2016: Αναχωρήσεων συνέχεια.. (και λίγο φεστιβάλ ακόμα)

0
1240

aeeff3d8c576653efb5f64b6b0092c3f_l

Τα τρένα που φύγαν…

Διαφήμιση

Ο Βαγγέλης Γκούφας που μας άφησε την περασμένη Τρίτη ήταν ένας πολυσχιδέστατος άνθρωπος. Συγγραφέας, σεναριογράφος και στιχουργός, θα μείνει ζωντανός μέσα από τα τραγούδια που έγραψε. «Τα τρένα που φύγαν», του Σταύρου Ξαρχάκου με την Βίκυ Μοσχολιού, το «Σύννεφο (που) έφερε βροχή» σε μουσική Χατζιδάκι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το  «Όνειρο Δεμένο » πάλι σε μουσική Ξαρχάκου με τον Πάνο Γαβαλά και την Ρία Κούρτη, είναι τρία από τα χαρακτηριστικότερα τεράστια σουξέ που έγραψε ο Γκούφας.

Βέβαια δεν θα μείνουν απ’ έξω τα σενάρια του «Πικρή μικρή μου αγάπη», της δημοφιλέστατης ραδιοφωνικής σαπουνόπερας της δεκαετίας του 1960, που για έξι χρόνια ακουγόταν από το ραδιόφωνο. Η Ιστορία του Αλέξη και της Βάνας είχε πολύ μεγάλη πέραση εκείνη την περίοδο και κρατούσε το ενδιαφέρον όλων, όχι μόνο των νοικοκυρών.

Η συνεργασία του με τον Κώστα Κουτσομύτη έμεινε επίσης θρυλική, καθώς συνεργάστηκαν στον ΑΝΤ1, για την διασκευή του «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», του Κώστα Μουρσελά, της «Πρόβας Νυφικού», της Ντόρας Γιαννακοπούλου, αλλά και νωρίτερα στην ΕΡΤ, στον «Καπνισμένο Ουρανό», και σε μια ταινία που ατυχώς δεν προβάλλεται και που έχει τεράστιο ενδιαφέρον, τον «Κλοιό». Η ταινία περιγράφει την πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία που έγινε ποτέ, και που έγινε φυσικά, πού αλλού; Στην Ελλάδα.  Το 1948, εν μέσω εμφυλίου, 6 νέοι από την Θεσσαλονίκη αναγκάζουν έναν πιλότο ενός αεροσκάφους να οδηγήσει το αεροπλάνο στην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να γλιτώσουν τον θάνατο.

Ο Βαγγέλης Γκούφας δεν ήταν απλά ένας άνθρωπος που έγραφε ωραίες ιστορίες, αλλά ήταν ένας ωραίος άνθρωπος. Η βιολογική φθορά στην δική του περίπτωση, δεν θα φέρει το ξεθώριασμα του έργου του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΑΝΤΑ  «ΘΕΟΧΑΡΗΣ»

vasileiouΣτην περίπτωση του Γιώργου Βασιλείου, ο ρόλος του πρώτα αστυνόμου, μετά ταξίαρχου, και στο τέλος θανόντος ως υποστράτηγου Θεοχάρη, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τηλεοπτικής κουλτούρας που κυριάρχισε την περασμένη εικοσαετία, και αυτό δεν το γράφω καθόλου για κακό. Ο ρόλος και ο ήρωας του Νίκου Φώσκολου, που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών διαχρονικά, ταυτίστηκε απολύτως με τον ηθοποιό, από την στιγμή που δεν ήταν η πρώτη συνεργασία των δύο. Ο Φώσκολος με τον Βασιλείου είχαν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, στην δεκαετία του 1980, όταν το VHS, το βίντεο δηλαδή, είχε την πρωτοκαθεδρία στην διασκέδαση του κόσμου, και ο Φώσκολος είχε βρει διέξοδο είτε συνεργαζόμενος με την εταιρεία «Γιώργος Καραγιάννης κ Σία», είτε με τον Σπήλιο Χαραμή και την «Video Elite».

Ο Γιώργος Βασιλείου είχε έντονη παρουσία και νωρίτερα, στην ΕΡΤ, στις μεταγλωτίσσεις των παιδικών σειρών, ειδικότερα στην «Κάντυ Κάντυ» και στον «Αστυνόμο Σαίνη». Σαν ηθοποιός, μεταβαλλόταν άνετα ανάμεσα στην βερμπάλα του Φώσκολου, και στην κωμωδία ή την επιθεώρηση, και θα μείνει πάντα στις καρδιές όλων, γιατί η σκληρότητα των ρόλων του, ήταν αντιστρόφως ανάλογη της γλυκύτητας που έβγαζε ως άνθρωπος.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ;

patersonΜε το «Patterson» του Τζιμ Τζάρμους ανοίγει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη στις 20.00, με τον Άνταμ Ντράιβερ στον ομώνυμο ρόλο ενός οδηγού λεωφορείου που αντιμετωπίζει τις μικρές νίκες και τις ήττες της ζωής του. Πάντα ο Τζάρμους έχει ένα ενδιαφέρον είτε στις μεγάλες του στιγμές, είτε και στις λιγότερο καλές του όπως ήταν η προηγούμενή του ταινία, το «Μόνο οι Εραστές μένουν ζωντανοί».

personal-shopperΗ νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, που θα γράψει το σενάριο της νέας ταινίας του Πολάνσκι, θα κάνει επίσης πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το επόμενο Σάββατο, στις 12 του μηνός. Η «Προσωπική Βοηθός» είναι η δεύτερη συνεργασία του Ασαγιάς με την Κρίστεν Στιούαρτ, μετά το «Clouds of Sils Maria».

Production still from set of CHRISTINE, 2015Οι «Αντι/Κατοπτρισμοί» είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα παρουσιάσει έξι ζεύγη ταινιών με κοινές συνισταμένες για κάθε ζεύγος. Η παρουσία των ταινιών «Κριστίν» του Αντόνιο Κάμπος, με την Ρεμπέκα Χολ, ( στην φωτογραφία) και το ντοκιμαντέρ, «Κate plays Christine» του Ρόμπερτ Γκριν είναι το ζεύγος με την πιο ενδιαφέρουσα ίσως ιστορία: Την καταγραφή της Κριστίν Τσάμπακ, μιας παρουσιάστριας της Αμερικανικής τηλεόρασης, που αυτοκτόνησε στον αέρα της εκπομπής της στις 15 Ιουλίου του 1974.

Για τις ταινίες του Φεστιβάλ θα επανέλθουμε καθώς η διοργάνωση θα βρίσκεται σε εξέλιξη, τις επόμενες μέρες.

Δ. Παπαδόπουλος

Διαφήμιση