Ελάτε να μάθουμε Βουλγάρικα!

0
1635

kirillos1
Πώς θα σας φαινόταν πριν μερικά χρόνια αν σας έλεγε κάποιος να μάθετε βουλγάρικα;Θα σας φαινόταν αξιοπερίεργο, σχεδόν αστείο θα τολμούσα να πω.Γιατί να μάθει κάποιος βουλγάρικα άλλωστε;

Σε τι θα τον εξυπηρετούσε και πώς να μάθει μία τόσο δύσκολη γλώσσα!
Αν είστε λοιπόν φοιτητής που ενδιαφέρεται να κάνει το μεταπτυχιακό του ή ακόμη και να θέλει να σπουδάσει για παράδειγμα στην Σόφια ιατρική, λογοθεραπεία ή είστε είστε επιχειρηματίας που έχετε ανάγκη να επικοινωνήσετε στη βουλγαρική γλώσσα, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε αυτή την υπέροχη γλώσσα!

Διαφήμιση

Γιατί δεν υπάρχουν βάρβαρες γλώσσες, κομψές, να ακούγονται βαριά κτλ. Κάθε γλώσσα έχει το δικό της φωνολογικό σύστημα που έχει καθοριστεί από περιβαλλοντολογικούς, κυρίως, λόγους.Το βουλγαρικό αλφάβητο συνέταξαν τα δύο αδέρφια Κύριλλος και Μεθόδιος τον 9ο αι μ.Χ.Αρχικά ονομάστηκε γλαγολιτικό και μεταγενέστερα κυριλλικό προς τιμήν του Κυρίλλου.

Το φωνητικό σύστημα της βουλγαρικής γλωσσας αποτελείται από διάφορους φθόγγους (φωνήεντα και σύμφωνα) που αρθρώνονται διαφορετικά και σχηματίζουν το αλφάβητό της.Χρησιμοποιείται η φωνητική γραφή που σημαίνει ότι υπάρχει σχεδόν πλήρης αντιστοιχία μεταξύ φθόγγων και γραμμάτων.Με άλλα λόγια, ότι προφέρουμε γράφουμε και ό,τι γράφουμε προφέρουμε, όπως πχ στις ελληνικές λέξεις πόρτα, τράπεζι, χώρα.

Πριν συνεχίσουμε την ανάλυση θα πρέπει να τονίσουμε πως η βουλγαρική γλώσσα είναι μία εύκολη γλώσσα, καθώς η σύνταξή της και η γραμματική της είναι πολύ κοντά στην ελληνική γλώσσα.Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι, σαφώς, η γραφή της αφού δεν είμαστε συνηθισμένοι στο κυριλλικό αλφάβητο μαθαίνοντας τόσα χρόνια δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες.

γράμμα А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з
όνομα α μπε βε γκε ντε ε ζζε ζε
προφορά α μπ β γκ ντ ε ζ παχύ ζ
γράμμα И и Й й К к Л л М м Н н О о П п
όνομα ι ι κράτκο κε λε με νε ο πε
προφορά ι γι κ λ μ ν ο π
γράμμα Р р С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч
όνομα ρε σε τε ου φε χε τσε τσε
προφορά ρ σ τ ου φ χ τσ πσ παχύ
γράμμα Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я
όνομα σσε σστε ερ γκολιάμ ερ μάλεκ γιου για
προφορά σ παχύ στ ε κλειστό γι ή δεν προφ. γιου για

Τα γράμματα της ΒΓ είναι 30.Έξι από αυτά είναι τα φωνήεντα. Аа Ъъ Оо Уу Ее Ии.
Θα αναρωτιέστε πώς μία γλώσσα με τόσα πολλά γράμματα έχει μόνο έξι φωνήεντα.Όπως προαναφέρθηκε, μία γλώσσα την επηρεάζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Σκεφτείτε ότι όσο πιο βόρεια ανεβαίνουμε έχει και περισσότερο ψύχος οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να μην ανοίγει πολύ το στόμα.Σε αντίθεση με την ελληνική γλώσσα η οποία λόγω κλίματος έχει πολλά φωνήεντα.Πρακτικό λοιπόν το ζήτημα.
Ένα ζήτημα είναι ότι η ΒΓ δεν έχει κανόνες τονισμού.Ο τονισμός είναι ελεύθερος και δεν περιορίζεται σε ορισμένη συλλαβή της λέξης.Αυτό σημαίνει ότι κάθε συλλαβή της λέξης μπορεί να τονίζεται, αλλά κάθε λέξη έχει έναν μόνο τόνο που δεν μεταβάλλεται.Οι σύνθετες λέξεις παίρνουν δύο τόνους.

Αν ξεφυλλίσετε ένα λεξικό βουλγαρικής γλώσσας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά δάνεια της αγγλικής, της γαλλικής της τούρκικης και φυσικά της ελληνικής γλώσσας.Σε διπλωματική εργασία που έγινε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη σχολή Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών  με θέμα”Τα ελληνικά δάνεια στη βουλγαρική γλώσσα”βρέθηκαν πάνω από 500 λήμματα  της ελληνικής γλώσσας.Αυτό καθιστά το γεγονός εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας αρκετά εύκολο και γίνεται σε μία πιο οικεία βάση.

Αν, λοιπόν, κάποιος κατέχει ένα  καλό επίπεδο της αγγλικής γλώσσας δεν θα δυσκολευτεί λεξιλογικά να μάθει βουλγάρικα.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι πως, μαθαίνοντας βουλγάρικα που είναι η μαμά γλώσσα στις υπόλοιπες σλαβικές γλώσσες καθώς και της ρωσικής, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να μάθει έπειτα σέρβικα, ρώσικα κτλ.

Η βουλγαρική γλώσσα έχει και εξετάσεις πιστοποίησης που διεξάγονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου, ενώ αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της χώρας αν πάσα στιγμή αφού σχεδόν κάθε μήνα έχει εξετάσεις στην Σόφια. Ο τρόπος εξέτασης ανήκει στο ευρωπαϊκό σύστημα ALTE  και τα επίπεδα πιστοποίησης είναι τα εξής: A1, A2, B1, B2, C1 C2.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το ακουστικό κομμάτι απαγγέλλεται από τις ίδιες τις εξετάστριες πράγμα που διευκολύνει τον εξεταζόμενο, καθώς δεν χάνει τον ήχο από κάποιο εξωτερικό θόρυβο και δε δημιουργείται βόμβος από κάποιο κασετόφωνο.
Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές εκφράσεις και λέξεις στην ΒΓ.Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και καλή επιτυχία!
Γεια σας Здравейте. (ζντραβέιτε)
Γεια σου Здравей. (ζντραβέι)


 Γεια σουЗдрасти. (ζντράστι)
 Τί κάνετε;Как сте? (κακ στε)
Πώς είσαι;Как си? (κακ σι) 
Καλά,ευχαριστώ Добре, благодаря. (ντομπρέ,μπλαγκονταριά)
Πώς σε λένε;Как се казваш? (Κακ σε κάζβασ😉
Με λένε.Казвам се
Χάρηκα για τη γνωριμίαПриятно ми е да се запознаем. (πριιάτνο μι ε ντα σε ζαποζνάεμ)
Παρακαλώ.(όταν φωνάζουμε κάποιον,π.χ. σερβιτόρο)Моля. (μόλια)
Ευχαριστώ.Благодаря. (Ευχαριστώ)
Παρακαλώ.Моля. (μόλια-απάντηση στο ευχαριστώ)
ΝαιДа. (ντα)
ΌχιНе. (νε)
Και μην ξεχνάτε πως η γνώση είναι δύναμη!

Κουκουγιάννη Μαρία
Φιλόλογος Βουλγαρικής Γλώσσας
Πηγές: Βουλγαρική Γραμματική Ράλτσεβα Νικολέτα
http://www.glossesweb.com/2010/12/blog-post_5459.html
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1

Διαφήμιση