Xάρης Μαύρος «Οι αγάπες δεν κηδεύονται τις Τρίτες»

0
918
Πηγή: townsendia.gr


Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να συναντάω ξανά τον  Χάρη, με αφορμή την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του «Οι αγάπες δεν κηδεύονται τις Τρίτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Σαββάλα.   Ένα βιβλίο, που συγκριτικά με το πρώτο του «Μέχρι (τις) τέσσερις» πραγματεύεται την αγάπη από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά.   Αλλά ας αφήσουμε τον ίδιο να μας μιλήσει για το δεύτερο πνευματικό του παιδί.
1.Δεύτερο βιβλίο, δεύτερο πνευματικό παιδί « Οι αγάπες δεν κηδεύονται τις Τρίτες». Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.

«Οι αγάπες δεν κηδεύονται τις Τρίτες» είναι ένα κοινωνικό ψυχογράφημα που στο επίκεντρό του βρίσκεται μια ιστορία δυνατού πάθους, ανάμεσα σε μια μεσήλικη γυναίκα της διπλανής πόρτας και έναν συνηθισμένο νεαρό. Η ερωτική σχέση των δύο πρωταγωνιστών –το μέγεθος της οποίας χαρακτηρίζεται από την «καρμικότητα» της»–  είναι απλά η αφορμή για μια ουσιαστική εμβάθυνση στη δομή των ανθρώπινων σχέσεων. Ο τρόπος που προσεγγίζονται οι χαρακτήρες είναι ακόμη πιο διερευνητικός από τη γραφή του πρώτου μου βιβλίου, τοποθετώντας σε άξονες προτεραιότητας το θέμα της οικονομικής κρίσης και τη διαμόρφωση της ψυχολογίας δύο διαφορετικών ηλικιών απέναντι στα νέα κοινωνικά δεδομένα που όλοι μας καλούμε να αντιμετωπίσουμε.

Διαφήμιση

2. Ποια ήταν η αφορμή για να το γράψεις; Υπήρξε κάποιο γεγονός της ζωής σου που σε οδήγησε να το γράψεις;

Για να γράψεις ένα βιβλίο προηγείται μια εσωτερική διαδικασία σκέψεων και ζυμώσεων που προκύπτουν από την παρατήρηση του κόσμου, τόσο σε επίπεδο προσωπικών συναναστροφών όσο και σε εκείνο της κοινωνικής παρατήρησης. Ουσιαστικά δεν είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά μια συνισταμένη μικρών γεγονότων, πολλές φορές μη αντιληπτών σε συνειδητό επίπεδο. Παίρνουν τη μορφή ανάγκη έκφρασης και επιλέγουν εκείνα τη χρονική στιγμή που θα κατατεθούν ως σκέψεις πάνω στο χαρτί.

3.Γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο; Γιατί αποφάσισες να κηδέψεις την αγάπη ημέρα Τρίτη; Είναι συμβολική μέρα για σένα;

Ο τίτλος του βιβλίου αφορά την πλοκή του, γιατί συναντάμε τους ήρωες βράδυ Δευτέρας στην πιο κρίσιμη στιγμή της σχέσης τους. Ο νεαρός οπλισμένος πηγαίνει να βρει την κατά είκοσι δύο χρόνια μεγαλύτερη ερωμένη του, διεκδικώντας από εκείνη μια ζωή στο πλευρό της ή τον θάνατο και των δύο στην περίπτωση της άρνησής της. Έτσι λοιπόν, δε γνωρίζουμε αν η Τρίτη θα ξημερώσει και για τους δύο. Ακόμα και αν κάποιος απ’ τους δύο ή και οι δύο βρεθούν νεκροί το επόμενο πρωί -κάτι που απαντάται στο τέλος του βιβλίου- οι αγάπες όντως δεν κηδεύονται μαζί με τα σώματα, γι’ αυτό και η άρνηση με τη χρήση του μορίου «δεν». Η επιλογή της Τρίτης επίσης δεν είναι τυχαία, κάτι που αιτιολογείται κατά την ανάγνωση του βιβλίου μέσα από τα λόγια της Ανθής που είναι και η  πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος.

4.Πώς νοιώθεις που συνεργάζεσαι με τον εκδοτικό οίκο του  Σαββάλα; Πώς είναι η συνεργασία σου μαζί τους;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία, θεωρώ τεράστια ευλογιά το βιβλίο μου να έχει τη σφραγίδα ενός οίκου που είναι ταυτόσημη με το «καλό βιβλίο». Ο τρόπος με τον οποίο το βιβλίο μου έχει αγκαλιαστεί από τον εκδοτικό και η πίστη στο περιεχόμενό του με έχουν πραγματικά συγκινήσει.

5.Πρόσφατα το Σκάι πρότεινε το βιβλίο σου. Πώς ένιωσες;

Δεν μπορείς παρά να αισθανθείς χαρά και να χαμογελάσεις.

6.Ποιό είναι το επόμενο συγγραφικό σου εγχείρημα;

Θέλω κάθε μου βήμα να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Να μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο τόσο στον αναγνώστη, αλλά και σε εμένα όσο κρατά η συγγραφική διαδικασία. Σίγουρα οι θεματικές που με αφορούν είναι συγκεκριμένες, όπως ο τομέας των ανθρώπινων σχέσεων, ωστόσο ο τρόπος απόδοσης θέλω και έχω ανάγκη να είναι κάτι νέο. Επομένως, το επόμενο συγγραφικό μου βήμα, εφόσον αυτό προκύψει, θα είναι κάτι που δε θα θυμίζει τα δύο προηγούμενα βιβλία μου και θα προσανατολίζεται στον τομέα των ψυχολογικών θρίλερ.

Άραγε το ζευγάρι αυτό θα καταφέρει να ξεπεράσει τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από τη διαφορά ηλικίας και να ζήσει μαζί για πάντα; Είναι ικανή η αγάπη να αντέξει την κοινωνική κατακραυγή; Θα ζήσουν οι ήρωες τις ιστορίες μαζί ή θα τους βρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας νεκρούς; 

Αυτός ήταν ο Χάρης Μαύρος. Ένας ανερχόμενος και ταλαντούχος συγγραφέας, γεμάτος διάθεση και έμπνευση να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ενδόμυχες σκέψεις του γραπτώς.

Εμείς τον ευχαριστούμε, που για ακόμα μια φορά είχε την ευγενική διάθεση να συνεργαστεί μαζί μας.

Καλή συνέχεια στη συγγραφική πορεία.

Ευαγγελία Τζιάκα

Διαφήμιση
Previous articleΗ πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών.
Next articleΚαημένε μου δάσκαλε
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.