Παραολυμπιακοί αγώνες: Δεν είναι λίγο πράγμα ξέρετε…

0
1587

2586612

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο Ρίο της Βραζιλίας, και τα πάμε αρκετά καλά είναι η αλήθεια. Συνήθως τα πάμε καλά, είναι καλή η συγκομιδή μας. Όμως είχαμε και τον χαμό της εβδομάδας που μας πέρασε με τις δηλώσεις που έκανε ο Αρτέμης Σώρρας.

Διαφήμιση

Δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω  τις δηλώσεις του, άλλωστε τι είναι ο Αρτέμης Σώρρας για να σχολιάσει κανείς τα λεγόμενά του; Υπάρχει όμως μια αφορμή για ένα γενικότερο σχόλιο γύρω από τους Παραολυμπιακούς, την χρησιμότητά τους, και την ουσία τους.

Αρκετοί αθλητές των Παραολυμπιακών έχουν εξ ορισμού προβλήματα αρτιμέλειας. Αυτό το ξέραμε και από πριν. Τι είναι αυτό όμως που τους εμποδίζει να αθλούνται; Γιατί θα πρέπει να υπάρχει σώνει και καλά διάκριση ως προς την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, ως προς την προσήλωσή τους στον πρωταθλητισμό, και ως προς την επιβράβευσή τους με ένα μετάλλιο. Δεν έχω αντιληφθεί πλήρως τον λόγο που θα πρέπει αυτό να προκαλεί αποτροπιασμό, ή αηδία.

Αναρωτιέμαι αν η ευαισθησία μας εξαντλείται μόνο στη φράση “δεν έχει σημασία τι φύλο είσαι, αρκεί που είσαι άνθρωπος”. Οι αθλητές των παραολυμπιακών θα πρέπει να θεωριστούν εξόριστοι και απόβλητοι εξ ορισμού επειδή δεν αντιπροσωπεύουν την αρτιμέλεια και την αρμονία; Δεν το αντιλαμβάνομαι πλήρως.

Ούτε επίσης εύκολα αντιλαμβάνομαι την άποψη που θεωρεί πως όλα αυτά γίνονται για λόγους μάρκετινγκ. Ας μας πούνε λοιπόν τι θα πρέπει να γίνει. Θα ήταν σωστό να επιστρέψουν οι αθλητές στο ερασιτεχνικό επίπεδο λέει μια άλλη άποψη. Αρα πάλι η διάκριση στο επίκεντρο.

Θα μπορούσε να πει κανείς αρκετά λόγια, αλλά νομίζω πως θα χάσει την ουσία. Η παιδεία που θα πρέπει να έχουμε δεν σηκώνει διακρίσεις. Από την ώρα που υπάρχει μια φιλοδοξία για άσκηση, για πρωταθλητισμό, η δυνατότητα θα πρέπει να παρέχεται χωρίς περαιτέρω κουβέντες. Στο κάτω κάτω, αν είναι να μιλάμε για ευαισθησίες, για ανοιχτά μυαλά, για πρόοδο της κοινωνίας, ε, διάολε, όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο κρεβάτι μας. Υπάρχει ευτυχώς και ζωή πέρα από αυτό. Όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό είναι άξιος επαίνου, γιατί εξασκεί το μυαλό του. Και είναι πολύ σωστή η κουβέντα που είπε πρόσφατα ο Κώστας Βουτσάς: ” Αν κάθεσαι σπίτι, σε επισκέπτεται η άνοια, η πίεση, η ανιαρή κατάσταση, και άλλα πράγματα που αρχίζουν από άλφα…”. Δεν είναι λίγο πράγμα ένας άνθρωπος να ξεπερνά το όποιο σωματικό του πρόβλημα, και να εξασκείται, να δουλεύει, και να πετυχαίνει στον αθλητισμό.

Δ. Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Previous articleΚάθε χρόνο τα ίδια
Next articleΕυγένιος Τριβιζάς – Ο παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here