Τα έθιμα των Χριστουγέννων στα Βαλκάνια

0
1305

%ce%b22
Διανύουμε τις ωραιότερες μέρες του έτους!Μέρες που μοσχοβολούν μελομακάρονα και βούτυρο.
Έχουμε ήδη μπει σε μια εορταστική διάθεση, βοηθώντας σε όλο αυτό βέβαια και τα χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια που δεσπόζουν σε κάθε κατάστημα και σπιτικό.

Στην ίδια ατμόσφαιρα κινούνται και οι κοντινοί μας φίλοι, τα Βαλκάνια.Έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συμβολισμοί και δοξασίες που συνθέτουν το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα των Βαλκανίων.

Διαφήμιση

Βουλγαρία: Όπως κάθε βαλκανικός λαός, έτσι και η Βουλγαρία, κρατά τα πατροπαράδοτα έθιμα τα οποία οι νεώτερες γενιές τηρούν με ευλάβεια και αγάπη.Τα προεόρτια ξεκινούν από τις 22 Δεκεμβρίου με την εορτή του Αγίου Ιγνάτιου. Η Παραμονή των Χριστουγέννων (Μπάντνι Βέτσερ) είναι ημέρα νηστείας και καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Αυτή την μέρα είναι μαζεμένη μόνο η οικογένεια χωρίς άλλους συγγενείς ή φίλους. Τα εδέσματα είναι όλα νηστίσιμα και περιλαμβάνουν φακές, φασόλια κτλ.Το τραπέζι της Παραμονής μένει στρωμένο καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας, γιατί μπορεί να περάσει κάποιος φτωχός και να ζητήσει να φάει.

Ανήμερα, λοιπόν, των Χριστουγέννων το τραπέζι μαζεύεται και στολίζεται εορταστικά με κάθε τιμή σε κάθε σπίτι της Βουλγαρίας.
Αυτή την μέρα έρχονται φίλοι και συγγενείς για να γιορτάσουν την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού.Το γουρουνόπουλο είναι το κύριο γεύμα και φτιάχνονται ,επίσης, και πίτες παραδοσιακές ανάλογα με το μέρος.Την ημέρα των Χριστουγέννων, ψήνεται ένα είδος ψωμιού που αντιστοιχεί στο δικό μας το Χριστόψωμο ή και την Βασιλόπιτα.Η νοικοκυρά του σπιτιού, τοποθετεί μέσα ένα νόμισμα για τύχη και στολίζει το ψωμί με φιγούρες ζώων ή οτιδήποτε συμβολίζει την επαγγελματική ιδιότητα των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτό το σπίτι.Το βράδυ νεαρά αγόρια μεταμφιεσμένοι σε ‘καλαντάδες’ ψάλλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι.Το έθιμο αυτό ονομάζεται “κολεντούβανε” και διατηρείται από παλιά.

Κροατία: Φρούτα, γλυκά, καρύδια, γυάλινα στολίδια και κεριά στολίζουν το δέντρο κάθε οικογένειας στην Κροατία.Μυρωδιές και γεύσεις πλημμυρίζουν τον χώρο προσδίδοντας τον ένα Χριστουγεννιάτικο άρωμα.Η περίοδος εορτασμού ξεκινάει από τις 13 Δεκεμβρίου, μέρα εορτής της Αγίας Λουκίας. Εκείνη την μέρα τοποθετούν ένα πιάτο με νερό και σπόρους σιταριού, το οποίο φυτρώνει την ημέρα των Χριστουγέννων.Το βράδυ των Χριστουγέννων δένουν τους σπόρους με κόκκινη, μπλε και άσπρη κλωστή την “τρομπόζνικα”. Υπάρχει, λοιπόν, αρκετός χρόνος να προετοιμαστούν όλοι για την μεγάλη μέρα. Μικροί και μεγάλοι!

Σε πολλές περιοχές της Κροατίας υπάρχει το έθιμο να σκορπούν στο σπίτι άχυρα,   αλλά και κάτω από το εορταστικό τραπέζι, και πατώντας πάνω τους να εύχονται υγεία, τύχη και αγάπη.Το πιο γνωστό έθιμο της Κροατίας ξεκίνησε από την περιοχή Γκραμπόβνιτσα όπου τα σπίτια και ο κήπος στολίζονται εντυπωσιακά με αμέτρητα λαμπιόνια, πράγμα που έχει κάνει την περιοχή να συμπεριληφθεί στον Τουριστικό Κατάλογο της χώρας.Δεν πρέπει να παραλείψουμε  ότι πλέον πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο φιλοξενούν αυτές τις εικόνες προσφέροντας θαυμασμό και τέρψη.

Ρουμανία:  Σε κάθε σοκάκι της χώρας αντηχούν παιδικές φωνές που ψάλλουν τα κάλαντα σκορπίζοντας τον εορταστικό αέρα σε κάθε σπίτι!Οι μεγάλοι βάζουν στις τσέπες των παιδιών και των νεαρών καλαντάδων χρήματα για να έχουν ευημερία και τύχη όλη την χρονιά. Ανήμερα των Χριστουγέννων τοποθετούν το ψωμί κάτω από το τραπέζι για να φέρει καλοτυχία στο σπίτι.Το χριστουγεννιάτικο γεύμα αποτελείται κυρίως από γουρουνόπουλο και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής.

Σερβία Μαυροβούνιο: Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει την ημέρα των Χριστουγέννων το ψωμί με νόμισμα “τσενιτσα” το οποίο συμβολίζει την μακροζωία και την καλοτυχία.Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι την Παραμονή των Χριστουγέννων καίνε κλαδιά βελανιδιά για καλοτυχία σε κάθε σπιτικό.

Σλοβενία: Τα Χριστούγεννα κόβεται ένα είδος ψωμιού-βασιλόπιτας “πότιτσα” για υγεία και καλοτυχία.Τα κάλαντα ψάλλονται από όλα τα παιδιά, ενώ πρέπει να αναφέρουμε πως οι Σλοβένοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το παλιό ημερολόγιο στις 7 Δεκεμβρίου.

Αλβανία: Σε κάθε σπιτικό υπάρχει το ψωμί που τοποθετούν ένα νόμισμα και μοιράζεται τα Χριστούγεννα σε όλη την οικογένεια.Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει γουρουνόπουλο, παλαιότερα όμως τρώγανε πιλάφι με αρνί.

Βοσνία Ερζεγοβίνη :Ανήμερα των Χριστουγέννων ετοιμάζουν μοσχαρίσιο κρέας , πίτες και γλυκά.Στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο ψάλλοντας τα κάλαντα λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε όποια χώρα και αν βρίσκεστε, σε όποια γωνιά της γης και αν περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα η ευχή μας είναι μία”Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο”.
Και μην ξεχάσετε να χαρίσετε το καλύτερο σας χαμόγελο στα παιδιά που θα σας ψάλλουν τα κάλαντα.

Μαρία Κουκουγιάννη
Πηγες http://eu.greekreporter.gr/?p=423
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Διαφήμιση