Terra australis, γη ξεχωριστή

0
1581

%ce%b1%cf%85%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b1

Μην ανησυχείς αν ο κόσμος τελειώσει σήμερα… Στην Αυστραλία έχει ήδη ξημερώσει το “αύριο”…

Διαφήμιση

Charles M. Schulz

Στα λόγια αυτά συνοψίζεται και η εντύπωση που έχει ο υπόλοιπος κόσμος για αυτή τη μακρινή ήπειρο, για αυτό το τεράστιο νησί. Eίναι κάτι τελείως διαφορετικό από τα μέρη που έχουμε γνωρίσει. Kι αν ο γνωστός κόσμος καταστραφεί, το μακρινό εξωτικό αυτό μέρος θα μείνει ανεπηρέαστο.

Η Αυστραλία πήρε το όνομά της από το λατινικό ορισμό της ως terra australis, νότια γη, δεδομένου ότι βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο. Οι πρώτοι κάτοικοί της εικάζεται ότι πέρασαν εκεί από χερσαίες γέφυρες ή θαλάσσια περάσματα από τη νοτιοανατολική Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι ιθαγενείς που την κατοικούν κατά περιοχές ακόμα και σήμερα, χωρίζονται στους Αβορίγινες και τους Τόρρες (Aboriginals and Torres strait islanders) και βρίσκονται ανάμεσα στους μακροβιότερους ιθαγενείς πληθυσμούς ανά τον κόσμο, καθώς οι πολιτισμοί τους χρονολογούνται περίπου σε 60.000 χρόνια. Κατά την αρχαιότητα ο πληθυσμός της Αυστραλίας ασχολείτο κυρίως με το κυνήγι, ενώ στις παράκτιες περιοχές συναντούνταν και ψαράδες.

Σήμερα η αυστραλιανή ήπειρος εκτείνεται σε πάνω από 7,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αριθμεί λίγο πάνω από 24 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό δικαιολογείται καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της, στο κέντρο του νησιού, καλύπτεται από τη θρυλική κόκκινη έρημο Simpson. Πέραν της ερήμου, η Αυστραλία θεωρείται η πιο επίπεδη ήπειρος, καθώς και η μικρότερη σε έκταση, με τα παλαιότερα και λιγότερο γόνιμα εδάφη. Σημαντικότερη οροσειρά αποτελεί η οροσειρά Great Dividing, τρίτη σε μήκος στον κόσμο, και σημαντικότερος ποταμός είναι ο Murray. Σε αυτά τα εδάφη όμως φύονται πολλά και ξεχωριστά είδη φυτών, τα οποία είναι μοναδικά στον πλανήτη. Χαρακτηριστικά, το 85% των ανθοφόρων φυτών είναι ενδημικά στην αυστραλιανή ήπειρο. Παράλληλα, πληθώρα ζώων, πτηνών και ερπετών αποτελούν ξεχωριστό θέαμα για τον επισκέπτη. Συγκεκριμένα, πέραν του κοάλα και του καγκουρό, που είναι τα ευρέως γνωστά και χαρακτηριστικά ζώα της ηπείρου, μπορεί να βρει κανείς το σκύλο ντίγκο, 21 διαφορετικά είδη νυχτερίδας, 31 είδη ποντικών και 755 είδη ερπετών!

Όπως πολλοί γνωρίζουν, η Αυστραλία έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους το 17ο αιώνα, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ελλιμενισμός από τον Ολλανδό Willem Janszoon (1606), αλλά ακόμα γνωστότερη είναι η ιστορία των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, που δεν ήταν άλλοι από τους Βρετανούς καταδίκους που για πρώτη φορά κατέφθασαν το 1787 στις ακτές της Αυστραλίας με ένα στόλο 11 πλοίων. Άνθρωποι που γλίτωσαν τη θανατική ποινή στην πατρίδα τους και στάλθηκαν να αποικίσουν την άγνωστη γη, μια τιμωρία που ουσιαστικά τότε φάνταζε χειρότερη κι από το θάνατο.

Τελικά, δημιουργήθηκαν 6 βρετανικές αποικίες με πολίτευμα την Ομοσπονδιακή Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κύρια γλώσσα που ομιλείται είναι τα αγγλικά, υπάρχουν όμως και 250 γλώσσες ιθαγενών που με τη σειρά τους χωρίζονται σε αυτές που βορρά και του νότου αντίστοιχα.

Τέλος, μια σύντομη αναφορά στην παραγωγή της Αυστραλίας είναι απαραίτητη για μια πλήρη πρώτη γνωριμία με την ήπειρο αυτή. Η τελευταία λοιπόν χωρίζεται σε τρεις ζώνες: την Τασμανία, την παράκτια και την καθαρά ποιμενική ζώνη. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αποδίδει σίτο, κριθάρι, πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες, κάστανα, πατάτες, καρότα και ντομάτες. Στο Queensland και το βορρά ευδοκιμούν ο ανανάς και το μάνγκο. Ακόμα, σημαντική είναι και η εξαγωγή κρασιού και συγκεκριμένα οι ποικιλίες Chardonnay, Shiraz και Cabernet Sauvignon.

Τώρα λοιπόν ξέρετε όσα χρειάζεται για να γίνει πιο χειροπιαστή με έναν τρόπο η ιδέα που έχετε για την Αυστραλία. Και…γιατί όχι; Να σας γεννηθεί η περιέργεια και η επιθυμία να γνωρίσετε αυτή την ιδιαίτερη, μακρινή γη που, αν το σκεφτούμε καλά, φιλοξενεί από τη δεκαετία του 1950-1960 πολλούς Έλληνες και έχει τεράστια ελληνική κοινότητα.

Και μην ξεχνάτε… στην Αυστραλία έχει ήδη ξημερώσει το αύριο.

Ειρήνη Μαρκιανού
Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1
http://www.aushistorytimeline.com/
http://www.dailymail.co.uk/home/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Australia
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rivers_of_Australia

Διαφήμιση