Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα

0
1591

ελλαδα τουρκια

 Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, έχουν μια σκοτεινή όψη, αν τις εξετάσεις κανείς κυρίως αναδρομικά. Αυτή η όψη, δεν είναι από μόνη της τόσο μαύρη. Κρύβει μια μικρή δόση εκδίκησης, απογοήτευσης και εγωισμού. Πού αναφερόμαστε; Μα φυσικά στην κρίση των Ιμίων, το 1996, μια πολιτικοστρατιωτική σύγκρουση , που τα αποτελέσματα της είναι ορατά στο παρόν και άμεσα συνυφασμένα με το μέλλον.

Διαφήμιση

 Η προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων, ήταν η κύρια αφορμή για να αμφισβητηθούν τα όρια και η ναυτική υπεροχή του ελληνικού ναυτικού στόλου σε αυτά. Όσο διαρκούσε η κρίση, τουρκικές και ελληνικές πολιτικές δυνάμεις( με εντολή κυβερνήσεων) μετέφεραν στρατιωτική παροχή, που σιγά σιγά θα κατέληγαν σε μια ένοπλη σύγκρουση. Με παρέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, επήλθε και πάλι ηρεμία στην περιοχή. Η κρίση των Ιμίων μπορεί να αποτελεί παρελθόν , αλλά σήμερα τα αποτελέσματα εκείνων των ημερών είναι ορατά. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα της διοίκησης του κράτους, γεγονός που θα συμβεί και σήμερα, σε πολλούς τομείς, αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα. Το γεγονός, ότι η Τουρκία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναιρεί τίποτα. Οι γκρίζες περιοχές παραμένουν, η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δυο χωρών δεν κατατίθεται στο δικαστήριο της Χάγης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, που υποτίθεται ότι ενώνονται με την Κυπριακή, δεν επιτρέπουν διαπραγματεύσεις, γεγονός που αφήνει την Ελλάδα σε μη προνομιούχα θέση, 20 χρόνια μετά. Αν δεν προλάβουμε από τώρα να κλείσουμε τα ανοιχτά μέτωπα, θα ανοίξουν ακόμα πιο πολλά.

 Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευροζώνης και του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και με τη θετική της ψήφο στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και να αποτρέψει το ενδεχόμενο απειλής και επεκτατισμού. Σε μια τυχόν στρατιωτική κίνηση από την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση, όπως τρέφει ελπίδες από εξωτερικούς παράγοντες, ελπίζει πάλι σε αυτές για τη διάσωση της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Νικόλας Πεταλίδης

Διαφήμιση
Previous articleΠάμε μια βόλτα μέχρι το Ναύπλιο;
Next articleΒγάλτε τις παρωπίδες και ανοίξτε τις καρδιές
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.