Καημένε μου δάσκαλε

0
1363

17125110_1346227958778037_1873368366_n
Ναι σε εσένα μιλάω… Και βασικά σε όλους τους απόφοιτους παιδαγωγικών σχολών και φιλολογιών που είχαν το κουράγιο και τη δύναμη να διδάξουν. Τη δουλειά αυτή δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Και βασικά δεν είναι δουλειά..Ούτε λειτούργημα. Είναι κάτι ανάμεσα σε ταχυδακτυλουργό και μελλοντολόγο με ενδιάμεση στάση σε ψυχολόγο, διότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν ανέβουμε στην έδρα δεν είναι να διδάξουμε μόνο… Τώρα που το σκέφτομαι, το τελευταίο που χρειάζονται είναι να μάθουν. Ποιος νοιάστηκε για την μάθηση. Θέλουν έναν άνθρωπο που να είναι φωτεινός παντογνώστης (αλλιώς θεωρείσαι χαζός), εμψυχωτής, γελωτοποιός, γεμάτος καινούργιες ιδέες και νέους τρόπους να μάθουν για 80ή φορά ποιος είναι ο Παρατατικός και ποιος ο Ενεστώτας, και πάνω απ’όλα ψυχολόγος. Μα φυσικά και πρέπει να καταλάβεις τι έχει ο Γιαννάκης όταν δεν σηκώνει χέρι και να μην πιέζεις την Μαρία να προσέξει στο μάθημα διότι της δημιουργείς ψυχολογικά.

Για τους γονείς είπαμε, δεν είπαμε; Πρέπει να αρέσεις σε όλους και να τους βολέψεις όλους στο πρόγραμμα σου και να σε θέλουν τα παιδιά τους… Να είσαι τέλειος και ευγενικός, να είσαι αυστηρός αλλά και  γλυκός, να είσαι ευχάριστος αλλά και στρατιωτάκι. Με άλλα λόγια να ικανοποιείς όλες τις απαιτήσεις ασχέτως του πενιχρού μισθού που σου δίνουν, ύστερα από ανελέητα παζάρια.Τώρα που είπα μισθό, θυμήθηκα τις εποχές που μου έλεγε η μάνα μου να γίνω καθηγήτρια, να μπω στο δημόσιο, να παίρνω τα 1000 ευρώ κάθε μήνα και να ζήσω ζωή χαρισάμενη… Και μέχρι να τελειώσω, τελείωσε ο ΑΣΕΠ. Άρχισαν τα μνημόνια και από το 2008 ΑΣΕΠ ακούω και ΑΣΕΠ δε βλέπω. Και φαντάζομαι μαζί με εμένα και χιλιάδες άλλοι καθηγητές. Όλοι μας στριμωχτήκαμε να χωρέσουμε στην ιδιωτική εκπαίδευση, κοινώς φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Και από τα μεν και από τα δε, χαΐρι δεν έχεις. Ειδικά  αν ασχολείσαι μόνο με ιδιαίτερα βγάζεις και κακό όνομα διότι λέει ότι προσφέρεις χαμηλή ποιότητα σπουδών και άλλα τέτοια όμορφα.

Διαφήμιση

Όπως και από όπου και να το δεις καημένε μου καθηγητή φταις για όλα. Γονείς, παιδιά και κοινωνία ποτέ δεν θα είναι ικανοποιημένοι με το έργο σου. Για την κοινωνία φταις που δεν αναπαράγεις το κατεστημένο, που θες να διαφοροποιηθείς. Είτε είσαι εκείνος που θα δώσει πολλή δουλειά για το σπίτι είτε όχι, πάλι θα στοχοποιηθείς. Και ας φωνάζεις πως κάνεις λειτούργημα. Και ας ισχυρίζεσαι πως προσπαθείς όσο περισσότερο μπορείς.

Δεν θα το αναγνωρίσουν και ξέρεις γιατί; Γιατί θέλει κουράγιο και δύναμη για να μπεις στην Τάξη και να σταθείς. Γιατί θέλει κουράγιο με τον πενιχρό μισθό σου να ελπίζεις ότι θα βάλεις το λιθαράκι σου στις ψυχές των παιδιών.

Γιατί ο δάσκαλος έχει έρθει να κάνει το έργο και τη δουλειά που κάνεις άλλος δεν μπορεί. Και ας σε κρίνουν, και ας σε κατακρίνουν και ας μην σε πληρώνουν καλά. Έχε τα αυτιά κλειστά και τα μάτια ανοιχτά. Εσύ έχεις κουράγιο και δύναμη.

Ευαγγελία Τζιάκα

Διαφήμιση
Previous articleXάρης Μαύρος «Οι αγάπες δεν κηδεύονται τις Τρίτες»
Next articleΕμείς και το bullying
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.