«Παιδικά Όνειρα»: Όσο πιο γρήγορα αποδεχθεί ένας γονιός πως το παιδί του έχει μια αναπηρία τόσο πιο γρήγορα θα το δει να ανθίζει

0
1604

Τα «Παιδικά Όνειρα» είναι σύλλογος για παιδιά με αναπηρίες με έδρα τα Νέα Μάλγαρα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία γονέων, στην προσπάθεια να παρέχουν στα παιδιά τους, αλλά και τα παιδιά των συντοπιτών τους, θεραπείες και δημιουργική απασχόληση.

Όνειρο του συλλόγου είναι να δημιουργηθεί μια στέγη, που θα αγκαλιάσει τα παιδιά τους όταν εκείνοι δεν θα είναι πια εδώ. Τα μέλη αλλά και οι εθελοντές προχώρησαν, μέχρι στιγμής, στην ανέγερση ενός κτιρίου, που θα αποτελέσει το δικό τους Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης.

Διαφήμιση

Για να ολοκληρωθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των «Παιδικών Ονείρων» όμως, δεν αρκούν μόνον τα έσοδα από τα εορταστικά bazaar που οργανώνει. Η συνδρομή των τοπικών Συλλόγων, Αθλητικών Συλλόγων, Σχολείων και Φορέων είναι η μεγαλύτερη δυνατή, αλλά το έργο που επιχειρείται να υλοποιηθεί είναι τεράστιο και απαιτεί πολλά περισσότερα.

Τα μέλη του ΔΣ έχουν τονίσει και στο παρελθόν, πως η προσφορά υλικών αλλά και εθελοντικής εργασίας, θα ήτανε το ίδιο πολύτιμη.

Η Πηγή Παιδείας είχε την τιμή να συνομιλήσει με τα «Παιδικά Όνειρα» και την Πρόεδρο του Συλλόγου, κυρία Πόπη Σουμπάρα και να ενημερωθεί για το όραμα τους, τον στόχο τους, την λειτουργία και τις ανάγκες τους. Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου για τον χρόνο που μας αφιέρωσε!

Το 2006 ο Σύλλογος «Παιδικά Όνειρα» για παιδιά με αναπηρίες πήρε σάρκα και οστά. Πως σας αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία στο ξεκίνημα σας;

To Φεβρουάριο του 2006 ξεκίνησε, με την υποστήριξη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, το θεραπευτήριο έργου-λόγου. Μετά από έναν χρόνο αποφασίσαμε ότι για να έχει κάποια προοπτική εξέλιξης η προσπάθεια μας, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας γενικότερα, έπρεπε να εξελιχθεί το θεραπευτήριο στο κάτι παραπάνω. Έτσι σχεδόν μετά από έναν χρόνο, λειτουργίας του θεραπευτηρίου, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος «Παιδικά Όνειρα».

Το θεραπευτήριο από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του εξυπηρέτησε μεταξύ άλλων και πάρα πολλά παιδιά, που δεν είχανε κάποια αναπηρία, αλλά μαθησιακές δυσκολίες. Με τον τρόπο αυτό η τοπική κοινωνία ήρθε πιο κοντά σε εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν ήρθε η στιγμή να δημιουργηθούν τα «Παιδικά Όνειρα», ο κόσμος να έχει “εξοικειωθεί” και να αγκαλιάσει το ξεκίνημα μας. Μας στήριξε έμπρακτα στα πρώτα βήματα. Υπήρξαν επιχειρηματίες που μας παραχώρησαν ουκ ολίγες φορές τον χώρο τους για μια μας εκδήλωση και εθελόντριες που στήριξαν τις εκδηλώσεις μας με προσωπικό κόπο. Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξη.

Κάποια αρνητικά σχόλια απλά τα προσπεράσαμε.

Πόσα παιδιά έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής ο Σύλλογος;

Από την μέρα που ξεκινήσαμε την δράση μας μέχρι και σήμερα έχουμε απασχολήσει περίπου 10 παιδιά. Ο κορμός των «Παιδικών Ονείρων» όμως, είναι 5 με 6 παιδιά. Ο Σύλλογος μας έχει υποδεχθεί οικογένειες από Ανατολικό, Χαλάστρα, Κύμινα και Μάλγαρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι “κλειστός” προς τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Δέλτα ή των περιχώρων. Απλώς κάποιοι προτιμούν να απευθυνθούν σε Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, διότι είναι πιο κοντά για εκείνους. Εμείς είμαστε εδώ για όποιον θελήσει να ακολουθήσει τις δραστηριότητες μας.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες που ακολουθούν τα «Παιδικά Όνειρα»;

Οι εθελόντριες μας – οι οποίες είναι η κινητήριος δύναμη μας- προσαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα πάνω στα παιδιά μας. Λειτουργούσαμε ένα τμήμα Δημιουργικού Παιχνιδιού, όπου τα παιδιά παίζαν, χόρευαν και μάθαιναν. Παράλληλα με το Δημιουργικό Παιχνίδι, για 3 χρόνια, είχαμε και Μουσικό Παιχνίδι. Όσα από τα παιδιά μας μπορούσαν έπαιζαν κάποιο όργανο, άλλα τραγουδούσαν και άλλα χόρευαν. Ήτανε μια τόσο ευχάριστη δραστηριότητα, που κανένα δεν ήθελε να την χάσει.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα είναι και αυτό μια δραστηριότητα του Συλλόγου, όπου τα παιδιά με τις εθελόντριες, γνωρίζουν νέους ανθρώπους, παίρνουν νέα ερεθίσματα και όλο αυτό τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν ακόμη περισσότερο αλλά και να δεθούν μεταξύ τους.

Πριν ο κορονοϊός μας χτυπήσει την πόρτα, και εφόσον τα παιδιάς μας πλέον έχουν φτάσει στην εφηβεία, το πρόγραμμα των δράσεων μας περιελάμβανε και εξόδους στην Θεσσαλονίκη, βόλτες, καφέ, σινεμά, πάντα και το τονίζω αυτό, με την στήριξη των εθελοντριών μας.

Τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, όλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τα παιδιά μας βρίσκονται μόνον στο σχολείο, αλλά ευελπιστούμε οι συνθήκες να αλλάξουν σύντομα προς το καλύτερο!

Είπατε και σεις η ίδια πως οι εθελόντριες είναι η «κινητήριος δύναμη» σας. Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει κάποιος εθελοντικά τον Σύλλογο;

Οι εθελόντριες που πλαισιώνουν τη δράση μας, χωρίζονται σε εκείνες που αναλαμβάνουν τις δραστηριότητες των παιδιών και σε εκείνες που που βοηθούν στην οργάνωση των εκδηλώσεων και την εύρεση οικονομικών πόρων.

Η ομάδα των εθελοντών, που ασχολείται με τα παιδιά μας, είναι κοπέλες κυρίως που έχουν σπουδάσει ειδική αγωγή, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και γενικότερα έχουν κάνει σπουδές γύρω από τα παιδιά. Αυτό δε σημαίνει όμως, πως κάποιος που δεν έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, δε μπορεί να προσφέρει. Υπάρχει στήριξη και διάθεση να ενσωματώσουμε όποιον θέλει να μας βοηθήσει.

Η ομάδα τώρα των εθελοντών, που ασχολείται με την οργάνωση των εκδηλώσεων και την εύρεση πόρων, αποτελείται από γυναίκες και άνδρες της τοπικής κοινωνίας, που έχουν την όρεξη και το μεράκι να σταθούν στο πλάι μας.

Είμαστε ευγνώμονες προς όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Έχετε δει με τα χρόνια διαφορά/βελτίωση στην συμπεριφορά και την κοινωνικότητα των παιδιών, που ακολουθούν τις δραστηριότητες σας;

Η διαφορά στον χαρακτήρα τους, από την αρχή μέχρι και σήμερα είναι τεράστια. Μέσα από την συχνή τριβή μεταξύ τους, αλλά και την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια των εθελοντριών μας, μάθανε να βοηθούν και να προστατεύουν το ένα παιδί το άλλο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δραστηριότητες που κάναμε, αλλά και τα κατασκηνωτικά προγράμματα, όπου μάθανε να είναι εξωστρεφείς και να φροντίζουν το ένα το άλλο.

Γνωρίζουμε ότι επιχειρείται η δημιουργία ενός δικούς σας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στα πρώτα βήματα; Σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο τώρα;

Από την στιγμή που μας παραχωρήθηκαν δύο οικόπεδα, από το κράτος, στον οικισμό των Μαλγάρων, ο στόχος ήτανε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και ένα Φιλοξενείο, το οποίο θα αγκαλιάσει τα παιδιά των «Παιδικών Ονείρων», όταν εμείς δε θα μπορούμε να τα στηρίξουμε πια.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης έχει ολοκληρωθεί, ως κατασκευή, και τώρα περιμένουμε να ξεκινήσουν οι ηλεκτρολογικές και οι υδραυλικές εργασίες, των οποίων τα έξοδα θα καλυφθούν από το Τ.Ο.Ε.Β των Κυμίνων-Μαγλάρων, το οποίο και ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά.

Θέλω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη και να πω πως το 2022, είναι πιθανό, να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο μεγάλος μας στόχος. Να καταφέρει να πάρει σάρκα και οστά το ΚΔΑΠ μας, το οποίο θα μπορεί να απασχολεί 20 παιδιά το πρωί και 20 παιδιά το απόγευμα. Η ολοκλήρωση του, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει και έναν αξιοσέβαστο αριθμό θέσεων εργασίας, πράγμα το οποίο μας κάνει διπλά χαρούμενους.

Όσον αφορά το Φιλοξενείο ευχόμαστε να καταφέρουμε την επίτευξη και αυτού του στόχου μελλοντικά. Διαφορετικά, θα προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις.

Λαμβάνετε την στήριξη που περιμένατε ή θα επιθυμούσατε από τοπικές αλλά και κρατικές αρχές;

Οι τοπικοί σύλλογοι μας έχουν βοηθήσει και με το παραπάνω και μας συγκινούν κάθε φορά, με την στήριξη και το ενδιαφέρουν τους. Στα πρώτα μας βήματα (σ.σ. 2006) οι τοπικές αρχές μας στήριξαν εξίσου. Πλέον θα μπορούσαμε να πούμε, πως ίσως δεν είμαστε στις προτεραιότητες τους. Ευχόμαστε βέβαια, στο μέλλον, αυτό να αλλάξει.

Σε σχέση με τις κρατικές αρχές, δε θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια περαιτέρω στήριξη, διότι ο Σύλλογος είναι ιδιωτικού δικαίου. Αυτό που μπορούσε να κάνει το κράτος, για εμάς, ήτανε αυτό που έκανε. Να μας παραχωρήσει, δηλαδή, τα δύο οικόπεδα, με την συνυπογραφή του τότε δημοτικού συμβουλίου. Υπήρχαν διαθέσιμα και μας τα παραχώρησαν.

Πως θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει την προσπάθεια σας κάποιος, που δεν είναι κατοικεί κοντά στα Νέα Μάλγαρα και δεν έχει πρόσβαση στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε;

Βοήθεια για εμάς θα ήτανε και η προσωπική δουλειά, στους χώρους που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να μας προσφέρει λεφτά. Η προσωπική δουλειά, η προσφορά υλικών, ενδεχομένως, που απαιτούνται για τις εργασίες, θα ήτανε για μας εξίσου πολύ σημαντικά. Η προσφορά είναι προσφορά, οποιαδήποτε μορφή κι’ αν έχει και είμαστε πάντα ευγνώμονες όταν την λαμβάνουμε.

Παρ΄όλα αυτά, υπάρχει ένας διαθέσιμος τραπεζικός λογαριασμός*, μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να μας προσφέρει την αρωγή του, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Τους στόχους που έχουν, πάντα, να κάνουν με τα παιδιά του Συλλόγου μας και το μέλλον τους.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Αυτό που ήθελα να πω, ως μητέρα παιδιού με αναπηρία, είναι πως όσο πιο γρήγορα αποδεχθεί ένας γονιός, πως το παιδί του έχει μια αναπηρία, τόσο πιο γρήγορα θα το δει να ανθίζει. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και πως τα αποτελέσματα της προσπάθειας, ίσως αργήσουν να φανούν, αλλά θα φανούν! Να μη φοβούνται! Είμαστε πολλοί και ο Σύλλογος μας είναι εδώ, να στηρίξει όποιον το θελήσει και το έχει ανάγκη.

*Τραπεζικός λογαριασμός «Παιδικών Ονείρων»: GR 0301712190006219040031034 // Πειραιώς

Ευχαριστούμε θερμά, για ακόμη μια φορά, τον Σύλλογο «Παιδικά Όνειρα» για τον χρόνο που μας αφιέρωσε, και να τους ευχηθούμε την επίτευξη όλων τους των στόχων!

Συνέντευξη: Δήμου Έλλη

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here