Η Επιστήμη δεν γνωρίζει στερεότυπα!

0
936

Υπήρξαν εποχές όπου οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες από τους άνδρες και δεχόντουσαν τη μοίρα τους. Υπήρξαν όμως και αυτές οι γυναίκες, οι οποίες δεν το έβαλαν κάτω και κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Όλες μαζί αλλά και η καθεμία ξεχωριστά έβαλαν το λιθαράκι τους για να γίνει η 11η Φεβρουαρίου μια σημαντική μέρα για τις γυναίκες στον κλάδο της Επιστήμης και όχι μόνο. Ο ΟΗΕ αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2015 να καθιερώσει την 11η Φεβρουαρίου ως διεθνή ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην Επιστήμη. Ο λόγος για την καθιέρωση αυτής της μέρας είναι η προσπάθεια προώθησης της ισότητας των δύο φύλων.

Διαφήμιση

Είναι πάντως γεγονός ότι υπήρξαν πολλές γυναίκες που αψήφησαν «τα πρέπει» και «τα μη» και έβαλαν στόχο της ζωής τους να ασχοληθούν με την Επιστήμη και να ανακαλύψουν οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην ανθρωπότητα. Και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφεραν τέλεια κι έχουν αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια μικρή ματιά σε μερικές από αυτές τις αξιέπαινες γυναίκες σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης κι ας πάρουμε μια μικρή γεύση από το έργο τους.

ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ

Το 1903 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για τη μελέτη της πάνω στη ραδιενέργεια (μαζί με τον Κιουρί και τον Μπεκερέλ) και το 1911 κέρδισε το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δύο χημικών στοιχείων, του πολώνιου και του ράδιου. Από μικρή ασχολήθηκε με τις θετικές επιστήμες και παρόλο που οι συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, ήταν δυσμενείς κατάφερε να σπουδάσει Φυσική και Μαθηματικά. Έδωσε κυριολεκτικά τη ζωή της για την Επιστήμη, καθώς η μακρόχρονη έκθεσή της στη ραδιενέργεια είχε βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό της κι έτσι επήλθε ο θάνατος.

ΡΙΤΑ ΛΕΒΙ-ΜΟΝΤΑΛΤΣΙΝΙ

Ιταλίδα γιατρός, η οποία ασχολήθηκε με τον κλάδο της νευρολογίας και κέρδισε το 1986 το Νόμπελ Ιατρικής (μαζί με τον Στάνλεϋ Κοέν) για τις έρευνές τους σχετικά με τον νευρικό αυξητικό παράγοντα, δηλαδή τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα που επιτρέπουν στα κύτταρα του νευρικού συστήματος να αναπτύσσονται και να αναλαμβάνουν ειδικά καθήκοντα.

ΡΟΖΑΛΙΝΤ ΦΡΑΝΚΛΙΝ

Η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην αποκάλυψη της δομής του DNA και πέθανε σε νεαρή ηλικία χωρίς να προλάβει να τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Βιοφυσικός και κρυσταλλογράφος συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση των μοριακών δομών του DNA, του RNA κτλ.

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πειραματική Φυσικός, η οποία μετά τις σπουδές της στην Ελλάδα, ακολούθησε το όνειρό της και έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, από όπου πήρε το διδακτορικό της. Σύμφωνα με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο « Έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων, διευκολύνοντας έτσι τόσο την ιστορική ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012, όσο και το άνοιγμα του δρόμου για μια μελλοντική «νέα Φυσική».» Είναι καθηγήτρια Φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας του πειράματος CMS στο CERN.

Ειρήνη Κεμερλή

un.org

mixanitouxronou.gr

nostou-algos.pblogs.gr

el.wikipedia.org

huffingtonpost.gr

Διαφήμιση