Και μετά την ανακοίνωση των βάσεων τι γίνεται;

0
1860

Γέλια και κλάματα…. Τα γέλια καλά και τα κλάματα από χαρά επίσης! Όμως τα δάκρυα από την απογοήτευση, την πικρία, την θλίψη δεν τα ξεχνάς. Μετά την ανάρτηση των βάσεων χιλιάδες οικογένειες συζητούν, τσακώνονται, απογοητεύονται, χαίρονται. Όλα τα συναισθήματα ανήκουν σε αυτό το «μεγάλο κομμάτι» της ζωής των παιδιών μας, τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Αλλά ας αναλογιστούμε λίγο καλύτερα πόσο μεγάλο είναι πια αυτό το κομμάτι;

Διαφήμιση

Δεν θεωρώ λοιπόν ότι είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά μας αλλά ούτε και για εμάς ως γονείς. Και για να μην παρεξηγηθώ σαφώς όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να πετύχουν και να σπουδάσουν και να έχουν μια καλή δουλειά. Όμως πόσοι πραγματικά αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που θέλει το παιδί τους; Είναι όντως η επιθυμία του παιδιού να γίνει καθηγητής, γιατρός, δικηγόρος κτλ. ή είναι ο διακαής πόθος του γονέα ή και του καθηγητή ακόμη που θέλει να ορίσει στο παιδί  τι του αρέσει και τι όχι;

Μήπως τελικά οι άλλοι θα στεναχωρηθούν πιο πολύ κι από τον ίδιο τον συμμετέχοντα στις εξετάσεις αν δεν περάσει στην επιθυμητή για όλους (;) σχολή; Και ας μην τρελαθούμε, οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι το μόνο μέσο για να πετύχει κανείς στη ζωή του. Είναι ένα μέσο πολύ βοηθητικό για κάποιους αλλά όχι για όλους. Κι αν δεν πετύχει τη μία χρονιά υπάρχουν πάντα και οι επόμενες δεν χάθηκε και ο κόσμος. Πιο σημαντικό είναι να προστατέψουμε την ευαίσθητη ψυχή του παιδιού που βάλλεται από παντού από τη στιγμή που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα παρά να κοιτάμε το Εγώ μας.

Ας είμαστε λοιπόν δίπλα στα παιδιά και όχι απέναντί τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ας ψάξουμε από κοινού για το επόμενο βήμα στη ζωή τους βοηθώντας τα και δίνοντας συμβουλές, όχι κάνοντας κριτική και αποφασίζοντας εμείς για εκείνα. Οι λύσεις βρίσκονται για όποιον ψάχνει να τις βρει. Κι όταν εμείς είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια τους να δουν τι θα κάνουν στη ζωή τους τότε εκείνα θα βρουν το δρόμο τους.

Γονείς μην ξεχνάτε: Κάποτε ήμασταν κι εμείς στη θέση των παιδιών μας, ίσως με διαφορετικούς όρους αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι οι εξετάσεις.

Ειρήνη Κεμερλή, γονέας και εκπαιδευτικός

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here