Η τεχνολογία είναι παντού και θα παραμείνει. Υπάρχει στο σπίτι, στο σχολείο, στο γραφείο, και είναι πάντα εύκολα προσβάσιμη στην παλάμη του χεριού μας εξ αιτίας των «έξυπνων» κινητών. Παρά τις χιλιάδες θετικές αλλαγές που η τεχνολογία συνεχίζει να επιφέρει στην καθημερινότητα μας, δεν είναι μυστικό ότι έχει μειονεκτήματα.
Αρκετά συχνά, οι μεγαλύτερες γενιές αρέσκονται στο να επικρίνουν τη γενιά της χιλιετίας αλλά και τους νεότερους για την προσκόλληση τους στην τεχνολογία. Στην πραγματικότητα όμως, οι γονείς και οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν τα πάνε καλύτερα. Καθώς οι ενήλικες ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, και στους φορητούς υπολογιστές, τι επιπτώσεις έχει αυτό στην πνευματική υγεία και ανάπτυξη; Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος που ξοδεύουν οι γονείς σε οθόνες ίσως έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι πιστεύουμε.
Ο Υπερβολικός Χρόνος στην Οθόνη Προκαλεί Προβλήματα Συμπεριφοράς σε Νήπια και Παιδιά
Ξέρουμε ότι ο υπερβολικός χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την τεχνολογία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σωματική αλλά και στην πνευματική υγεία των ενηλίκων, και ότι τα παιδιά που ξοδεύουν ώρες κολλημένα σε οθόνες δεν έχουν καλύτερη μοίρα. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Νοσοκομείο Παίδων Mott δείχνει ότι η ποσότητα του χρόνου που οι γονείς περνάνε κοιτώντας την οθόνη τους έχει καταστροφική επίδραση στην πνευματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών τους.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι όσο περισσότερο χρόνο οι γονείς ξοδεύουν στα κινητά τους και σε άλλες συσκευές (ακόμα και στην τηλεόραση), τόσο λιγότερη αλληλεπίδραση με πραγματικό νόημα έχουν με τα παιδιά τους. Όταν σε κάποιο παιδί διακόπτεται ο χρόνος που περνάει με τους γονείς του εξ αιτίας της τεχνολογίας, το παιδί αισθάνεται απογοητευμένο και ασήμαντο. Συνεπώς, το παιδί αισθάνεται την ανάγκη να συμπεριφερθεί άσχημα για να κερδίσει πίσω την προσοχή των γονιών του.
Για το Τι Προειδοποιεί η Μελέτη
Η μελέτη εξέτασε 170 οικογένειες με δυο γονείς και παιδιά που ήταν είχαν μόλις κλείσει τα τρία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι γονείς ρωτήθηκαν για την προσωπική χρήση των «έξυπνων» κινητών, των φορητών υπολογιστών, των ταμπλετών, και άλλων συσκευών: Πώς τις χρησιμοποιούν, πότε, για πόσο, με την έρευνα να εστιάζει κυρίως στο πως η χρήση τους διακόπτει τις οικογενειακές στιγμές, όπως ο έλεγχος των μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του δείπνου ή του παιχνιδιού.
Έπειτα, ζητήθηκε από τους γονείς να θυμηθούν πόσο συχνά το παιδί τους κλαψούριζε, γκρίνιαζε, ήταν υπερδραστήριο ή ευέξαπτο, ή γενικά προκαλούσε σκηνές ή συμπεριφερόταν άσχημα κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων μηνών. Αφού διαχωρίστηκαν οι παράγοντες που αφορούν τους γονείς όπως το άγχος, η νευρικότητα, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, η μελέτη βρήκε ότι και ένα μικρό ποσοστό διακοπής στην αλληλεπίδραση γονέα παιδιού εξ αιτίας της τεχνολογίας συνδέεται με τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.
Αν και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να υιοθετήσουν έναν άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στη συμπεριφορά των παιδιών και στο ποσοστό χρήσης τεχνολογίας από τους γονείς τους, συμφωνούν ότι σίγουρα υπάρχει σχέση, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ένα παιδί και τη μητέρα του.
Επιπρόσθετες Επιπτώσεις της Υπερβολικής Έκθεσης στην Οθόνη για την Υγεία μας
Είναι ξεκάθαρο ότι το να περνάμε πάρα πολύ χρόνο στον εικονικό κόσμο σε σύγκριση με τον πραγματικό έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και στην ευημερία των ενηλίκων, των εφήβων, και των παιδιών. Κάποιες άλλες αρνητικές επιδράσεις του να περνάμε πολύ χρόνο με τις συσκευές μας είναι:
-Υγεία των ματιών και της γενικότερης όρασης.
-Πνευματική υγεία και κατάθλιψη.
-Καρδιαγγειακή υγεία και αυξανόμενος κίνδυνος διαβήτη.
-Προβλήματα στο λαιμό, στην πλάτη, και μυοσκελετικά εξ αιτίας της κακής στάσης,
-Εγκεφαλική ανάπτυξη και μαθησιακά προβλήματα.
-Προβλήματα διάσπασης προσοχής.
-Προβλήματα ύπνου.
Παρ΄ όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας, είναι ξεκάθαρο ότι το να της επιτρέψουμε να κατακλύσει τη ζωή μας είναι άσχημο για την ψυχική, σωματική, και συναισθηματική υγεία ολόκληρης της οικογένειας μας. Όμως, το ερώτημα παραμένει ως προς το πως θα δρέψουμε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας χωρίς να της επιτρέψουμε να παρεμβαίνει σε ένα ευτυχισμένο, υγιές σπιτικό.
Πως να Προστατέψουμε τους Εαυτούς μας και τις Οικογένειες μας από τα Αρνητικά Αποτελέσματα της Τεχνολογίας
Όπως έχει αναφερθεί ήδη, η τεχνολογία δεν έχει μόνο αρνητικά χαρακτηριστικά, αλλά όταν αρχίζει να μας τρώει χρόνο από την αλληλεπίδραση με τα παιδιά μας, κάτι πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την τεχνολογία χωρίς να μας στερεί το χρόνο με την οικογένεια μας.
Περιορισμένος Χρόνος στην Οθόνη για Όλους
Πολλοί γονείς θέτουν όρια στο χρόνο που τα παιδιά τους περνάνε στον υπολογιστή ή μπροστά στην τηλεόραση, αλλά τι γίνεται με τους ίδιους; Η δημιουργία και η πειθαρχία στους κανόνες για όλους διασφαλίζει στην οικογένεια ότι κάθε μέρα υπάρχει ποιοτικός χρόνος χωρίς διακοπή.
Όχι Τηλέφωνα στο Οικογενειακό Τραπέζι
Η ώρα του δείπνου είναι συχνά από τις σπάνιες ώρες που οι πολυάσχολες οικογένειες έχουν για τηλέφωνα, τηλεόραση, ή άλλες μορφές τεχνολογίας στο τραπέζι οδηγεί σε διάσπαση προσοχής και αποτρέπει τις σημαντικές συζητήσεις.
Επιλέξτε Άλλες Δραστηριότητες Εκτός από Ταινίες
Ενώ η οικογενειακή νύχτα με ταινία είναι διασκεδαστική και μπορεί να είναι ένας υπέροχος κόσμος να περάσουμε ένα ήρεμο απόγευμα στο σπίτι, η πραγματικότητα είναι ότι η παρακολούθηση ταινιών δεν προωθεί τη συζήτηση ή την αλληλεπίδραση. Αντί γι’ αυτό, γιατί να μην αντικαταστήσουμε την οικογενειακή νύχτα με ταινία με παιχνίδι; Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες συζήτησης σε γονείς και παιδιά, αλλά τους βοηθάει επίσης να χτίσουν οικογενειακές παραδόσεις και μνήμες που θα διαρκέσουν περισσότερο από μια ταινία.
Βγείτε Έξω… και Αφήστε το Τηλέφωνο Σπίτι!
Βρείτε χρόνο κάθε σαββατοκύριακο να βγείτε έξω και να κάνετε κάτι σαν οικογένεια, είτε είναι πεζοπορία, να παίξετε μπάλα στο πάρκο, να πάτε για μπόουλινγκ ή έστω μίνι γκολφ σε εσωτερικό χώρο εάν ο καιρός δεν επιτρέπει εξωτερικές δραστηριότητες, και αφήστε όλες τις μικροσυσκευές στο σπίτι ή έστω στο αυτοκίνητο. Χωρίς την επιλογή του ελέγχου (ηλεκτρονικών) μηνυμάτων η του Instagram, όλοι είναι ελεύθεροι να είναι απολαύσουν όντως τη στιγμή και τη συντροφιά των άλλων.
Βάλτε το Κινητό σε Λειτουργία Πτήσης Χωρίς να Πάτε Πουθενά
Εάν το βρίσκετε εξαιρετικά δύσκολο να αγνοείτε το τηλέφωνο σας κάθε φορά που ακούτε έναν ήχο ειδοποίησης, βάλτε το σε αθόρυβη ή λειτουργία πτήσης τουλάχιστον μέχρι τα παιδιά σας να μελετούν για το σχολείο ή να πάνε για ύπνο.
Μετάφραση κειμένου: Βιβή Μπαϊράμι
http://runwonder.com/wup/phones-affect-childrens-02086.html