Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την κατάρτιση του πρώτου χάρτη μέχρι τα ρομπότ. Κάντε κλικ και μάθετε τους 17 τρόπους με τους οποίους συνεισέφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στην εξέλιξη της σύγχρονης καθημερινότητάς μας.
Φάρος: Η ιδέα της ασφαλούς εισόδου στο λιμάνι με τη χρήση του φωτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες που έχτισαν τον πρώτο φάρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το βράδυ άναβαν μια φωτιά πάνω στο φάρο επιτρέποντας στα πλοία να έχουν μια πλήρη εικόνα της ακτογραμμής.
Διαφήμιση
Οδόμετρο: Τα μηχανικά οδόμετρα χρησιμοποιούνταν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε ένα όχημα. Τα οδόμετρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Βιτρούβιος το 27 π.Χ. και πιστεύεται ότι εφευρέτης του ήταν ο Αρχιμήδης περίπου κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264 π.Χ. – 241 π.Χ.).
Ρομποτ: Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο Έλληνας μαθηματικός και επιστήμονας Αρχύτας εφεύρε ένα ξύλινο περιστέρι που λειτουργούσε με ατμό υπό πίεση και μπορούσε να πετάξει 200 με 300 μέτρα κάθε φορά.
Νερόμυλος: Οι πρώτοι νερόμυλοι αποδίδονται ιστορικά στον υδραυλικό τροχό της Περαχώρας, μια μηχανή που κινείτο με νερό η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τον 3ο αιώνα π.Χ. Ο τρόχος είναι άλλη μια εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων και εφευρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τον Φίλωνα τον Βυζάνιο.
Ιατρική :Κατά τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι πίστευαν πως οι ασθένειες ήταν η τιμωρία των Θεών προς τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης, ωστόσο, κατέρριψε τη δοξασία πραγματοποιώντας πειράματα τα οποία απέδειξαν ότι οι ασθένειες ήταν αντίδραση του οργανισμού στα μικρόβια. Τον αναφέρουν συχνά ως τον πατέρα της δυτικής ιατρικής κι ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί διαχρονική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Ξυπνητήρι: Αυτό που μας βοηθά ακόμη και σήμερα να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, το ξυπνητήρι είναι αρχαία ελληνική εφεύρεση. Τα τότε ρολόγια, βέβαια, ήταν μηχανικά και αρκετά πρωτόγονα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν υδραυλικά ρολόγια που λειτουργούσαν με νερό και χτυπούσαν πάνω σε ευαίσθητα όργανα ή έσταζαν πάνω σε άλλα που έβγαζαν ήχους.
Χάρτες: Οι σύγχρονοι χάρτες είναι εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ήταν ασαφείς και ιδιαίτερα περιγραφικοί. Ο Έλληνας Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του γεωγραφικού πλάτους και μήκους και έφτιαξε χάρτες βασιζόμενος στη θεωρία αυτή. Αργότερα, ακολούθησαν κι άλλοι Έλληνες όπως ο Ερατοσθένης και ο Στράβων που δημιούργησαν χάρτες που συνέδεαν τον τότε γνωστό κόσμο.
Γέρανος: Η σύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τον σύγχρονο γερανό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν μια απλούστερη μορφή αυτού για να ανυψώνουν φορτία για να χτίζουν. Την εποχή εκείνη, οι γερανοί λειτουργούσαν είτε με ζώα είτε με τη βοήθεια πολύ δυνατών σωματικά ανθρώπων.
Ντους: Εκτός από τα πολυτελή λουτρά, άλλη μια εφεύρεση των αρχαίων είναι τα σύγχρονα ντους. Στα αποδυτήρια στα Γυμνάσια και στις Παλαίστρες είχαν τοποθετηθεί σωλήνες νερού για να κάνουν ντους οι αθλητές μετά την προπόνηση.
Μοχλός: Ο μοχλός είναι προϊστορικό εργαλείο και το χρησιμοποιούσαν για να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με ελάχιστη προσπάθεια. Ο μοχλός ήταν εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από αυτούς. Το 260 π.Χ., ο μαθηματικός Αρχιμήδης είπε: “Δώσε μου ένα μέρος να σταθώ κι ένα αρκετά μακρύ μοχλό και θα κινήσω τη Γη”