Γονείς και μέρες γιορτινές

0
1622

twiggs-and-rose-hips-christmas-wreath-040-1024x768.jpgΑς δούμε τα Χριστούγεννα από την οπτική γωνία που ίσως οφείλουμε να τα βλέπουμε αλλά μας διαφεύγει. Ας αφήσουμε την καταναλωτική μανία για λίγο και ας δούμε τις μέρες αυτές σαν ευκαιρία για λίγη πνευματικότητα στη ζωή μας.

Εμείς οι γονείς είμαστε τα παράθυρα μέσα απ’ τα οποία τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο. Ας ενδιαφερθούμε για τη θέα και ας σπείρουμε σπόρους πνευματικούς για να θερίσει η κοινωνία μας κάποτε καρπούς αγάπης, θέλησης, δύναμης πίστης και συμπόνιας.

Διαφήμιση
  • Ας γιορτάσουμε τη ζωή.

  • Ας γιορτάσουμε τις ομορφιές της.

  • Ας μοιραστούμε με τα παιδιά μας τον ενθουσιασμό μας για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε. Για όλα όσα έχουμε. Όποια και αν είναι αυτά. Δεν είναι δεδομένα για όλους και πολύ περισσότερο. Δεν μας τα οφείλει κανείς.

  • Ας φύγουμε από τα στερεότυπα που οδηγούν σε συνήθειες που έχουν τη βάση τους στον καταναλωτισμό.

  • Ας καλλιεργήσουμε στον εαυτό σας όποια αξία, συνήθεια, θέλουμε να αναπτύξουν τα παιδιά μας.

  • Ας ξαναπερπατήσουμε μαζί με τα παιδιά μας το μονοπάτι που οδηγεί στην πίστη. Έχουμε ξεχάσει τη δύναμή της.

  • Ας ανακαλύψουμε πόσο η έννοια της αγάπης είναι συνυφασμένη με την πίστη.

Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν και όχι από αυτό που ακούν. Θα ανακαλύψουν τη σχέση τους με το Θείο αν ανακαλύψουμε εμείς τη δική μας.

Την έχουμε ή την έχουμε χάσει ανάμεσα στις υλικές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις;

Μήπως είναι καιρός να διευρύνουμε τη συνειδητότητά μας και να αναρωτηθούμε και εμείς οι ίδιοι για το τι σημαίνουν οι μέρες των Χριστουγέννων;

Μήπως είναι καιρός να ξαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας;

Μήπως η ύλη παίρνει μεγαλύτερη μερίδα από αυτή που της αξίζει; Αυτό είναι ιδιαίτερα απειλητικό όταν η ύλη (όπως στις μέρες μας) είναι περιορισμένη.

Το σίγουρο είναι πως τις απαντήσεις τις έχουμε για όλα τα παραπάνω. Μόνο που ξεχνάμε να ψάξουμε για να τις εντοπίσουμε. Είναι κρυμμένες μέσα στην έλλειψη εμπιστοσύνης που διαθέτουμε και δεν μπορούμε να δούμε πως όλοι είμαστε μέρος από κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε, ακούμε, γευόμαστε και μυρίζουμε. Είμαστε μέρος του Θεού. Εκείνου του ασύλληπτου Θεού. Ευκαιρία να το θυμηθούμε και να τον μάθουμε και στα παιδιά μας.

Ας σκεφτούμε πως το παιδί μας θα ήθελα να πει:

Μαμά, Μπαμπά, βοήθησέ με να αναπτύξω ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχω.

Μη μου δίνεις ότι σου ζητώ γιατί έτσι καταλαβαίνω πως «Αγάπη είναι η προσφορά υλικών αγαθών». Αυτό θέλεις να μάθω;.

Δοκίμασέ με στον προγραμματισμό των εξόδων, θα εκπλαγείς. Όσο πιο νωρίς το κάνεις τόσο καλύτερα για όλους μας. Δεν εννοώ να με φορτώσεις με ενοχές ούτε με πράγματα που δεν καταλαβαίνω, εννοώ να μου δώσεις επιλογές και θα δεις πώς θα ανταποκριθώ.

Μάθε με να υπηρετώ και να προσφέρω χωρίς ανταμοιβή. Νομίζεις πως δεν μπορώ αλλά κάνεις λάθος.

Μπορώ να προσφέρω πολλά από τα παιχνίδια μου όχι μόνο στη διάρκεια των γιορτών αλλά πάντα. Όσο πιο νωρίς μου το εμπνεύσεις τόσο καλύτερα για όλους μας. Ας αδειάσουμε λίγο το σπίτι μας που μοιάζει με μαγαζί. Με κουράζει όλο αυτό το χάος. Καλύτερα λίγα και καλά παρά πολλά και άχρηστα. Πες το σε παρακαλώ και στους άλλους μεγάλους γιατί εμένα δεν θα με ακούσουν.

Θες να μου μάθεις τη διαφορά της ανάγκης απ’ την επιθυμία; Εσύ την ξέρεις; Θέλεις να προσπαθήσεις να μου το δείξεις μήπως και το καταλάβεις και εσύ;

Καλά Χριστούγεννα

Του Χριστού η γέννηση ας είναι η δική μας Αναγέννηση!

Ας αναγεννήσουμε:

  • το σώμα μας φροντίζοντάς το,

  • τα συναισθήματά μας παρατηρώντας τα και

  • το μυαλό μας τιθασεύοντας το.

Ερατώ Χατζημιχαλάκη – Οικογενειακή Σύμβουλος

www.allazo.gr www.elpidohori.gr

Διαφήμιση
Previous articleΓιώργος Τζιτζικάκης
Next articleΠροσοχή… Δεν είναι όλοι ικανοί να αναγνωρίσουν την πραγματική μας αξία.
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.