O Γκάλης νυν και αεί.

0
1538

Το Σαββατοκύριακο που αφήσαμε πίσω μας ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά στην ζωή του Νίκου Γκάλη, αφού έγινε δεκτός στο Naismith Memorial Hall of Fame, σαν να λέμε δηλαδή πως ο χώρος που εξ ορισμού ανήκει στον ιδρυτή του μπάσκετ, τιμά έναν άνθρωπο που κάπου σε μια γωνιά του πλανήτη, την δικιά μας, έδειξε πως είναι άξιος να λάβει αυτήν την τιμή.

Και δεν μιλάμε για κάτι το μικρό ή επιπέδου «έλα μωρέ δεν βαριέσαι, τι μας τσαμπουνάς κι εσύ;» Ο Γκάλης ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα πρότυπο που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η σημερινή κοινωνία, αυτό που αποκαλούμε «από το ’80 και μετά». Ο μοναδικός αθλητής που αποτέλεσε αφορμή να ασχοληθεί η νεολαία του τότε με τον αθλητισμό. Και όταν ένιωσε πως αδικείται, ή πως πάει να δύσει το άστρο του, απλά αποχώρησε. Και πλέον κυκλοφορεί ανάμεσά μας, χωρίς να προκαλεί, χωρίς να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας για άσχετο λόγο.

Διαφήμιση

Να πει κανείς πως δεν έχει λεφτά; Παιδιά, θα πέσει φωτιά να μας κάψει, τα λεφτά που έχει βγάλει ο Γκάλης αρκούνε για πολλούς. Τα πριμ που πήρανε οι παίκτες από την κατάκτηση του ’87 φτάνουν και περισσεύουν για πολλά πράγματα. Και όμως, αυτός ο άνθρωπος δεν διαβρώθηκε ούτε στο χιλιοστό.

Ακόμα και σήμερα, που έχουνε περάσει τόσα χρόνια από τότε που σταμάτησε, μια γενιά σχεδόν που δεν τον έχει δει, και που θα μπορούσε κάλλιστα να πει « ρε παιδιά, για ποιον μιλάτε;» έχει επίγνωση του τρόπου που μιλάει, που κινείται, και μπορεί να δει, ευτυχώς, το τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος έστω και αποσπασματικά, μέσα από τα βιντεάκια του  youtube.

Ο Γκάλης ακόμα και τώρα διδάσκει αξίες. Και η παρουσία του είναι ακριβώς αυτό που πολλές φορές ακούγαμε και εμείς όταν ήμασταν μικροί. Πως δηλαδή οι άνθρωποι που βρίσκονται με δημόσιο λόγο, πράξη και επιρροή, πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους ακόμα και όταν τελειώσει η αγωνιστική τους παρουσία. Ο Μαραντόνα για πολλούς θεωρείται η ενσάρκωση του Θεού με την μορφή του μπαλαδόρου. Με τη ζωή που έκανε εκτός γηπέδων όμως, μέχρι πρότινος, δεν μπορεί κανείς να τον θεωρήσει ασφαλώς ως πρότυπο. Ο Τζόρνταν, που επίσης έχουν ακουστεί πολλά, επέλεξε να κρατηθεί μακριά από τα λόγια και να μείνει μόνο στην αγωνιστική του αξία. Ο Γκάλης, νυν και αεί, παραμένει ως ένας αθλητής, το απόλυτο πρότυπο σε μια κοινωνία που έχει χάσει σχεδόν τα πάντα, και που ενσαρκώνει την πιο όμορφη και καθαρή μορφή της αξίας και της υπεροχής. Η δουλειά είναι αυτή που φέρνει τον επαγγελματισμό και η αφοσίωση είναι πάντα αυτή που φέρνει τα αποτελέσματα. Και όταν αυτά μπορεί κάποιος να τα χαρεί, τότε γιατί όχι; Απολαμβάνει τις τιμές ακόμα και όταν μεγαλώνει. Αυτός είναι στο κάτω κάτω ο σκοπός. Να μεγαλώνει κανείς όμορφα…

Δ. Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Previous articleΨυχολογία: Τα στάδια διαχείρισης του πένθους
Next articleYanni: Ένας καλλιτέχνης διαφορετικός
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.