Πάσχα στο Λεωνίδιο!

0
1491

Το Λεωνίδιο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Την Άνοιξη όμως που συμπίπτει με το Πάσχα είναι ακόμη καλύτερο. Η αίσθηση που σου αφήνει είναι ότι όλα συνωμοτούν μυστηριωδώς για να περάσεις υπέροχα και να φτιάξεις αναμνήσεις.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι ένα και μοναδικό, είναι μια εμπειρία ζωής, έχει κάτι το μυσταγωγικό που πρέπει να το βιώσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου. Αν και για να πούμε την αλήθεια μόνο μια φορά δεν είναι αρκετή! Όσοι το ζουν κάθε χρόνο από τα παιδικά τους χρόνια καταλαβαίνουν ακριβώς την αίσθηση αυτή και συνεχίζουν την παράδοση με αμέριστη αγάπη για τον τόπο.

Διαφήμιση

Χρόνια τώρα τα έθιμα τηρούνται ευλαβικά από μικρούς και μεγάλους όχι μόνο προς τέρψη των τουριστών, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Το χωριό μας έχει έναν άλλο ρυθμό εκείνες τις μέρες, έχει μια μυρωδιά που μένει ανεξίτηλη όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Τα αερόστατα

Τα αερόστατα είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θέλουν κόπο, χρόνο και μεράκι για να φτιαχτούν σωστά και να επιτελέσουν  το έργο τους το βράδυ – και όχι μόνο – της Ανάστασης. Από μικρά παιδιά μαθαίνουν στο Λεωνίδιο πως φτιάχνονται τα αερόστατα και συμμετέχουν με πολύ μεγάλη χαρά στην κατασκευή αλλά και στο πέταγμά τους. Το θέαμα, ειδικά το βράδυ της Ανάστασης, είναι εντυπωσιακό με εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα να ξεκινούν το ταξίδι τους για άλλους προορισμούς. Σε συνδυασμό με τα βαρελότα και τον θόρυβο που αυτά δημιουργούν η ατμόσφαιρα είναι πλέον εορταστική και όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το μεγάλο φαγοπότι.

Τα νεραντζάκια της Μεγάλης Παρασκευής

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής οι δρόμοι στολίζονται με νεραντζάκια που έχουν καθαριστεί τις προηγούμενες μέρες ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό. Μπαίνουν μέσα στα νεραντζάκια ρεσό, τα οποία τα ανάβουμε και δημιουργούν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την μεθυστική μυρωδιά τους. Από τους δρόμους αυτούς περνούν οι Επιτάφιοι για να καταλήξουν στην Πλατεία Ηρώων.

Γιορτή της αγάπης

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική Πλατεία του χωριού λαμβάνει χώρα η γιορτή της Αγάπης. Διαβάζεται το Ευαγγέλιο και στην Τσακώνικη διάλεκτο και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι μετά μουσικής και χορού.

Φέτος δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν θα έχουμε τη χαρά να ζήσουμε το Πάσχα μας όπως παλιά, αλλά οι αναμνήσεις είναι έντονες και δεν ξεχνιούνται εύκολα. Για όσους λοιπόν δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν ποτέ στο Λεωνίδιο η παρακάτω συνταγή θα τους βοηθήσει να πάρουν μια μικρή γεύση της παράδοσής μας, μέχρι να έρθουν από κοντά!

Συνταγή για δίπλες από το βιβλίο ‘’Τσακώνικες Συνταγές’’ της Ελένης Μάνου

Υλικά

10 αβγά, 3 κουταλιές της σούπας ούζο, 2 βανίλιες

1 κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές της σούπας άνθος

αραβοσίτου( νισεστέ), αλεύρι σκληρό όσο χρειαστεί

τσακώνικο μέλι, ζάχαρη, βανίλιες για το μέλωμα, καρύδια

Χτυπάμε τα αβγά σε βαθιά γαβάθα με τις βανίλιες και το ούζο. Ανακατεύομε τη σόδα με λίγο λεμόνι σε ένα ποτήρι και το ρίχνουμε μέσα στα αβγά. Ρίχνομε και το αλεύρι με το νισεστέ λίγο-λίγο και ζυμώνομε με τα χέρια να φτιάξομε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνομε να μείνει για μισή ώρα να ξεκουραστεί, όπως λέμε, και μετά ανοίγομε τα φύλλα με τον πλάστη. Τα φύλλα πρέπει να είναι ψιλά, λεπτά. Κόβομε λουρίδες-λουρίδες το φύλλο και πάσα λουρίδα κομμάτια, όσο μεγάλες θέλομε τις δίπλες. Τα φύλλα τα σκεπάζομε με καθαρή πετσέτα να μην ξεραθούν. Καίμε λάδι στο τηγάνι και βουτάμε τις δίπλες. Έχομε δύο πιρούνια και τις στρίβομε να διπλωθούν. Μετά τις βάζομε σε μια γαβάθα με χαρτί να στραγγίσουν από τα λάδια. Έτσι μπορούμε να τις αφήσομε και δύο-τρείς ημέρες. Για το μέλωμα βάζομε σε κατσαρόλα ένα κιλό μέλι, ένα ποτήρι ζάχαρη και βανίλιες για μυρωδιά. Όπως είναι ζεστό το μέλι βουτάμε τις δίπλες και τις βάζομε στη γαβάθα. Τις αφήνομε έτσι μια ημέρα και την άλλη ημέρα τις βουτάμε πάλι να μελωθούν καλά. Τώρα θα τις βάλομε σε γαβάθα ή σε πανέρι στρωμένο με χαρτί, θα τις πασπαλίσομε με κανέλλα και καρυδάκι κοπανισμένο. Το καρύδι το βάζομε στο τέλος γιατί απορροφά το μέλι και στεγνώνουν οι δίπλες. Οι δίπλες κρατάνε πολύ καιρό, δεν χαλάνε, και όσο μένουν τόσο απορροφούν το μέλι και γίνονται καλύτερες.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα μέρη που γιορτάζουν το Πάσχα με ευλάβεια και κατάνυξη, όμως αν θες να ζήσεις από κοντά κάτι διαφορετικό τότε πρέπει να το ζήσεις στο Λεωνίδιο!

Ειρήνη Κεμερλή

Πηγές leonidion.gr, Φωτογραφίες Studio Xiotis

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here