Πάμε μια βόλτα μέχρι το Ναύπλιο;

0
1367

Όταν ακούς για το Ναύπλιο, σου έρχεται στο μυαλό η εικόνα από το Μπούρτζι, η πλατεία με τα αρχοντικά και μεγαλεπήβολα κτίρια και, φυσικά, ο ρόλος που το Ναύπλιο διαδραμάτισε στην απελευθέρωση, καθώς ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μέχρι το 1833. Ήταν το πρώτο οχυρό, το πρώτο βήμα για την μετέπειτα ανεξαρτητοποίηση και απελευθέρωση της χώρας μας.  Από το 1828 μέχρι και το 1831 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος και δολοφονήθηκε από την οικογένεια Μαυρομιχάλη μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα.

Όμως ας πάμε να δούμε τις ομορφιές που κρύβει αυτή η πανέμορφη ελληνική πόλη.

Διαφήμιση

voykamvilia.jpg

Το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και συνάμα πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας. Το Ναύπλιο το οποίο έχει χαρακτηριστεί χωρίς καμία αμφισβήτηση ένας γραφικός οικισμός, υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1828-1833.

Μπαίνοντας κανείς στο Ναύπλιο νιώθει ότι αυτομάτως μεταφέρεται σε άλλη εποχή, μια εποχή γεμάτη ρομαντισμό, καντάδες και χρώματα μπουκαμβίλιας μιας και στο συγκεκριμένο αναρριχώμενο φυτό είναι και αυτό που κυριαρχεί στα περισσότερα μπαλκόνια του Ναυπλίου.

Ανάμεσα στα στενά του σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου,γεμάτα με μαγαζιά και μυρωδιές από τα παραδοσιακά μαγαζιά νιώθει κανείς πως ζεί στην δεκαετία των καντάδων και της αθωότητας ανάμεσα στους ανθρώπους.

palamidi.jpg

Εκτός από την μοναδική του ομορφιά που σε χαλαρώνει και σε κάνει να ξεχνάς την καθημερινότητά σου το Ναύπλιο αποτελεί και έναν μεγάλο ιστορικό προορισμό αφού κάθε γωνιά του κρύβει ένα κομμάτι της ιστορίας μας.  Εκτός του ότι υπήρξε η πρωτεύουσα της Ελλάδος όταν το επισκέπτεται κανείς για πρώτη φορά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι το Παλαμήδι το οποίο είναι ένα φρούριο το οποίο χτίστηκε το 1687 από τους Βενετούς και αν κάποιος έχει αντοχές μπορεί είτε να ανεβεί τα 999 του σκαλοπάτια, είτε οδικώς. Από το Παλαμήδι μπορεί κάποιος να δει μια πανοραμική θέα του αργολικού  κόλπου αλλά και να επισκεφθεί την φυλακή που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος οπλαρχηγός του ΄21 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού το φρούριο μετά την επανάσταση χρησίμευσε φυλακή.

anastilosi-kai-aksiopoiisi-gia-to-mpourtzi-sto-nauplio

Ένα άλλο σημείο του Ναυπλίου το οποίο χρησίμευσε ως προστασία ενάντια στους εχθρούς και μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με βάρκα είναι το Μπούρτζι το οποίο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1473 για την καλύτερη προστασία της περιοχής. Κατά την περίοδο του 1865 και με εντολή του Βασιλέως Γεωργίου Α’ το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας.

Ενδιαφέρον περιηγητικό έχει μια επίσκεψη στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων (Κορδικτόν, Δεριγνύ και Χέυδεν). Στον ίδιο χώρο της πλατείας βρίσκεται το μνημείο του Δ. Υψηλάντη και γύρω της το κτίριο του πρώτου Ελληνικού Γυμνασίου, που χτίστηκε το 1833 και το πρώτο Φαρμακείο. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το κτίριο της πρώτης Ελληνικής Σχολής Ευελπίδων, ιδρυθέν το 1829.

download

Τέλος εάν ο επισκέπτης θέλει να έχει μία γενική εικόνα του Ναυπλίου μπορεί να κάνει μία βόλτα με το τρενάκι το οποίο βρίσκεται στην πόλη και περνάει τον επισκέπτη από τα βασικά σημεία της πόλης ένα εκ των οποίων είναι και το σημείο το οποίο δολοφονήθηκε ο μεγάλος Έλληνας πρωθυπουργός Ιωάννης Καποδίστριας.

Αδιαμφισβήτητα το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους αλλά και πιο ιστορικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, αν όχι και όλης της Ελλάδας. Μία επίσκεψη σίγουρα θα αφήσει εικόνες και αρώματα ανεξίτηλες στον χρόνο.

Η ιστορικότητα και ο ρομαντισμός που αφήνουν στο διάβα τους το αεράκι θα σε κάνουν να νιώσεις περήφανος για την καταγωγή σου και να λατρέψεις τις ομορφιές  που κρύβει ο τόπος σου.

Κατερίνα Τσιλιμπάρη

Διαφήμιση