Το ψυχικό τραύμα στην ψυχοθεραπεία

0
1664


Είναι γεγονός πως με τον ίδιο τρόπο που πονάει το σώμα πονάει και η ψύχη. Έτσι λοιπόν, τι γίνεται στην περίπτωση που ένας άνθρωπος βιώνει κάποιο ψυχικό τραύμα; 

Στην ψυχοθεραπεία τα ψυχικά τραύματα βιώνονται σαν ένα εκλυτικό γεγονός που χρήζει προσοχής και ερμηνείας. 

Διαφήμιση

H Anna Freud, θεώρησε το ψυχικό τραύμα σαν ένα εξωτερικό ερέθισμα ,το οποίο το εγώ αδυνατεί να ενσωματώσει με την χρήση λογικής επεξεργασίας και σαν μία κατάσταση κατά την οποία η λίμπιντο αδυνατεί να εκτονωθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα. Από όποια σφαίρα και αν προέρχεται το ψυχικό τραύμα αποτελεί ένα ρήγμα στο τείχος προστασίας του ψυχισμού του άτομου και εισβάλει στην προσωπικότητα του ατόμου δημιουργώντας αρνητικά αισθήματα απελπισίας, πόνου και σύγχυσης.Όταν ο οργανισμός βιώνει κάποια απειλή, κινητοποιείται το σύστημα φυγής ή μάχης (fight or flight model) και ενεργοποιούνται αποθέματα ενέργειας για την προστασία του ατόμου. 

Όταν ένα τραύμα καταφέρνει να βιωθεί στον ψυχισμό του ατόμου τότε το εγώ μπαίνει σε κατάσταση σοκ και συναγερμού και οι διάφορες ψυχικές άμυνες του ατόμου ενεργοποιούνται για να μπορέσει ο οργανισμός να επιβιώσει την κατάσταση.Ένα από τα συνηθέστερα παραδείγματα ψυχικού τραύματος είναι η κατάσταση μετατραυματικού στρες όπου το άτομο, έχοντας δεχθεί ένα πλήγμα αντιδρά με συμπτώματα. 

Οι εκδηλώσεις ενός ψυχικού τραύματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως η αίσθηση απόσυρσης και αποξένωσης, η κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά προβλήματα, άσθμα και πολλά ακόμα συμπτώματα. Σχετικά με την θεραπεία του ψυχικού τραύματος, όσον αφορά το παρελθόν του ανθρώπου, θα πρέπει να ξαναβιωθεί μέσα στο πλαίσιο εμπιστοσύνης της ψυχοθεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσει το άτομο να εκφράσει τον πόνο που βιώνει και να αποφορτίσει το αρνητικό συναίσθημα επιστρέφοντας πίσω στην υγιή του κατάσταση. Ο ψυχοθεραπεύτης θα πρέπει να φροντίσει ώστε το άτομο να κατανοήσει τον πυρήνα του τραύματος του και να ‘’ξορκίσουν’’ έτσι μαζί το επίπονο παρελθόν. 

Είναι γεγονός άλλωστε πως όταν η ψυχή πονάει, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλεια και την υγεία της.

Θάνος ΚωστόπουλοςΨυχολόγος – BScΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας – HND

Διαφήμιση
Previous articleΟι γειτονιές που αγαπήσαμε
Next articleΤα χάπια μου… μου λείπει το σχολείο…
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.