Πανελλαδικές 2017: Δέκα απλές συμβουλές για την τελευταία βδομάδα!

0
6002

Δέκα απλές συμβουλές για την τελευταία βδομάδα πριν τις Πανελλαδικές…
 
Για έναν (συνεπή) υποψήφιο η τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των Πανελλαδικών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εβδομάδα των Παθών…..
Όχι….δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει την τελευταία αυτή βδομάδα ως «εβδομάδα μαρτυρίου». Αντίθετα, θα πρέπει να αισθάνεστε ανακούφιση και αισιοδοξία…η σχολική ζωή τελειώνει κι η φοιτητική αρχίζει…
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικές απλές συμβουλές, καρποί πολύχρονης πείρας, για να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σας την τελευταία βδομάδα πριν τις Πανελλαδικές…
Ας αρχίσουμε λοιπόν …

  • Όχι εξοντωτικό διάβασμα…κι όχι ξενύχτια στο διάβασμα….ειδικά για τους μαθητές που ξενυχτούσαν διαβάζοντας, θα πρέπει να ρυθμίσουν το βιολογικό τους ρολόι, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα τις πρωινές ώρες – πρωί γράφουμε εξετάσεις κι όχι μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα… Κοιμόμαστε νωρίς και ξυπνάμε νωρίς…Να θυμόμαστε ότι η σωματική κόπωση επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία μας…

 

Διαφήμιση
  • Μέσα σε μια βδομάδα είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλουμε όλη την ύλη….οπότε επικεντρωνόμαστε σε όσα δεν ξέρουμε καλά…πάντα με την καθοδήγηση των καθηγητών μας…προτιμούμε το επιλεκτικό διάβασμα…

 

  •  Πολύ σημαντικό είναι διαβάσουμε τα διαγωνίσματα που γράψαμε, τις εκθέσεις, τις ασκήσεις κτλ….για να δούμε που κάναμε λάθη….

 

  • Η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο θείος, ο ξάδερφος, ο φίλος, ο σκύλος ή γάτος μας είναι λογικό ή πιθανό να αγχώνονται …ίσως περισσότερο από εμάς που δίνουμε εξετάσεις…εμείς δεν επιτρέπουμε να μας μεταδώσουν το άγχος τους…

 

  • Δεν υπάρχουν SOS θέματα….δεν υπάρχουν SOS θέματα….δεν υπάρχουν SOS θέματα…..όποιος διακινεί πληροφορίες ότι ξέρει τι θα πέσει στις πανελλαδικές, είτε είναι ανόητος είτε το κάνει για να μας βλάψει αγχώνοντάς μας…Οτιδήποτε υπάρχει στην ύλη είναι το ίδιο πιθανό να πέσει στις εξετάσεις…

 

  • Αν κάποια στιγμή μας κυριεύει το άγχος…η καλύτερη επιλογή είναι να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από το διάβασμα…και να κάνουμε ένα σύντομο περίπατο κατά προτίμηση παρέα με κάποιο προσφιλές πρόσωπο που μας βοηθά να αποβάλουμε το άγχος….Κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις – συντροφιά μας είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα

 

  • Προσέχουμε τη διατροφή μας….πρέπει να τρεφόμαστε ισορροπημένα…να αποφεύγονται, για παράδειγμα, οι πολλοί καφέδες…

 

  •  Αποβάλλουμε σκέψεις όπως : «δεν θα γράψω τίποτα», «αν δεν γράψω καλά, είμαι αποτυχημένος», «θα βάλλουν δύσκολα και δεν θα γράψω καλά». Όλες αυτές οι σκέψεις είναι αποτελέσματα του άγχους – δεν έχουν λογική – και γι’ αυτό πρέπει να τις αποβάλλουμε….Οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι :  «θα βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου στις εξετάσεις», «θα προσπαθήσω για το καλύτερο», «έχω προετοιμαστεί, για να απαντήσω σε όλα τα θέματα, όσο δύσκολα κι αν είναι»…

 

  •  Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλες τις «προβλέψεις» και τις «εκτιμήσεις» που διακινούνται στα ΜΜΕ και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…κανείς δεν ξέρει αν τα θέματα θα είναι πιο δύσκολα ή πιο εύκολα (εξάλλου κι αυτό σχετικό είναι)…η διαδικασία επιλογής θεμάτων από την εξεταστική επιτροπή είναι πολύπλοκη διαδικασία και τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες….

 

  • Το Υπουργείο Παιδείας εδώ και δεκαετίες έχει αποδείξει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες και αξιόπιστες – ένας από τους ελάχιστους θεσμούς στην πατρίδα μας που εμπνέει τόσο κύρος και αξιοπιστία. Αυτό σημαίνει ότι εκ νέου κλείνουμε τα αυτιά μας σε διαδόσεις ή δημοσιεύματα που αποσκοπούν να πλήξουν την αξιοπιστία των εξετάσεων…Οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται με απόλυτη επιτυχία (παρά τα λάθη που κατά καιρούς έχουν γίνει) εδώ και αρκετές δεκαετίες…

 
Να θυμάστε παιδιά….οι πανελλαδικές είναι εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο…τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο…
Ούτε το μέλλον σας ούτε η ζωή σας κρίνεται…
Ζούμε σε ανοιχτές κοινωνίες που δίνουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες….έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας….
Η ζωή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις πανελλαδικές…
 
Υ.Γ. Εγκάρδιες ευχές για καλή επιτυχία και δικαίωση των κόπων σας!
Κωνσταντίνος Μπατσιόλας

Διαφήμιση
Previous articleΗ παιδαγωγική Φρενέ και το ελληνικό σχολείο
Next articleΗ «νεράιδα» του Άλκη
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.