Κάτω τα χέρια από τη νέα γενιά!

0
1597

αρχείο λήψης«Μην το κάνεις αυτό» «Δεν πρέπει να μιλάς έτσι» «Γιατί δεν ακούς που σου μιλάω»  «Θα κάνεις ότι λέω εγώ» και διάφορες άλλες τέτοιες φράσεις βγαίνουν καθημερινά από το στόμα των «Μεγάλων» και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες παιδιών, από πολύ μικρά μέχρι αρκετά μεγάλα. Έως πότε όμως θα μιλάμε και θα αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας εμείς οι θεωρητικά πιο «Μεγάλοι» με τέτοιο τρόπο;

 Παντού ακούς «Φταίει η νέα γενιά, δεν σέβονται τίποτα και μόνο απαιτούν!» Κι όμως αυτό δεν ισχύει.

Διαφήμιση

Παγώστε λίγο το χρόνο και σκεφτείτε απλά. Ποιος είναι αυτός που δίνει το παράδειγμα;

Το βρήκατε;

 Ναι το βρήκατε, εμείς είμαστε! Η ευθύνη βαραίνει εμάς τους ίδιους και μάλλον η πλειοψηφία εθελοτυφλεί!

Πώς περιμένουμε λοιπόν το σεβασμό, όταν εμείς οι ίδιοι φερόμαστε με ασέβεια και το μόνο που κάνουμε είναι να απαιτούμε; Πώς περιμένουμε η νέα γενιά να μην ακολουθήσει το παράδειγμά μας, όταν δεν της δίνουμε τα περιθώρια να διαφοροποιηθεί; Όταν βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά μας και φοβόμαστε μήπως είναι διαφορετικά από αυτό που επιθυμεί ο κόσμος, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουμε.

Γιατί να μην δώσεις την ευκαιρία στο διαφορετικό;

Γιατί να προσπαθήσεις να το βάλεις σε καλούπια, επειδή εσύ ο «Μεγάλος» φοβάσαι τελικά να αντικρίσεις και να αντιμετωπίσεις κατάμουτρα κάτι που είναι πρωτόγνωρο και ίσως καλύτερο από τα μέχρι τώρα δεδομένα; Ας αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα, ας τους δώσουμε χώρο και χρόνο να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν. Ας μάθουμε κι εμείς κάτι από αυτά και ας μην απορρίπτουμε τις ιδέες και τα όνειρά τους.

Το πιο σημαντικό είναι η νέα γενιά να μάθει να αγαπάει, να σέβεται, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των συνανθρώπων της και να λειτουργεί ανιδιοτελώς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν εμείς πρώτοι να τα κάνουμε όλα αυτά, κυρίως για τον εαυτό μας και μετά για τους υπόλοιπους. Ας ξεκινήσουμε ατομικά και κάποια στιγμή θα φτάσουμε και στο συλλογικό κομμάτι, στο κομμάτι της κοινωνίας που είναι τόσο σημαντικό για την πορεία της ζωής μας. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας!

Ειρήνη Κεμερλή

Διαφήμιση
Previous article​Τρόποι αντιμετώπισης και διδασκαλία σε παιδιά με διάσπαση προσοχής
Next articleΕφηβεία και αξιολόγηση
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.