ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Από πανηγύρι σε Φεστιβάλ

0
1635

download-2

Το σωτήριον έτος 1966 και με πρωτοβουλία τότε του ΕΟΤ, αναβίωσε στην Θεσσαλονίκη, ένας παλιός θεσμός, ο οποίος στην ουσία ήταν ένα πανηγύρι. Σαν τα μεγάλα πανηγύρια της Ελληνικής επικράτειας. Στα οποία πανηγύρια πάντα η λογική ήταν η ανταλλαγή προιόντων, και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του κόσμου. Η λογική του ΕΟΤ ήταν σωστή: Η ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό προορισμό ακόμα και στην μετα- καλοκαιρινή περίοδο, και η προσφορά πολιτισμού, με τα τότε βαριά χαρτιά του θεάτρου, του τραγουδιού, του χορού και της τέχνης. Ως είθισται, και όπως έγινε με όλα σχεδόν τα πράγματα στον ερχομό της μεταπολίτευσης, η διοργάνωση των Δημητρίων ανατέθηκε από το 1973 και μετά στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με διάφορα ευτράπελα και χαριτωμένα, ειδικά στην τιμημένη από όλες τις πλευρές, περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 1997. Άλλοι την λένε «Πολυληστρική»…

Διαφήμιση

Ανεξαρτήτως γεγονότων σήμερα από το πανηγύρι της παλιάς εποχής, φτάσαμε στο σημερινό Αστυβάλ, όπως λέγεται στην αφίσα που συνοδεύει την προβολή των εκδηλώσεων. Εδώ υπάρχει η κεντρική σελίδα των εκδηλώσεων από τις οποίες κατά την προσωπική μου γνώμη πάντα, ξεχωρίζουν η έκθεση της Γιόκο Όνο, μέχρι τις 23 του μηνός, και η παράσταση του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», μια επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, σε σκηνοθεσία του πολύ σπουδαίου Νικήτα Μιλόγεβιτς, με την Λυδία Φωτοπούλου στον κεντρικό ρόλο. Επίσης, πολύ σημαντική στιγμή, θα είναι η συναυλία του Παύλου Παυλίδη και των B-Movies στις 22 του μηνός.

Η Θεσσαλονίκη, ακόμα και στις δύσκολες αυτές στιγμές, σε έναν βαλτωμένο πολιτισμό που επικρατεί γύρω μας, οφείλει μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να ανέβει επίπεδο, όπως το έκανε κάποτε, και ήταν σημείο αναφοράς πολιτιστικής εξέλιξης και προόδου. Η στήριξη αυτών των εκδηλώσεων, σε μια περίοδο του χρόνου, από τα τέλη Σεπτέμβρη, μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη, με την παρουσία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, δίνει ζωή στην πόλη, οξυγόνο, κίνηση και δημιουργία. Και εμείς είμαστε πάντα και για κάθε λόγο, υπέρ της κίνησης και της δημιουργίας.

Δ. Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Previous articleΜακεδονία:  Γη ξακουστή – Γη ελληνική.
Next articleΚώστας Κρομμύδας:«Κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει το όνειρο για να προσπαθήσεις»
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here