Πρώτη …μέρα στο σχολείο

0
1260
news247.gr

Κι έφτασε η μέρα που τα παιδάκια μας θα ξεκινήσουν το σχολείο! Επιτέλους θα αναφωνήσουν οι περισσότεροι, αν και οι μαμάδες θα αναστενάξουν γιατί τις περιμένει διάβασμα. Θα ξεκινήσει λοιπόν το τρέξιμο και οι υποχρεώσεις που τις περισσότερες φορές «πνίγουν» τους γονείς και όχι τα παιδιά.

Και θα σταθώ στους γονείς γιατί φαίνεται ότι αυτοί «τρέμουν» περισσότερο τους μήνες του σχολείου. Ας το σκεφτούμε λογικά… Θεωρητικά θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι που τα παιδιά μας θα μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και τόσα άλλα πράγματα. Κι όμως οι περισσότεροι το βλέπουν σαν μια υποχρέωση, σαν κάτι στο οποίο το παιδί θα πρέπει να είναι τέλειο και δεν χωράει καμία αμφιβολία. Και πέφτουν τότε πάνω στο παιδί και διαβάζουν μαζί του ή μάλλον του κάνουν σχεδόν τα πάντα για να είναι ο τέλειος μαθητής. Ποιο είναι λοιπόν το κέρδος του μαθητή εδώ; Κανένα κατά τη γνώμη μου! Πολλά τα οφέλη κατά τη γνώμη άλλων…

Διαφήμιση

Κι όμως… αν σταματήσουμε και γυρίσουμε το χρόνο πίσω ίσως αλλάξουν γνώμη. Κλείστε τα μάτια και γυρίστε στην εποχή που ήσασταν παιδιά και πηγαίνατε πρώτη φορά στο σχολείο. Τι σας ένοιαζε τότε; Σίγουρα όχι να είστε οι τέλειοι μαθητές, αλλά πώς να περάσετε καλά και πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για το διάλειμμα! Αυτό λοιπόν είναι και το φυσιολογικό για τα παιδιά είτε ανήκουν στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον.

Ας αποτινάξουμε λοιπόν από τις πλάτες μας τα πρέπει και τα μη κι ας χαθούμε λίγο μαζί με τα παιδιά μας στην ανεμελιά και τη χαρά που σου προσφέρει το σχολείο και η μάθηση. Είναι αλήθεια ότι το παιδί θα μάθει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Γιατί όμως να μην μάθει με τον πιο ευχάριστο τρόπο; Γιατί να το ζαλίζουμε με τα χιλιάδες «Διάβασε» και να το βάζουμε να γράφει ξανά και ξανά για να κάνει καλύτερα γράμματα; Ας το μυήσουμε στο πώς να αγαπάει τη μάθηση, τη γνώση. Γιατί η γνώση είναι δύναμη!

Όλοι εμείς οφείλουμε ένα πράγμα στα παιδιά μας: Να τα αφήσουμε ελεύθερα να μας δείξουν το δρόμο. Για κάποια παιδιά μπορεί να είναι εύκολος, για κάποια άλλα πάλι πιο δύσκολος. Είναι όμως ο δικός τους δρόμος και πρέπει τα ίδια να χαράξουν την πορεία τους κι εμείς απλά σαν αρωγοί δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Και βέβαια το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να τους δείχνουμε την Αγάπη μας, άσχετα με το αποτέλεσμα!

Καλή σχολική χρονιά!

Ειρήνη Κεμερλή

Διαφήμιση