Τάσος Λειβαδίτης 1921-1988 

0
3009

Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε…

Αυτές οι δυο γραμμές, απλές, λιτές και χωρίς φιοριτούρες,  θα μπορούσαν να εκφράσουν ίσως το νόημα της ζωής καθώς σχεδόν όλοι μας έχουμε συναντήσει ή θα συναντήσουμε έναν τέτοιο άνθρωπο. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα.

Διαφήμιση

Ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια πολύτεκνη οικογένεια, το βράδυ της Ανάστασης. Εγγράφεται στη Νομική σχολή Αθηνών την οποία δεν θα τελειώσει ποτέ γιατί θα οργανωθεί στην ΕΠΟΝ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής χάνει τον πατέρα του και αργότερα, ενώ βρισκόταν σε εξορία στη Μακρόνησο λόγω της έντονης πολιτικής του δραστηριότητας στην αριστερά, και τη μητέρα του. Σύζυγός του και συμπαραστάτης στα σκληρά χρόνια της εξορίας και στη μετέπειτα δίκη του η Μαρία Στούπα.

Χαρακτηρίστηκε ο ποιητής του έρωτα και, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι γνωστός στη νέα γενιά από τα αποφθέγματα του κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και αυτά όμως είναι αρκετά να σε κάνουν να ανατριχιάσεις. Ο λόγος του είναι άμεσος και αληθινός και είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κάποιον αδιάφορο καθώς είναι αυτός που μας έμαθε πως «όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί» και πως δεν είναι κακό να νοσταλγούμε όσα δεν έχουμε ζήσει ή δεν θα ζήσουμε ποτέ.

Ο λόγος του, σήμερα, που τα πάντα είναι γρήγορα και αυτοματοποιημένα, ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις, ίσως ξενίζει κάποιους. Δεν πειράζει. Αυτοί που έχουν γνωρίσει αποσπασματικά τον ποιητή μέσα από τα αποφθέγματα του έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν μέσω από τα μελοποιημένα του ποιήματα και να αισθανθούν τη ζέση του.

Τα περισσότερα από αυτά μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη και βρίσκονται στους δίσκους «της Εξορίας» (1976). «Οκτώβρης ‘78» (1978), «Τα Λυρικά» (1977), και «Λειτουργία Νο 2: Για τα Παιδιά που Σκοτώνονται στον Πόλεμο» αλλά και από το Μάνο Λοΐζο και το Γιώργο Τσαγκάρη. Τα δικά μου αγαπημένα είναι το «Για να σε συναντήσω» του Μανώλη Λιδάκη και το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» σε πρώτη εκτέλεση των Όναρ.

Για όλα αυτά που μας έμαθε αξίζει να τον γνωρίσει και η νέα γενιά που γεννήθηκε μετά το θάνατο του.

Βιβή Μπαϊράμη

 

Πηγές

http://www.biblionet.gr/author/11933

http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&lyricist_id=71

http://www.poiein.gr/archives/1548/index.html

 

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here