Σίγουρα, κάποια στιγμή στη ζωή μας θα έχουμε δει ή θα έχουμε ακούσει για το έργο του Ερυθρού Σταυρού. H συνεισφορά του είναι ένα είδος ανθρωπισμού και η αξία της συνεισφοράς του… ανεκτίμητη. Πρόκειται για μία μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδράζεται σε πολλές χώρες του πλανήτη, ως τμήμα του «Διεθνούς κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου».
Στη χώρα μας, ο Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877. Την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του έλαβε η βασίλισσα Όλγα μαζί με τον πρώτο Πρόεδρο Μάρκο Ρενιέρη. Αυτός ο μη κυβερνητικός οργανισμός έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι αναγνωρισμένος ως οργανισμός εθελοντικής δράσης —για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη— από την Ελληνική Δημοκρατία.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ως επιμέρους τμήμα του Διεθνούς κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, χαρακτηρίζεται από επτά θεμελιώδεις αρχές οι οποίες είναι οι εξής: Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία, Εθελοντισμός, Ενότητα και Παγκοσμιοποίηση.
Ποιό είναι το έργο του Ερυθρού Σταυρού;
Πρόκειται για ένα έργο πολυσύνθετο το οποίο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την εθελοντική προσφορά και την αυτενέργεια των πολιτών. Θα λέγαμε ότι ο κύριος σκοπός της δράσης του οργανισμού είναι η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στους ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται τόσο σε περιόδους πολέμου, όσο και σε περιόδους ειρήνης. Ο Ερυθρός Σταυρός λοιπόν αναλαμβάνει την περίθαλψη τραυματιών, ηλικιωμένων, προσφύγων αλλά και ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις ή ανήκουν σε μειονοτικές και ευπαθείς ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την πραγματοποίηση των σχεδίων του Ερυθρού Σταυρού μπορεί να υπάρξει συνεργασία και με άλλους οργανισμούς τόσο κυβερνητικούς, όσο και μη κυβερνητικούς.
Στη χώρα μας…
Στη χώρα μας, ο Ερυθρός Σταυρός έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς ευάλωτες ομάδες εδώ και περίπου 145 χρόνια. Συγκεκριμένα προσφέρει υπηρεσίες πρώτης βοήθειας, αλλά και δράσεις διάσωσης. Υπάρχει μέριμνα και πέρα από τη σωματική υγεία των ανθρώπων, με παροχή προγραμμάτων για την ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής προς άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός στη χώρα μας έχει οργανώσει διάφορα επιμέρους κοινοτικά προγράμματα ανά περιφέρειες για την παροχή κοινωνικής υπηρεσίας και φροντίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα βοήθεια κατοίκων στην Αθήνα που παρέχεται τόσο έμπρακτη υποστήριξη όσο και ψυχολογική συμβουλευτική προς ηλικιωμένους μέσα στο αχανές της πρωτεύουσας. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός φαίνεται ότι κινητοποιεί μέχρι και 12 χιλιάδες εθελοντές για την δράση του.
Για την οργανωμένη λειτουργία του οργανισμού υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς δράση. Πρόκειται για τους εξής έξι τομείς, στο πλαίσιο των οποίων διενεργείται μία σειρά προγραμμάτων παροχής βοήθειας στο ευρύτερο κοινό:
- Τομέας Νοσηλευτικής: Οι νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση προκύπτει είτε σε καιρό πολέμου, είτε μετά από φυσικές καταστροφές, είτε κατά την μετακίνηση πληθυσμών.
- Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας: Μέσα από τη μελέτη των κοινωνικών αναγκών αλλά και με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων διαδραματίζεται ένα ενδελεχές σχέδιο για την παροχή κοινωνικής βοήθειας σε οποιοδήποτε κρίσιμο πλαίσιο.
- Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών: Πρόκειται για τα σώματα του Ερυθρού Σταυρού τα οποία παρέχουν Πρώτες Βοήθειες και υπηρεσίες διάσωσης τόσο σε ξηρά, όσο και σε θάλασσα.
- Τομέας Διεθνούς Συνεργασίας, Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Προγραμμάτων Ε.Ε.Σ.: Το τμήμα αυτό σχετίζεται κυρίως με την επικαιροποίηση διεθνών προτύπων στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις δημόσιες και Διεθνείς Σχέσεις αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών σύμφωνα με την εμπειρία του οργανισμού.
- Τομέας Νεότητας: Ο τομέας αυτός αφορά την προαγωγή του αισθήματος του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού, ενώ μέσα από προγράμματα παρέχει ευκαιρίες συμμετοχής στους Νέους σε προγράμματα τα οποία αφορούν θεματικές, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, το “ευ αγωνίζεσθαι” κ.ά.
- Διεύθυνση Αναζητήσεων: Είναι ο τομέας ο οποίος επικεντρώνει τη δράση του γύρω από το πλαίσιο της οικογένειας παρέχοντας βοήθεια για τη διατήρηση της συνοχής της, αλλά και την αποκατάσταση των δεσμών της.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό, εφόσον πληροί ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει ακόμα και μέλος για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης. Μάλιστα, υπάρχει και η επιλογή της στήριξης του οργανισμού μέσω οικονομικής συνεισφοράς.
Ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι κάτι το “μακρινό” από εμάς. Είναι ένα όραμα που ξετυλίχθηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα και επιβιώνει μέχρι και σήμερα χάρη στην απρόσκοπτη και εθελοντική δράση εκατομμύρια ανθρώπων που αντιλήφθηκαν τη σημασία του ανθρωπισμού και της αγάπης απέναντι στο συνάνθρωπό. Τέτοιου είδους οργανώσεις μας κάνουν να αντιληφθούμε τη σημασία της ζωής και το πόση στήριξη και φροντίδα μπορεί να παρέχει κάποιος δίχως όρια και χωρίς αποδοχές.
Η αξία του έργου του είναι ανεκτίμητη, αλλά και αναμφισβήτητη. Αρκεί κανείς να γυρίσει πίσω… στα βιώματα και στην ιστορία της χώρας μας, για να διαπιστώσει ότι ο Ερυθρός Σταυρός ήταν πάντα εκεί, πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Πηγές: redcross.gr, el.wikipedia.org.