NOBEL Ειρήνης: Καλώς δεν το πήραν οι δικοί μας;

0
1544

militsa

Μου έκανε τρομερή εντύπωση και θα πρέπει να το πούμε, η δήλωση μίας εκ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης από την Σκάλα Συκαμνιάς. «Δεν θα το άντεχα να λένε στο χωριό, γιατί εσύ και όχι εμείς», είπε με απίστευτη ειλικρίνεια, για άλλους και αφέλεια.

Διαφήμιση

Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τελικά η αποδοχή και η αναγνώριση μιας προσπάθειας από τους άλλους; Στην Ελλάδα ναι, αναμφισβήτητα. Θαρρείς και το « να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» θα πρέπει να γράφεται στα σύνορα της χώρας, ή στα αεροδρόμια για να βλέπει ο ξένος και να ξέρει που έρχεται και με τι νοοτροπίας ανθρώπους έχει να συναγελάζεται.

Όταν σε μια ανθρώπινη στιγμή και σε μία ενδεχόμενη στάση αναγνώρισης ο άνθρωπος σκέφτεται εντελώς ελληνικά πως ίσως να είναι καλύτερα έτσι, αυτό δείχνει ποιο είναι ανέκαθεν το σπουδαιότερο ζήτημα της παιδείας. Ένας ανταγωνισμός στείρος, ανούσιος, απαράδεκτος πέρα ως πέρα και γεμάτος από συμπλέγματα και ενοχές.

Η γιαγιά Μηλίτσα μπορεί πλέον να ηρέμησε καθώς το Νόμπελ πήγε στον πρόεδρο της Κολομβίας, για την προώθηση μιας συμφωνίας που ήδη έχει απορριφθεί. Ας είναι και έτσι, λίγη σημασία έχει. Σημαντικότερο για μας εδώ στο Ελλαδιστάν είναι πως μπορεί να έχουμε φτάσει στο 2016, μπορεί να έχουμε φτάσει στο 2035, αν μας διαβάζει κανείς τότε, αλλά όσα μνημόνια και αν περάσουν, η κακία που βγάζει μεγάλη μερίδα ανθρώπων προς τον συνάνθρωπό του, δεν θα ξεπεραστεί, εκτός και αν η τραυματισμένη σε πολλά και ζωτικά σημεία παιδεία μας και η εκπαίδευση δώσουν την λύση που χρειάζεται. Και αν βέβαια, η άλλη πλευρά είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει τα συμπλέγματα της δήθεν κυριαρχίας σε ένα γήπεδο όπου πραγματικός νικητής ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει ποτέ.

Ας μείνουν τα βραβεία στο ράφι λοιπόν, και ας επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε άλλα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και η ανηφόρα είναι μεγάλη. Στην προσπάθεια αυτή, κανένας Νόμπελ, και καμιά Ακαδημία από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει.

Διαφήμιση
Previous articlePaulo Coelho:  Ο φιλόσοφος του αιώνα μας
Next articleΔιάσπαση Προσοχής
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here