζονται κάποιον να τους καλύψει τα κενά. Έχουν ζήσει ενδοοικογενειακή βία, η μια ηρωίδα έχει υποστεί βιασμό όντας ανήλικη. Φαινόμενα που τα ζούμε καθημερινά.
Τελικά αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν κάπου;
Ναι. Είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης και εσωτερικών αναζητήσεων. Ουσιαστικά παρακολουθούμε πώς οι ήρωες παλεύουν απέναντι στους εαυτούς τους και απέναντι στις κοινωνικές επιταγές.
Επόμενη συγγραφική δουλειά ;
Το επόμενο βιβλίο το έχω ήδη έτοιμο. Αφορά τη σχέση μιας μεγαλύτερης γυναίκας με έναν άντρα νεότερο της. Φαινόμενο που πλέον απαντάται όλο και πιο συχνά στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη φορά όμως έχει να κάνει με την καρμική διάσταση της σχέσης. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν γραφτό να είναι μαζί, ασχέτως ηλικιών. Εξετάζω το κατά πόσο οι μοίρες των ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένες ή αν τελικά οι άνθρωποι έρχονται κοντά εξαιτίας συμπτώσεων.
Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας για έναν συγγραφέα να εκδώσει το έργο του ;
Είναι ένας χώρος όπως όλοι οι άλλοι. Και ειδικά στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Θέλει πολύ πείσμα και αγάπη γι αυτό που κάνεις. Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι της έκδοσης, πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή και να είσαι ρεαλιστής.. Χρειάζεται ένα διάστημα αναζήτησης για να επιλέξεις τη σωστή πρόταση.
Αυτός λοιπόν είναι ο Χάρης Μαύρος. Ένας δάσκαλος με πένα έντονα συναισθηματική. Θέλει μέσα από τα βιβλία του, τα “παιδιά” του όπως τα ονομάζει να ανακαλύψει, να εξετάσει και να πραγματευτεί τον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων. Εμείς του ευχόμαστε να συνεχίσει να μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας. Να συνεχίσει να γράφει και να μιλάει για τις σχέσεις, γιατί αυτές πάντα ήταν, είναι και θα είναι το επίκεντρο της ζωής μας. Σε όλες τις μορφές τους και με όλους τους τρόπους που αυτές συνάπτονται. Γίνονται από αγάπη και από μια εσωτερική διάθεση να εξελιχθούμε και να ωριμάσουμε συναισθηματικά
Ευαγγελία Τζιάκα