Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία για Μεγάλους και Μικρούς

0
1659

Ως παιδί δε με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, λόγω καιρού μάλλον.  Κάθε φόρα μα κάθε φορά όμως ανυπομονούσα να δω στην τηλεόραση τις διάφορες διασκευές του ”Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Κάρολου Ντίκενς.  Νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Εμπενίζερ Σκρουτζ και την απέχθεια του για τα Χριστούγεννα, πολύ πριν τον ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη, με μεγάλη επιτυχία, ο Τζιμ Κάρεϊ.

Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους συγγραφείς του 19ου αιώνα καθώς η επιρροή του στην παγκόσμια λογοτεχνία και τη σύγχρονη κουλτούρα είναι τεράστια.  Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του, πολλές από τις ιδέες του είναι ακόμα εδώ.

Διαφήμιση

Ρεαλιστική απεικόνιση της Βικτωριανής εποχής

Ο Ντίκενς ενδιαφερόταν κυρίως για τους φτωχότερους της εποχής του και ήταν από τους πρώτους μυθιστοριογράφους που ασχολήθηκαν με τα χαμηλότερα στρώματα του Βικτωριανού Λονδίνου. Υπήρξε και ο ίδιος πάρα πολύ φτωχός εξάλλου.  Εκείνος και όλη του η οικογένεια πέρασαν έξι μήνες στη φυλακή για χρέη του πατέρα του, και χρειάστηκε να δουλέψει στο μαγαζί του ξαδέρφου του, κολλώντας ετικέτες σε μπουκάλια, για έξι σελίνια το μπουκάλι.  Αφότου έγινε διάσημος, ο Ντίκενς με τις γλαφυρές περιγραφές του κατάφερε να κάνει γνωστό πως η γραφειοκρατία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ισχυρότερους για να βλάψει τους πιο αδύναμους.

Η εικόνα των ‘λευκών’ Χριστουγέννων

Πολλοί μελετητές της Βικτωριανής εποχής περιγράφουν το Ντίκενς ως τον άνθρωπο που ‘εφηύρε’ τα Χριστούγεννα, όχι με θρησκευτικούς όρους, αλλά με όρους ενός δημοφιλούς φαινομένου που μας ακολουθεί ως σήμερα.  Κανείς στην Αγγλία του 19ου αιώνα δεν έδινε σημασία σε αυτή τη γιορτή, τόσο που το Συντηρητικό Κόμμα της εποχής οργάνωνε συνεδριάσεις ανήμερα των Χριστουγέννων!

Ενώ ο πρίγκιπας Αλβέρτος θεωρείται ο ‘πατέρας’ των Χριστουγέννων καθώς εισήγαγε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη συνείδηση των περισσότερων έχει καθιερωθεί η ρομαντική άποψη του Ντίκενς, όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά για όλο το δυτικό κόσμο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα των χιονισμένων Χριστουγέννων, που ήταν και παραμένει αρκετά σπάνια στη Βρετανία, παρουσιάζεται στο ”Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” σαν να συνέβαινε κάθε χρόνο, και αυτή η εικόνα βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ταινία που γυρίζεται για τα Χριστούγεννα, ακόμη και σήμερα.

Ο Σκρουτζ μεταμορφώθηκε όταν επιτέλους κατάλαβε το αληθινό νόημα αυτής της γιορτής, όπως τουλάχιστον το εννοούσε ο συγγραφέας. Προσωπικά πιστεύω ότι οι αναγνώστες που διάβασαν ή θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο και άλλα έργα του συγγραφέα, θα μεταμορφωθούν και εκείνοι, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό.  Και αυτό ακριβώς είναι που καθορίζει ποιοι συγγραφείς παραμένουν στην παγκόσμια συνείδηση.

Μπαϊράμη Βιβή

Πηγές

Claire Tomalin, Charles Dickens: A Life

 

Διαφήμιση
Previous articleΑνάπηρες Τύψεις
Next articleΣυνεργασία “υπό διαπραγμάτευση”…
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.