Ευγένιος Τριβιζάς – Ο παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων

0
1847

deth-thematiko-parko-afieromeno-ston-eugenio-tribiza

Ποιός από εμάς κατά την διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας δεν έχει δει ή δεν έχει διαβάσει την Φρουτοπία;

Διαφήμιση

Αυτή την υπέροχη σειρά κόμικ που περιμέναμε με αγωνία να βγει το επόμενο επεισόδιο ώστε να μάθουμε τις νέες περιπέτειες του Πίκου Απίκου;

Αυτού του δαιμόνιου ρεπόρτερ, ο οποίος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης όλων των μανάβηδων από την Φρουτοπία, αλλά και των φρούτων που κάνουν την επανάσταση τους μετά και την απελευθέρωση τους από τα δεσμά τους; 

Ο Ευγένιος Τριβιζάς  θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να χαρακτηριστεί ο Αίσωπος την νέας εποχής. Μέσα από τα παραμύθια του αλλά και τα θεατρικά του περνάει αλληγορικά μηνύματα με τα οποία αφυπνίζει την συνείδηση αλλά και την φαντασία μικρών και μεγάλων όπως άλλωστε και ο Αίσωπος.

Η φαντασία του δημιουργεί έναν τέτοιο ονειρικό κόσμο που δεν σου δίνει ούτε το ελάχιστο ψήγμα ότι αυτό που βλέπεις ή διαβάζεις δεν υπάρχει και στην πραγματικότητα. Γιατί για τον Τριβιζά όλα γύρω μας είναι ζωντανά, κάπου κρυμμένη υπάρχει η φρουτοπία που ακόμη ψάχνει τον μανάβη της. Η Little Emily, το καινούριο του παραμύθι το οποίο αποτελεί το πρώτο του e-book και βραβεύτηκε ως το καλύτερο διαδραστικό βιβλίο της χρονιάς, παλεύει ακόμη να κερδίσει τον κακό μάγο Μουτζουρώνα που θέλει να αφανίσει το χρώμα από παντού.
Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Τριβιζάς σε μια πρόσφατη συνέντευξή του πηγή έμπνευσής του είναι ακόμα και τα πιο ασήμαντα αντικείμενα. Αντικείμενα που περνάνε πολλές φορές απαρατήρητα, όπως ένα καλαμάκι πορτοκαλάδας, ένα ξυλάκι παγωτού, ένα χρυσόχαρτο από σοκολατάκι, ένα καμένο σπίρτο ή ένα κοτσάνι πετροκέρασου. Δεν μένει στα τετριμμένα στοιχεία των παραμυθιών με τις νεράιδες, τους μάγους και τις πριγκίπισσες.  Προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι πηγή έμπνευσης και πως δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα ασήμαντο ή μηδαμινό. Αυτό για τα παιδιά αποτελεί το μεγαλύτερο μάθημα. Να μάθουν, μεγαλώνοντας, να αποδέχονται το διαφορετικό. Να συναναστραφούν και να κάνουν παρέα μαζί του..

Είναι πολύ σημαντικό στις εποχές που διανύουμε να υπάρχουν τέτοιοι συγγραφείς για να μας δίνουν το φωτεινό παράδειγμα της προόδου ώστε και οι επόμενες γενιές να πορευθούν με ακλόνητες αξίες στην διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε πως αν είχαμε όλοι την αθωότητα και την καθαρή σκέψη ενός παιδιού όλα θα ήταν διαφορετικά. Σίγουρα ο Ευγένιος Τριβιζάς μαζί με άλλους διακεκριμένους συγγραφείς είναι από τους φανατικούς οπαδούς αυτής της διατήρησης.

«Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η γνώση, όσο το να καλλιεργήσουμε τη φαντασία». -Ευγένιος Τριβιζάς

Κατερίνα Τσιλιμπάρη

Διαφήμιση
Previous articleΠαραολυμπιακοί αγώνες: Δεν είναι λίγο πράγμα ξέρετε…
Next articleΤιμωρημένος από τις αμοιβές 
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here