Οι 9 Μούσες

0
2439
Πηγή: youtube.com

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσα πολυτροπον οδυσσειαΚάθε ποιητής, τραγουδιστής ή ακόμη και δάσκαλος έχει ως «βοηθό» του μία από τις 9 μούσες οι οποίες τον βοηθούν και του δίνουν έμπνευση ώστε να προοδεύσει και να διαπρέψει στον τομέα του. Τουλάχιστον, έτσι, πίστευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ίσως και να ήταν ένας πολύ ωραίος παράγοντας ώστε να τελειοποιήσουν τις επιστήμες τους.

Ας μην ξεχνάμε  ότι ο Όμηρος στην Οδύσσεια επικαλείται την μούσα του ώστε να του δώσει έμπνευση αλλά και καθαρό πνεύμα ώστε να μπορέσει να αφηγηθεί το ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη.

Διαφήμιση

Η κάθε μούσα αντιπροσώπευε ένα συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, οι Εννέα Μούσες θεωρούνταν  κόρες του Ουρανού και της Γαίας. Οι Μούσες σχετίζονται με την μουσική, την ποίηση, το τραγούδι, το χορό, το θέατρο αλλά και την Αστρονομία αφού η διάρθρωση του σύμπαντος είναι αρμονική. Πιο συγκεκριμένα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσες καλλιοπηΗ Καλλιόπη είναι πρώτη από τις μούσες είναι η ανώτερη και η πιο σημαντική από τις άλλες. Πήρε το όνομα της από την όμορφη όψη της. Ήταν προστάτιδα της ηρωικής, επικής ποίησης, μούσα της ευγλωτίας απεικονίζεται συνήθως με δυο βιβλία (Ιλιάδα και Οδύσσεια), πινάκιο και γραφίδα.Την απεικόνιζαν με άνθη στο κεφάλι ή κισσό.

Σχετική εικόνα 

Η Ουρανία προστάτιδα της αστρονομίας και αστρολογίας. Συνήθως συναντάται στις παραστάσεις κρατώντας στο δεξί χέρι διαβήτη και στο αριστερό μια ουράνια σφαίρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσες μελπομενη

Η Μελπομένη μούσα της τραγωδίας και της μουσικής. Την απεικόνιζαν πλάι στον Διόνυσο να φοράει μάσκα τραγωδίας, δαφνοστεφανωμένη με σκήπτρο και ρόπαλο στα χέρια.

Η Τερψιχόρη μούσα της λυρικής ποίησης και του χορού, επινόησε την άρπα και την παιδεία. Η Τερψιχόρη απεικονιζόταν δαφνοστεφανωμένη και με προμετωπίδιο να κρατά άρπα και να χορεύει χαρούμενη, ενώ τα πόδια της μόλις να ακουμπούν τη γη.

Η Θάλεια μούσα της βουκολικής ποίησης και της κωμωδίας. Επίσης ανακάλυψε την γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και την γεωργία. Η Θάλεια απεικονιζόταν χαμογελαστή, στεφανωμένη με κισσό και τις περισσότερες φορές να κρατάει μάσκα κωμωδίας.

Η Πολύμνια η μούσα που ενέπνεε τους ύμνους και τα τραγούδια προς τιμήν των θεών αλλά και προστάτιδα της λύρας και του θεάτρου. Πάντα απεικονιζόταν στοχαστική με μακρύ μανδύα και πέπλο.

Η Κλειώ προστάτιδα της ιστορίας και της επικής ποίησης την βλέπουμε να αναπαριστάται με περγαμηνές και ένα δάφνινο στεφάνι και σύμβολα της ήταν η κλεψύδρα και η σάλπιγγα.

Η Ερατώ «η αξιαγάπητη» μούσα της ερωτικής ποίησης και της χορωδίας με σύμβολο της την λύρα.

Η Ευτέρπη «η χαρούμενη» μούσα που για σύμβολο της είχε τον διπλό αυλό. προστάτιδα της λυρικής ποίησης.

Οι μούσες αποτελούν μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και λατρείας για τους λάτρεις της Αρχαίας μυθολογίας. Αν τις εξετάσει κανείς προσεκτικά θα συνειδητοποιήσει με πόση σοφία και εξυπνάδα οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι διαχειρίζονταν τις τέχνες και τα γράμματα και πόσο εμψύχωναν με αυτά, τα μυθολογικά ευρήματα τους λόγιους της εποχής τους ώστε να παράξουν όλα αυτά τα λαμπρά αριστουργήματα που ακόμη και στις μέρες μας αποτελούν πηγές γνώσης και μελέτης.

Κατερίνα Τσιλιπαρη

www.infokids.gr

www.Wikipedia.com

Διαφήμιση