Μαρίνα Γιώτη

0
1271
Πηγή: dioptra.gr

Η Μαρίνα Γιώτη γνωρίζοντας καλά την τέχνη της εικονογράφησης και της συγγραφής μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη δουλειά και μας μεταφέρει στο κόσμο των παραμυθιών έχοντας όμως, το ένα πόδι μας αγκυροβολημένο στην πραγματικότητα. Αφού μας μιλά για την μοναδικότητα, την συλλογικότητα, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης.

Τι σπουδές έχει κάνει; Είμαι σχεδιάστρια, συγγραφές και εικονογράφος. Έχω εκδώσει τέσσερα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, τα τρία από αυτά με τις εκδόσεις Διόπτρα. Σπούδασα Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC και συνέχισα με Σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας και Εικονογράφηση στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη. Είμαι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια σε διαφημιστική και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Είμαι παντρεμένη και έχω μια υπέροχη κόρη 8 ετών.

Διαφήμιση

Αγαπά τα παιδικά βιβλία από τότε που ήταν μικρή και δεν σταματά πότε να αγοράζει και να συλλέγει οτιδήποτε της τραβάει τη προσοχή, με αποτέλεσμα να έχει πολλούς αγαπημένους ήρωες. Αν έπρεπε να διαλέξει έναν αγαπημένο ήρωα αυτός θα ήταν ο Πινόκιο « γιατί μια ξύλινη κούκλα μέσα από τις περιπέτειές του, μαθαίνει, εξελίσσεται και τελικά καταφέρνει να κερδίσει την ψυχή του. Μου θυμίζει ότι η ζωή δεν σταματάει ποτέ να σε διδάσκει και να σε εξελίσσει αρκεί να είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις ».

Η συγγραφική της πορεία ξεκινά το 2014. Για τα βιβλία της θα αφήσουμε τη ίδια να μιλήσει.

Έχω γράψει και εικονογραφήσει τέσσερα βιβλία μέχρι σήμερα. Το πρώτο μου βιβλίο «Η Στιγμούλα» είναι για μια μικρή σταγόνα νερού. Μιλάει για την μοναδικότητα και εξηγεί με απλά λόγια στα παιδιά τον κύκλο του νερού. Η εξαιρετική πορεία του βιβλίου μας ώθησε να συνεχίσουμε την ιστορία της σταγόνας με τις εκδόσεις Διόπτρα, όπου στο βιβλίο «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» μαθαίνουμε στα παιδιά για την συλλογικότητα και την σημασία του νερού ως φυσικό πόρο.

Τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε το τρίτο μου βιβλίο η «Σκουφοκοκκινίτσα» από τις εκδόσεις Διόπτρα, όπου είναι οι δύο όψεις της κλασικής ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας. Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Αυτό το βιβλίο μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Έχει μια εξαιρετική πορεία και γι’ αυτό συνεχίσαμε τον περασμένο Νοέμβριο με ένα άλλο κλασσικό παραμύθι, αυτό της Σταχτοπούτας.

Το «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» μιλάει για το κυνήγι του ανεκπλήρωτου, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης. Μαθαίνει στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην περιμένουν από τους άλλους μαγικές λύσεις, γιατί η μαγεία που χρειάζονται βρίσκεται μέσα τους.

Έδωσε μία νέα εκδοχή στο κλασσικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας αλλά γιατί;

Για να δείξω στα παιδιά ότι πρέπει να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, να ερευνούν τα στοιχεία και να αποφασίζουν μόνα τους, αν οι λύκοι εκεί έξω είναι καλοί ή κακοί. Κρατάμε το κλασσικό παραμύθι, γιατί έχει σημαντικά μηνύματα και όταν το παιδί το αφομοιώσει προχωράμε και ανατρέπουμε της ιστορία του κακού λύκου και του καλού κυνηγού.

Σχεδιάστρια, συγγραφές και εικονογράφος, στην προσωπική της ζωή, με ποιο μέσο από τα δύο εκφράζεται καλύτερα;

Γράφω πολύ και εκφράζομαι καλύτερα με τα λόγια από τις εικόνες. Οι λέξεις έχουν τρομακτική δύναμη, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Η εικόνα όμως είναι αναγκαία σε αυτές τις ηλικίες στις οποίες απευθύνομαι εγώ για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκωδικοποιήσουν καλύτερα την ιστορία. Μου αρέσει πολύ η εικονογράφηση, αλλά η συγγραφή μου βγαίνει πιο αβίαστα.

Μας προτείνει την ιδανική ηλικία για να φέρουν οι γονείς σε επαφή το παιδί τους με το βιβλίο: Δεν είμαι ειδικός, αλλά από προσωπική εμπειρία θα έλεγα από 18 μηνών ανάλογα το παιδί. Τα παιδιά γίνονται αναγνώστες στην αγκαλιά των γονιών τους. Και μόνο που ακούν την φωνή μας να τους διαβάζει είναι ικανό να τα κάνει να αγαπήσουν τα βιβλία. Στην αρχή μπορεί να μην καταλαβαίνουν, αλλά αγαπούν αυτό τον ήρεμο και ποιοτικό χρόνο μαζί μας.

Ποια η καλύτερη συμβουλή που έχει πάρει και αφορά στο μεγάλωμα ενός παιδιού;

Απόλαυσέ τα όσο τα έχεις, γιατί μεγαλώνουν πολύ γρήγορα…

Περιηγηθείτε στις σελίδες της συγγραφέως Μαρίνας Γιώτη και μέσω των ιστοριών αρπάξτε την ευκαιρία να μιλήσετε για θέματα που απασχολούν την τρυφερή ηλικία με το πιο αγνό και ευχάριστο τρόπο που προσφέρουν τα παιδικά βιβλία.

Κατερίνα Γεωργιάδου

Διαφήμιση