Από το αφιέρωμά της Πηγής Παιδείας στον Ελληνικό Κινηματογράφο δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην εμβληματική φιγούρα του Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Ο ίδιος έχει ξεχωρίσει για το ταλέντο του και για την επικέντρωση του στην ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου. Μέχρι σήμερα έχει σημειώσει πλήθος επιτυχιών και συνεχίζει! Είναι γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Βίος..
Ο Γιάννης Σμαραγδής, ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης, κατάγεται από τις Γωνιές Μαλεβιζίου του Ηρακλείου Κρήτης, όπου γεννήθηκε το 1946. Σπούδασε σκηνοθεσία σε Ελλάδα και Γαλλία. Πρωτοεμφανίστηκε στα σκηνοθετικά δρώμενα με την ταινία μικρού μήκους «Δύο τρία πράγματα» για την οποία βραβεύτηκε σε Ελλάδα και Καναδά. Παράλληλα, έχει διδάξει σεναριογραφία και σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου. Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα της, η Αθανασία Σμαραγδή, σήμερα είναι κι αυτή σκηνογράφος.
Έργα του και δημιουργίες
Εκτός από το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ο Γ. Σμαραγδής έχει προσφέρει και στο πεδίο της συγγραφής. Ως συγγραφέας λοιπόν έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: «Γεωγραφία του μη ορατού» το 1995, «Καβάφης – λογοτεχνική μορφή του σεναρίου Καβάφης» το 1996 και το διήγημα «Η ελαφίνα της πλατείας Χαλανδρίου» το 2006.
Στον κινηματογράφο ο Γ. Σμαραγδής έχει παρουσιάζει αρκετές και αξιόλογες δημιουργίες. Μέχρι σήμερα έχουμε παρακολουθήσει τα εξής του έργα: «Καζαντζάκης» (2017), «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» (2012), «El Greco» (2007), «Καβάφης» (1996) , «Το Τραγούδι της Επιστροφής» (1983) και το «Κελί Μηδέν» (1975).
Πέρα από τη συγγραφή και τον κινηματογράφο, ο Γ. Σμαραγδής έχει συνεισφέρει στην τέχνη και στην ψυχαγωγία μέσα από τα έργα του που παρουσιάστηκαν στην ελληνική τηλεόραση. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες μικρού μήκους: “Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη” (2009), Σπύρος Λούης (2004), Χριστιανικά Μνημεία (2004), Τα Χαϊδεμένα παιδιά (2001), Η Δε Πόλις Ελάλησεν (1993), Μειδιώμεν καθ’οδόν (1989), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1987), Χατζημαννουήλ (1985), Καλή σου Νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε…(1981), Δύο τρία πράγματα (1972).
Η «μαγική» τριάδα..
Οι «μαγική» τριάδα «El Greco», «Καβάφης» και «Καζαντζάκης» είναι οι ταινίες που προβάλουν ένα κλίμα ελληνισμού στο εξωτερικό. Μάλιστα, το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διοργάνωσε αφιέρωμα στον Έλληνα σκηνοθέτη κατά το οποίο παρουσιάστηκαν οι ταινίες αυτές.
Η σαγήνη των ταινιών..
«Τι είναι αυτό που έκανε και κάνει τον κόσμο να επικεντρώνεται στις ταινίες του Γ.Σμαραγδή;»
Μα φυσικά η θεματική τους! Προτού κανείς παρακολουθήσει τις ταινίες, έχει σαγηνευτεί ήδη από τους τίτλους. Ο Γ. Σμαραγδής έχει επιλέξει εξέχουσες και ιδιαίτερες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, για τις οποίες δημιουργεί κάθε φορά μια παρουσίαση που ξετυλίγεται μπροστά μας με χαρακτηριστικά που πηγάζουν μέσα από την μελέτη του εκάστοτε προσώπου. Θα λέγαμε επίσης ότι η μελέτη των προσώπων αυτών έχει επηρεάσει σίγουρα τον Γ. Σμαραγδή ως προς την επιλογή θεματολογίας των ταινιών του, ενώ ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο ίδιος τα βιώματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε προσώπου περνά στο κοινό μέσα από τις δικές του ταινίες.
Η κριτική..
«Έχω πεινάσει πολύ στη ζωή μου. Γλίτωσα τη φυλακή από τη καλοσύνη ενός ανθρώπου. Τον έχω βάλει στους τίτλους της ταινίας “Καζαντζάκη”» είπε ο Γ. Σμαραγδής σε συνέντευξή του στο κανάλι OPEN. Η αιτία για την παραπάνω ρήση: η αρνητική κριτική που δέχθηκε για την ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Υπάρχουν λοιπόν και σκιερά σημεία στη λαμπρή πορεία του σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του κρίνεται πάντοτε από την αποδοχή και την εκτίμηση του έργου του τόσο από το κοινό όσο και από τους αρμόδιους κριτικούς.
Μάλιστα, μετά από μια σειρά αρνητικών κριτικών για την ταινία «Καζαντζάκης», που προβλήθηκε πρόσφατα και στη τηλεόραση, ο ίδιος αποφάνθηκε ότι θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Μέρος της απάντησης της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου αναφέρει ότι: «Μην προεξοφλώντας τις αληθινές του επιδιώξεις, αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ’ εκείνη της υπευθυνότητας. Τότε ίσως επανέλθουμε στην περίπτωσή του.»
Η νέα ταινία..
Ο Γ. Σμαραγδής ετοιμάζει τη νέα του ταινία «Καποδίστριας» η οποία θα είναι αφιερωμένη στο γνωστό ιστορικό πρόσωπο, τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές του εσωτερικού όπως το Ναύπλιο, η Ύδρα, η Μάνη αλλά και στο εξωτερικό.
Πηγές: iefimerida.gr, el.wikipedia.org, aixmi.gr, ethnos.gr, newsbeast.gr