61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Η Πηγή Παιδείας προτείνει

0
735

O covid-19 έχει αλλάξει δραστικά τις ζωές όλων μας! Φυσικά το 61ο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση! Οι λάτρεις του κινηματογράφου και του θεσμού είχαν την δυνατότητα φέτος να νοικιάσουν και να παρακολουθήσουν ένα σύνολο από 177 ταινίες online, αφού λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι κλειστές.

Με το σύνθημά «Σινεμά με κάθε τρόπο» να παραμένει σε ισχύ, οι διευθυντές του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το μοτίβο των προηγούμενων ετών και να βασίσουν τις επιλογές τους σε ένα έργο τέχνης. Φέτος, σειρά είχε το βιβλίο «Η τυραννία της οικειότητας» του Ρίτσαρντ Σένετ, καθώς θεώρησαν πως συνδέεται με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που καλούμαστε όλοι να βιώσουμε λόγω της πανδημίας. Η δημοσιογράφος της Πηγής Παιδείας, Αγγελική Τζολοπούλου, προτείνει τις ταινίες εκείνες που της κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Διαφήμιση

Βιασμός (1971)

filmfestival.gr

Η ταινία λαμβάνει χώρα στην Νορβηγία το 1970, όπου δύο γυναίκες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ύποπτος θεωρήθηκε ο νεαρός εργάτης Άντερς. Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παρακολουθούμε την δικαστική διαδικασία, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο πρωταγωνιστής βιώνει την κατάσταση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μη γραμμική αφήγηση. Συγκεκριμένα, η δικαστική διαδικασία παρουσιάζεται αντίστροφα, από το τέλος στην αρχή, ενώ το πλαίσιο που αφορούσε τον Αντρές σκηνοθετήθηκε γραμμικά. Σίγουρα δεν είναι μια ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ψυχαγωγική. Αν και οι μεγάλες παύσεις, οι επαναλήψεις και οι βουβές σκηνές κουράζουν, η σκηνοθεσία και η ευρηματικός τρόπος παρουσίασης της υπόθεσης κάνουν την ταινία αυτή άκρως ενδιαφέρουσα.

Πληροφορίες ταινίας;

Σκηνοθεσία: Anja Breien

Σενάριο: Per Blom, Anja Breien

Ηθοποιοί: Svein Sturla Hungnes, Anne Marie Ottersen, Liv Thorsen, Per Carlson, Olav Hestenes

Παραγωγή: Norsk Film

Ατίθασες (2015)

filmfestival.gr

Η ζωή πέντε αδελφών που ζουν σε ένα χωριό της Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτής της ταινίας. Πέντε κορίτσια γεμάτα όρεξη για ζωή αναγκάζονται να ζήσουν υπό τους αυστηρούς και συντηρητικούς κανόνες που επιβάλουν η γιαγιά τους και ο θείος τους, καθώς οι γονείς τους έχουν πεθάνει. Με τον καιρό το σπίτι των κοριτσιών μετατρέπεται σε φυλακή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται για να γίνουν σωστές νοικοκυρές ώστε να παντρευτούν. Η ταινία είναι ιδιαίτερα συγκινητική και προκλητική καθώς πραγματεύεται ζητήματα όπως ο θεσμός του προξενιού, η διαδικασία ενηλικίωσης, η σεξουαλική κακοποίηση και η καταπίεση των γυναικών στις πατριαρχικές κοινωνίες των χωρών της Ανατολής.

Πληροφορίες ταινίας

Σκηνοθεσία: Deniz Gamze Erguven

Σενάριο: Alice Winocour

Ηθοποιοί: Gunes Sensoy (Lale), Doga Zeynep Doguslu (Nur), Tugba Sunguroglu (Selma), Elit Iscan (Ece), Ilayda Akdogan (Sonay), Ayberk Pekcan (Erol)

Παραγωγή: CG Cinema, France

Σλάλομ (2020)

Η ταινία “Σλάλομ”είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Σαρλέν Φαβιέ σε ταινίες μεγάλου μήκους. Κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ έχει ήδη προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη μέσα από την οπτική της δεκαπεντάχρονης Λιζ, η οποία γίνεται δεκτή στην ομάδα σκι του καινούριου της σχολείου. Η έφηβη Λιζ αρχίζει σταδιακά να χάνει την αθωότητα της όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό. Από την απόλυτη αίσθηση ελέγχου μεταβαίνει στην απόλυτα αδυναμία με ρυθμούς ψυχολογικού “σλάλομ” , ενώ παράλληλα δέχεται συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση από τον προπονητή της. Ο θεατής εισχωρεί και βυθίζεται στο ζοφερό περιβάλλον του πρωταθλητισμού, διερευνώντας παράλληλα τους μηχανισμούς χειραγώγησης και τοξικού ανταγωνισμού που κυριαρχούν μέσα σε αυτόν.

Πληροφορίες ταινίας:

Σκηνοθεσία: Charlène Favier

Σενάριο: Charlène Favier, Marie Talon

Ηθοποιοί: Noée Abita, Jérémie Renier, Marie Denarnaud, Muriel Combeau, Maïra Schmitt, Axel Auriant

Παραγωγή: Mille et une productions

Παιχνίδια έρωτα και μοναξιάς (1977)

Θεωρήσαμε απαραίτητο να συμπεριλάβουμε σε αυτό το αφιέρωμα και μια ταινία που να μιλάει για την αγάπη. Η ταινία «Παιχνίδια έρωτα και μοναξιάς» είναι μια δραματική ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χιάλμαρ Σέντερμπεργκ, «The serious game». Ο έρωτας μεταξύ του δημοσιογράφου Άρβιντ και της Λίντια, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του θεατή. Οι δύο αυτοί ερωτεύτηκαν παράφορα ο ένας τον άλλο, όμως ο έρωτας αυτός στάθηκε ανέφικτος. Από την μία οι φιλοδοξίες τους και από την άλλη τα εμπόδια που έφερνε στον δρόμο τους η ζωή, τους ανάγκασαν να χωριστούν. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα όμως αυτό που κεντρίζει περισσότερο την προσοχή είναι η αισθητική της ταινίας. Τα υπέροχα σουηδικά μέρη, τα vintage κοστούμια και σκηνικά σε μαγεύουν μεταφέροντας τον θεατή σε μια άλλη εποχή.

Πληροφορίες ταινίας:

Σκηνοθεσία: Anja Breien

Σενάριο: Anja Breien, Per Bolm, Bengt Forslund

Ηθοποιοί: Lil Terselius, Stefan Ekman, Katarina Gustafsson

Παραγωγή: Svenska Filminstitutet, Norsk Film, Sandrews

Αυτές ήταν οι ταινίες που η Πηγή Παιδείας ξεχώρισε από το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε πολλές αξιόλογες παραγωγές. Ας ελπίσουμε του χρόνου τέτοιο καιρό να είμαστε πάλι στις αίθουσες για να απολαύσουμε την εμπειρία του Φεστιβάλ δια ζώσης!

Πηγές:

filmfestival.gr

athinorama.gr

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here