Τι μάθαμε από τον Ζακ-Ιβ-Κουστώ, πέρα από το μυστήριο του βυθού της θάλασσας;

0
965

Ζούμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και αυτό έχει να πει τόσα πολλά. Η εξέλιξη είναι κομμάτι της ζωές όλων μας λίγο πολύ. Οι επιστήμες συνεχώς έχουν να προσθέσουν νέα δεδομένα στο τραπέζι της πραγματικότητας. Θέλω να τονίσω ότι πολύ συχνά ακούω την φράση ότι « Το χάος του διαστήματος και όσα έχεις να ανακαλύψεις άπειρα. Είναι μαγεία η εξερεύνηση του αγνώστου» Κατά την γνώμη μου υπάρχει κάτι ακόμη πιο μαγικό, ο ωκεανός.
Έχει τόσες ομορφιές να ανακαλύψεις και μετέπειτα να μαγευτείς. Ύφαλοι, ναυάγια, διάφορα είδη ψαριών, οστράκων, ακόμη και θηλαστικών. Ένα χάος που εκπέμπει μαγεία. Η φύση μεγαλουργεί και μπροστά της μοιάζουμε σαν μικροσκοπικά μυρμήγκια.
Μέσα από πολλά μάτια ο Ζακ- Υβ Κουστώ μας έμαθε πολλά σχετικά με τα μυστικά του ωκεανού. Μιλάμε για μια απαράμιλλη προσωπικοτήτα. Ένα από τα πολλά του κατορθώματα να κατασκευάσει μόνος του το 1936 την πρώτη μάσκα καταδύσεων που υπήρξε ποτέ, εμπνευσμένος από τα περίεργα γυαλιά που φορούσαν οι αλιείς μαργαριταριών. Δεν έμεινε όμως εκεί! Έμαθε κολύμπι σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή.

Το 1930 σε ηλικία 20 ετών εισήχθη στη Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και στο πρώτο του κιόλας εκπαιδευτικό ταξίδι πήρε μαζί του κινηματογραφική μηχανή και κατέγραψε εξωτικές σκηνές, καθώς και αλιείς μαργαριταριών στη Νότια Θάλασσα. Υπηρέτησε ως πλοίαρχος στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,όπου τιμήθηκε με διάφορα παράσημα και αποστρατεύτηκε το 1948 με το βαθμό του αρχιπλοιάρχου.
Το πάθος του για την θάλασσα και τον ωκεανό φανερό και δεν έσβηνε! Για να φανταστείτε πούλησε όλα του τα υπάρχοντα και μετέτρεψε ένα παλιό πλοίο σε σπίτι και ταυτόχρονα ωκεανογραφικό-εξερευνητικό όχημα. Ο λόγος;

Διαφήμιση

Να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο μέσω της έρευνας του, δημιουργώντας ντοκιμαντέρ. Βράχοι στάθηκαν η γυναίκα, όπως και υιός του Φρανκ. Με την «Καλυψώ» ταξίδεψε σε πολλά σημεία του πλανήτη. Ο Ζακ-Ιβ Κουστώ ήταν ο πρώτος που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με καρχαρίες και φάλαινες, εξερεύνησε αμέτρητα ναυάγια, ενώ προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε διαφόρους θρύλους, όπως αυτόν της Ατλαντίδας. Μάλιστα, γι’ αυτό το σκοπό επισκέφθηκε αρκετές φορές τα δικά μας νερά, ερευνώντας από το 1955 ως το 1976 διάφορες περιοχές ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Κρήτη. Τον Νοέμβριο του 1976 ο Κουστώ απέκλεισε την ύπαρξη της Ατλαντίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που υποστήριζαν πολλοί έως τότε.


Είχε πει: «Λάτρευα να αγγίζω το νερό. Και ως στοιχείο της φύσης και ως συναίσθημα η θάλασσα πάντα με ενθουσίαζε»
Βέβαια η επιτυχία των ντοκιμαντέρ του, τον οδήγησαν στα μονοπάτια της ιδιοτέλειας. Δημιουργούσε, λοιπόν μετέπειτα ντοκιμαντέρ για την κερδοφορία. Ο γιος του Φρανκ, για αυτόν τον λόγο, σταμάτησε να τον υποστηρίζει και αφέθηκε στον δικό του σκοπό, την διάσωση των οικοσυστημάτων και των έτερων ειδών ζώων. Ο χρόνος έτρεχε..
Και ευτυχώς, το ότι πλέον δεν υπήρχε η ίδια ανταπόκριση στο έργο του τον οδήγησε στην χρεοκοπία. Έτσι επέστρεψε στο πάθος του για τον «σιωπηλό κόσμο», τον βυθό της θάλασσας, δηλαδή, χωρίς να υπολογίζει το συμφέρον του.
Αυτό οδήγησε στο να ενωθεί ξανά με τον γιο του, με σκοπό μόνο ένα πράγμα να ακολουθήσουν τον στόχο και το όνειρο τους. Η δοκιμασία αυτή έχει να διδάξει πολλά! Πρώτον ότι χρειάζεται να αφεθούμε στα όνειρα μας,χωρίς φόβο και δισταγμό και παράλληλα να είμαστε ταπεινοί. Τέλος για εμένα η μαγεία που εκπέμπει ο βυθός της θάλασσας, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε σε αυτόν τον κόσμο, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό για τον καθένα.
Αφιερωμένο εξαιρετικά

Πηγή:wikipedia.gr,sansimera.gr

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here