Πηνελόπη Δέλτα: Μια ψυχή που έμεινε παιδική

0
1507

delta-thumb-large

Προσπαθώντας να γράψει ή να μιλήσει κανείς για τη Πηνελόπη Δέλτα διαπιστώνει πως η ελληνική γλώσσα, όσο πλούσια και αν είναι, ωχριά. Οι λέξεις φαντάζουν λίγες και φτωχές όταν πρόκειται να αποδώσεις φόρο τιμής σε μια  συγγραφέα, που με την πένα της σημάδεψε την ελληνική λογοτεχνία και ειδικά την παιδική.

Διαφήμιση

Την εποχή που η Δέλτα, ή η μικρή Πουλουδιά (θεία του “Τρελαντώνη”)  ξεκίνησε το συγγραφικό της ταξίδι, η ελληνική κοινωνία βίωνε τις μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις από την απελευθέρωση της και μετά. Η θρησκευτική παράδοση, η βυζαντινή ιστορία αλλά και γεγονότα όπως το κίνημα στο Γουδί (1909) και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913),  υπήρξαν πηγές έμπνευσης για την Ελληνίδα συγγραφέα. Τα δεινά της πατρίδας έδωσαν στη Δέλτα λόγο για να γράψει. Ήθελε να διδάξει, να μεταφέρει την αγάπη της για την πατρίδα και να εμφυσήσει τους αναγνώστες της με τα εθνικά ιδεώδη. Δεν είναι τυχαίο πώς επέλεξε να γράψει για τα παιδιά
.Η γλώσσα της πάντα γλαφυρή. Γεμάτη συναισθήματα και εικόνες. Γεμάτη από σεβασμό στους ήρωες της, στους λαούς και στις ανθρώπινες αξίες. Γλώσσα λιτή και απέριττη. Το συγγραφικό της έργο χαρακτηρίζεται από την ευκολία με την οποία η Δέλτα μετατρέπει το ιστορικό γεγονός σε παραμύθι. Παραμύθι γοητευτικό . Παραμύθι που δεν κοιμίζει αλλά αφυπνίζει και καλλιεργεί.

Επέλεξε ένα “Παραμύθι χωρίς όνομα” για να εκφράσει τις σκέψεις που της δημιουργήθηκαν από την επανάσταση στο Γουδί και την δυσαρέσκεια της από την στάση του Κωνσταντίνου. Μας έκανε λόγο  για αξίες όπως η φιλία “Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου” ενώ παράλληλα μας έδειχνε τη σκληρότητα του πολέμου μέσα από τις αναφορές των ιστορικών μαχών .Ακόμα και το πρώτο της μυθιστόρημα “Για τη πατρίδα” που χωροχρονικά οριοθετείται την εποχή του Βυζαντίου, δείχνει έκδηλα την αγάπη για την ακμαιότερη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, αυτή του Βυζαντίου.Η επαφή της με τον Ιώνα Δραγούμη (ένας από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα) την ενέπνευσε να εκθειάσει τα τεκτενόμενα στην πολύπαθη περιοχή της Μακεδονίας μέσα από το βιβλίο της “Στα μυστικά του Βάλτου”.

Με μυθιστορήματα της όπως ο “Μάγκας”, ο “Τρελαντώνης”, επεδίωκε η Πηνελόπη Δέλτα να ταξιδέψει τις παιδικές ψυχές. Να καλλιεργήσει την παιδική φαντασία. Η Δέλτα ήρθε να εμπλουτίσει και να σφραγίσει με το συγγραφικό της ταλέντο την παιδική λογοτεχνία. Ένα είδος που μέχρι τότε ήταν πτωχό.

Μέχρι την εμφάνιση της Δέλτα,  υπήρχε μόνο η “Διάπλασις των Παίδων”. Ένα Ελληνικό παιδικό περιοδικό που σκοπό είχε να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά. Σκοπός που τόσο η Πηνελόπη Δέλτα όσο και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, με τον οποίο συνεργάζοταν στη  έκδοση του Δελτίου του, αμφισβητήθηκε αφού μέσω των ιστοριών του προήγαγε την ανταμοιβή και την τιμωρία. Η ίδια αναφέρει στον Α. Δελμούζο “ πως αυτό το νέο περιοδικό του Ομίλου θα πρέπει να κτυπήσει και να ρίξει κάτω τη Διάπλαση, που την αηδιάζω όσο δεν φαντάζεστε. Η προστυχιά του φύλλου αυτού, η σαχλάδα των διηγημάτων, η κακοριζικιά των αστείων του, δεν περιγράφονται”.

Η Δέλτα ήταν μια γυναίκα που μεγάλωσε μέσα σε ένα κλίμα απόλυτα αυταρχικό. Όντας ακόμα νέα προσπάθησε πολλές φορές να βάλει τέρμα στη ζωή της. Μέχρι και το τέλος της ζωής της η κατάθλιψη την καταδίωκε. Όμως εκείνη βρήκε παρηγοριά στη συγγραφή. Με εκείνη απελευθέρωνε την ψυχή της. Αν και ήταν στερημένη από μητρική αγάπη και τρυφερότητα η ίδια της στο έργο της  “Στοχασμοί για την ανατροφή των παιδιών μας” είναι μία παιδαγωγική μελέτη που αναδεικνύει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Υπό το βάρος της κατάθλιψης, της μακροχρόνιας ασθένειας που την ταλάνιζε και της απογοήτευσης η Δέλτα στις 27 Απριλίου 1941, τη ημέρα που οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με δηλητήριο. Πέντε μέρες αργότερα πέθανε. Πέθανε αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο συγγραφικό έργο που όμοιο του δεν θα συναντήσουμε στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Κάθε μυθιστόρημα και ένα μάθημα. Ένα μάθημα ιστορίας, ένα μάθημα αγάπης. Αγάπης στον πλησίον, στην πατρίδα, στην ταυτότητα σου. Στην ουσία η Δέλτα πάντρεψε την ελληνική ιστορία με την ελληνική λογοτεχνία. Το αποτέλεσμα η πλούσια κληρονομιά που άφησε πίσω της.

Αν θέλει κανείς να μάθει για την Πηνελόπη Δέλτα μπορεί να επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Μπενάκη. Είναι το σπίτι όπου έγραψε τα πιο διάσημα διηγήματά της και άφησε την τελευταία της πνοή. Μια επίσκεψη για να αφουγκραστούμε τους στοχασμούς και τους προβληματισμούς εκείνης της εποχής μέσα από την ψύχη της Δέλτα.

Ευαγγελια Τζιακα
πηγες :http://www.mixanitouxronou.gr/to-xero-pos-ime-treli-ma-i-agapi-kapion-treleni-o-anekplirotos-erotas-tis-pantremenis-pinelopis-delta-gia-ton-goiteftiko-iona-dragoumi-ke-ta-pithana-etia-tis-aftoktonias-tis/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B7_%CE%94%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here