10 Αθάνατα Τραγούδια του 1821

0
3048

Με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση να πλησιάζει, σε πολλούς έρχονται μνήμες από τα σχολικά τους χρόνια και τις γιορτές του σχολείου. Μέσα σε αυτές τις μνήμες σίγουρα υπάρχουν και κάποια τραγούδια, που, είτε σιγομουρμουρίζαμε, γιατί μας το ζήτησε η δασκάλα, είτε τα βρωντοφωνάζαμε μαζί με τους συμμαθητές μας.

Πολλά από αυτά τα τραγούδια έχουν τη δική τους ιστορία που συνδέεται με εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ας δούμε κάποια από αυτά κι ας γιορτάσουμε αυτή την ένδοξη νίκη τραγουδώντας τα.

Διαφήμιση

Να ‘τανε το ’21

Ξεκινάμε με ένα τραγούδι, που φυσικά και δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Γραμμένα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο Γιώργος Νταλάρας ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση το ιστορικό πια χασάπικο τραγούδι «Να ‘τανε το ‘21». Το δισκάκι του καλλιτέχνη κυκλοφόρησε προς τα τέλη του 1969, κι από τότε δεν έχουμε σταματήσει να το  τραγουδάμε και να το χορεύουμε. 

Το Θούριο του Ρίγα

Ένα ακόμα γνωστό τραγούδι, που έχει τραγουδηθεί και ελπίζουμε να συνεχίσει να τραγουδιέται είναι το Θούριο του Ρίγα. Πρόκειται για έναν πατριωτικό ύμνο του Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή). Γραμμένο το 1797, εμψύχωνε τους ραγιάδες επαναστάτες και ξεσήκωνε τους Έλληνες. 

Ο ήλιος εβασίλεψε

Συνεχίζουμε με ένα λιγότερο έντονο τραγούδι, που όμως είναι το ίδιο ζωντανό με τα υπόλοιπα. Πρόκειται για χορικό τραγούδι βασισμένο στα απομνημονεύματα του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, εκ των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ένα σπουδαίο τραγούδι που έχει γνωρίσει 2-3 εξαιρετικές προσεγγίσεις. 

Τα κλεφτόπουλα

Κάπως έτσι, περνάμε σε ένα από τα πρώτα τραγούδια που ίσως μάθαμε στη σχολική μας ζωή για να γιορτάσουμε την Ελληνική Επανάσταση. Είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι για την Επανάσταση του 1821, που ανήκει στην κατηγορία των «κλέφτικων».

Έχε γεια καημένε κόσμε – Ο χορός του Ζαλόγγου

Αυτόν τον γνωστό αυτό πλέον σκοπό τραγουδούσαν οι γυναίκες-Σουλιώτισσες, όταν αποφάσισαν να πέσουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να αποφύγουν την αιχμαλωσία τους από τους στρατιώτες του Αλή-Πασά.

Ένα παλικάρι 20 χρονών – Γκιουλ Μπαξέ

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, που αναφέρεται στην ιστορία ενός στρατιώτη, που έφυγε στα 20 του χρόνια για τον πόλεμο, αλλά στον γυρισμό σκοτώθηκε.

Κλέφτικη ζωή

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμήνευσε το 1992 το παραδοσιακό τραγούδι «Κλέφτικη ζωή», αναδεικνύοντας και μία άλλη σημαντική πτυχή του αγώνα, αυτή των κλεφτών, των μελών δηλαδή των ένοπλων παράνομων ομάδων του βουνού, απ’ όπου και προέρχεται το όνομα των φημισμένων κλέφτικων δημοτικών τραγούδια.

Σαράντα παλικάρια

Μαζί με τα κλεφτόπουλα ίσως μαθαμε και τα «Σαράντα παλικάρια από τη Λιβαδιά» είναι ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι, κλέφτικο με σκοπό τσάμικου χορού, το οποίο συναντάται σε συλλογές από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Λέσβο, την Κρήτη, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, με παραλλαγές.

Καντάτα Ελευθερίας – Το χάραμα επήρα

Από το έργο του Διονύσιου Σολωμού, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ο Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποίησε το 1977 ένα ακόμη μέρος, «Το χάραμα (επήρα)», που ερμήνευσε η μεγάλη Νένα Βενετσάνου.

Άκρα του τάφου σιωπή

Θα κλείσουμε αυτό το ιστορικό ταξίδι με τη δημιουργία αυτή του 1977, όταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, μελοποίησε ένα μέρος από το θρυλικό ποιητικό σύνθεμα, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ένα έργο εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Η αφοπλιστική και βαθιά ανατριχιαστική ερμηνεία ανήκει στον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη.

Πηγές:

ogdoo.gr

elniplex.com

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here